Constanţa: Drobul, variante pentru toate gusturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delicatesa tradiţională de pe masa de Paşte poate fi făcută din carne şi măruntaie de miel sau numai din legume. Drobul în varianta tradiţională conţine măruntaie din miel şi este legat cu ouă.

În Dobrogea, drobul este una dintre delicatesele preparate din carne de miel şi care nu lipseşte de pe mesele creştinilor în ziua de Paşte.

Vegetarienii sau cei care nu consumă carne din miel au la dispoziţie varianta din ciuperci şi legume, preparat la cuptor.

Drob cu ouă fierte

Pentru drob, Maria Simion din Tulcea pregăteşte rinichii, inima, plămânii, ficatul şi puţină carne macră de la miel.

„Fierb toate ingredientele cu boabe de piper şi foi de dafin. Plămânii îi dau prin maşina de tocat, iar restul mărunţesc la cuţit. Ca ingrediente mai pregătesc ceapă şi mărar, de preferat verde, piper şi sare după gust. La măruntaiele pe care le folosesc de la un miel pun şi opt ouă în compoziţie. Le amestec bine, iar prapurul de la miel îl aşez pe o tavă. Pun compoziţia în prapur şi prin ea amestec şi ouă fierte tare pentru ornament. Acopăr totul cu bucata de prapur rămasă şi pun totul la cuptor“, spune Maria Simion. Drobul este ţinut la cuptor cam o oră, dar este verificat cu un pai de mătură pentru a vedea dacă s-a copt şi mijlocul.

Când este gata, drobul este pus la presat pentru ca toată grăsimea să se scurgă. La micul dejun, drobul este feliat şi servit cu ouă roşii, brânză proaspătă şi ceapă verde.

Drobul de ciuperci - 50 de lei kilogramul

Delicatesa tradiţională nu va lipsi nici de pe mesele celor care nu consumă carne. Un restaurant lacto-vegetarian din Constanţa a cuprins în oferta sa de Paşte o variantă de drob, foarte asemănătoare ca gust cu „originalul“, preparată însă din legume, în principal ciuperci. Reţeta este născocită de patroana localului, Rodica Prodan.

„Se prepară din ciuperci, ţelină, păstârnac, morcov, cartof şi adăugăm nucă pentru consistenţă şi aport nutritiv. Nu se pun ouă: noi legăm compoziţia cu fulgi de ovăz şi drojdie inactivă, pe care o folosim pentru aportul de vitamină B12. Se ţine la cuptor aproximativ 50 de minute. Nu este numai săţios, dar şi foarte sănătos“, a explicat Rodica Prodan.

Drobul poate fi servit pe un platou cu alte delicatese: ruladă din spanac cu brânză de vaci dulce sau brânză tofu, chifteluţe din nuci, ciuperci şi legume rumenite în cuptor, icre din boabe de soia preparate cu zeamă de lămâie şi ulei de măsline. Produsele vin însoţite de pâine sau chifle făcute din făină integrală, cu seminţe, preparată la cuptor.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite