Constanţa: Dobrogenii fac prognoze meteo de Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În satele dobrogene, în noaptea dintre ani, oamenii încă se mai ghidează după aceste superstiţii străvechi. Dobrogenii pregătesc plăcinte cu monede şi fac urări de belşug.

Se spune că persoana care găseşte moneda din plăcintă va avea parte de bani tot anul. Oamenii cred că în noaptea de Revelion trebuie să ai neapărat bani în buzunar, fiindcă doar aşa vei avea parte de un an îmbelşugat, fără probleme financiare. De asemenea, există credinţa că vei avea noroc dacă în noaptea dintre ani porţi haine de culoare roşie.

Superstiţiile fac referire şi la rânduiala casei. „Bătrânii spun că noaptea de Anul Nou nu trebuie să te prindă cu casa nemăturată, fiindcă aşa va fi tot anul“, spune Ioana Doroiman, din localitatea constănţeană Băneasa.

Tot de Revelion, oamenii obişnuiesc să facă prognoze meteo, pentru a şti dacă va fi un an bun pentru agricultură. Ei pun în seara de Anul Nou sare în 12 foiţe de ceapă, fiecare corespunzând unei luni din an. Dacă sarea se umezeşte, e semn că luna va fi ploioasă. Dacă rămâne uscată, înseamnă că va fi o perioadă secetoasă.

„Dobrogea este un mozaic cultural cu diferite obiceiuri aduse din toate colţurile ţării. În această perioadă, se fac urări de belşug şi recoltă bogată, adresate agricultorilor. Ceata de mascaţi care colindă trebuie să fie formată din bărbaţi, pentru a aduce noroc. De obicei, aceştia fac zgomot, pentru a alunga spiritele rele“, explică Alina Alboaei, ghid la Muzeul de Artă Populară Constanţa.

Jocurile cu măşti sunt prezente în toate satele din Dobrogea. Cel mai celebru este „Capra“, obicei preluat din judeţul Teleorman, unde mai este cunoscut şi sub denumirea de „Turca“. O ceată de băieţi însoţiţi de capra cu botul clămpănitor umblă din casă-n casă pentru a face urări de sănătate şi belşug. În satele de pe malul Dunării, capra este împodobită cu stuf.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite