Constanţa: Aviatorul Horia Agarici, eroul Constanţei, comemorat astăzi de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Horia Agarici, considerat unul dintre aviatorii de elită ai celui de-al Doilea Război Modial pentru că a doborât mai multe avioane bolşevice la malul mării, este sărbătorit astăzi, de Ziua Mondială a Aviaţie şi a Cosmonauticii, de către familie.

Un copil plăpând, firav, visător, pasionat de poezie şi literatură, născut la Laussane, Elveţia (6 aprilie 1911), pe malul lacului Constanţa, ajunge dintr-o pură întâmplare să lupte în timpul celui de-al Doilea Război Mondial împotriva ruşilor, de data asta la malul mării, în Constanţa.

Crescut de o mătuşă la Iaşi şi după o încercare eşuată de a urma Institutul Politehnic din Timişoara, Horia Agarici intră în 1931 la Şcoala Militară de Ofiţeri în Aviaţie, absolvind doi ani mai târziu. După un an se înscrie la Şcoala Specială de Aviaţie, iar în 1937 devine pilot de vânătoare. În timpul războiului, Agarici este repartizat cu avionul său de vânătoare, Hurricane, pe aerodromul de la malul mării, Mamaia-Sat. „Este eroul Constanţei, pentru că i-a doborât pe bolşevici, salvând Constanţa“, povesteşte Ilie Agarici, unul dintre fiii aviatorului.

Momente de vitejie

Despre actele de vitejie ale lui Horia Agarici ne detaliază comandorul Teodor Petriman, preşedintele Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aviaţiei: „A luptat în escadrila 53, care acţiona pe Mamaia-Sat. S-a primit ordin ca toţi aviatorii să se deplaseze pe alt aerodrom. Avionul lui Agarici pierdea ulei şi nu a mai putut decola, rămânând singur, să-l repare. Între timp i s-a semnalat că se apropie o formaţie de avioane ruseşti, care voia să doboare portul Constanţa. Cu defecţiuni cum era, că pierdea ulei, era în aer şi dobora avioane, trei la număr“, a povestit Teodor Petriman.

În formaţie cu inamicul

Un incident bizar l-a trăit aviatorul Agarici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Se afla într-o luptă aeriană şi s-a întâlnit cu un pilot rus, care nu mai avea proiectile. Agarici l-a iertat, chiar a intrat în formaţie cu el, apoi a plecat acasă. După război, rusul a venit la Constanţa detaşat militar şi a vrut să-l cunoască pe cel care i-a salvat viaţa. L-a scutit atunci chiar pe aviatorul român cu închisoarea“, adaugă comandorul Petriman.

Citiţi tot reportajul în  !

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite