Colecţia de artă de la Topalu, donată de doctorul Gheorghe Vintilă, rămâne în patrimoniul naţional. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Youtube
Sursa Youtube

Colecţia donată de doctorul Gheorghe Vintilă (1898, Topalu - 1978, Constanţa) rămâne în patrimoniul naţional, la Muzeul de Artă Constanţa. Datorită acestei donaţii particulare a fost posibilă înfiinţarea singurului muzeu rural de artă din România, „Dinu şi Sevasta Vintilă“, de la Topalu. Zestrea artistică, deosebit de preţioasă, a fost revendicată de un presupus moştenitor al doctorului, Mario Vintilă.

Consiliul Judeţean Constanţa a anunţat joi, 24 februarie 2022, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a dispus respingerea cererii de recurs a reclamantului Mario Vintilă, presupus moştenitor al doctorului Gheorghe Vintilă, împotriva încheierii Curţii de apel Galaţi, Secţia I civilă. Decizia este definitivă. 

Pronunţarea vine în urma unui lung proces, prin care Mario Vintilă a solicitat instanţelor de judecată anularea donaţiei colecţiei de la Topalu către Muzeul de Artă Constanţa.

„Prin această decizie, justiţia arată, încă o dată, faptul că Muzeul de Artă Constanţa este deţinătorul de drept al operelor de artă, de o inestimabilă valoare, aflate în patrimoniul său. 

Astfel, visul regretatei Doina Păuleanu a devenit realitate, iar după un proces îndelungat, instanţa a hotărât ca inestimabilele lucrări din colecţia de la Topalu să rămână acolo unde le este locul de drept, în patrimoniul naţional şi în cel al judeţului Constanţa“, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu.

Prin această victorie în instanţă, Mario Vintilă a fost obligat să plătească Muzeului de Artă Constanţa suma de 29.484 de lei cu titlul de cheltuieli de judecată.

Iată minuta deciziei 420 pronunţată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României şi transmisă de Biroul de Presă al Consiliului Judeţean Constanţa: „Respinge excepţia insuficientei timbrări a recursului, precum şi cererea de obligare a recurentului-reclamant la plata taxelor judiciare de timbru determinate prin raportare la valoarea colecţiei donate, aferente etapelor procesuale anterioare, formulate de intimatul-pârât Muzeul de Artă Constanţa. Respinge ca fiind lipsit de interes recursul exercitat împotriva încheierii din 10 septembrie 2018, pronunţate de Curtea de Apel Galaţi – Secţia I civilă. Respinge, ca nefondat, recursul declarat de reclamantul Vintilă Mario împotriva deciziei civile nr. 88/A din 7 iunie 2021 şi a încheierii din 18 martie 2021, pronunţate de Curtea de Apel Galaţi - Secţia I civilă. Obligă pe recurentul-reclamant la plata sumei de 29.384 lei către intimatul-pârât Muzeul de Artă Constanţa, cu titlu de cheltuieli de judecată. Irevocabilă” 

Muzeul de Artă Constanţa a anunţat şi el pe Facebook marea victorie: „Cu mare bucurie vă anunţăm faptul că Muzeul de Artă Constanţa a câştigat în mod definitiv procesul privind litigiul pentru lucrările de artă aflate în cadrul secţiei muzeului nostru ”Dinu şi Sevasta Vintilă” din comuna Topalu şi care au făcut obiectul unei cereri de revocare a donaţiei formulată de reclamantul Mario Vintilă. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv azi, 24.02.2022, respingerea acţiunii formulate de reclamantul Mario Vintilă.

De asemenea, Curtea de Apel Galaţi a dispus anterior, pe 7 iunie 2021, în cel de-al patrulea ciclu procesual, respingerea apelului formulat de către apelantul-reclamant Vintilă Mario, fiind astfel menţinută sentinţa civilă nr. 1621/27.03.2012, pronunţată de Tribunalul Constanţa.

Încrederea pe care am avut-o mereu şi o avem în justiţie ne-a fost confirmată încă o data. Muzeul de Artă a fost susţinut permanent de Consiliul Judeţean Constanţa în acest proces cu o miză uriaşă în care am fost reprezentaţi cu cinste de Casa de avocatură ”Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii”, cărora le mulţumim pe această cale.

Mulţumim de asemenea experţilor şi tuturor persoanelor publice care au susţinut pe parcursul a aproape 14 ani eforturile instituţiei noastre de a apăra acest patrimoniu extraordinar pe care avem posibilitatea să îl prezentăm în continuare iubitorilor de artă“, a transmis directoarea Lelia Rus Pîrvan.

Muzeul a pus la dispoziţie şi link-ul cu minuta hotărârii irevocabile de pe portalul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie: https://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=3600000000041789 

Donaţia doctorului Gheorghe Vintilă, făcută în anul 1960 Statului român, este estimată la aproape 5 milioane euro. Astfel a fost înfiinţat singurul muzeu de artă din România care funcţionează în mediul rural - Muzeul de Artă „Dinu şi Sevasta Vintilă“ de la Topalu, Constanţa, comuna natală a doctorului Vintilă, situată pe malul Dunării. 

Medicul ginecolog Gheorghe Vintilă (1898, Topalu - 1978, Constanţa), colecţionar redutabil, a fost fiul soţilor Dinu şi Sevasta Vintilă, dascălii care au întemeiat şcoala din Topalu. Acesta şi-a dorit ca muzeul să fie înfiinţat în casa sa părintească.

Muzeul de la Topalu funcţionează ca secţie a Muzeului de Artă Constanţa şi găzduieşte 228 opere de pictură, sculptură şi grafică ale celor mai importanţi creatori: Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gh. Petraşcu, Nicolae Dărăscu, Jean Al. Steriadi, Camil Ressu, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea, Oscar Han etc. Dr. Vintilă a fost prietenul cel mai bun al lui Nicolae Tonitza şi datorită lui, Muzeul de Artă din Constanţa deţine întreaga colecţie a pictorului Nicolae Tonitza - peste 70 lucrări.

Un anume Mario Vintilă din Germania se luptă de ani de zile să revoce donaţia făcută de dr. Vintilă, afirmând că lucrările nu sunt depozitate în condiţii corespunzătoare. Mario Vintilă este fiul menajerei doctorului, o tânără care l-a dat în judecată în anii ’70 pe medic pentru recunoaşterea paternităţii. Cu toate că dr. Vintilă avea acte doveditoare de la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici din Bucureşti care atestau faptul că este infertil, Înalta Curte de atunci l-a declarat pe Mario Vintilă fiu al medicului Gheorghe Vintilă. Femeia a căpătat pensie alimentară pentru copil, iar starea bătrânului doctor s-a agravat, pe fondul unui diabet, ceea ce i-a pus capăt zilelor. El este înmormântat în curtea muzeului de artă din Topalu, unde are un bust din bronz.

În 2008, Mario Vintilă a dat în judecată Muzeul de Artă din Constanţa şi Primăria Topalu pentru revocarea donaţiei. Ultima evaluare a colecţiei dr. Vintilă era de de 4,8 milioane euro. Trei expertize au fost făcute în dosar, iar muzeul constănţean a depus peste 1.000 acte care să demonstreze buna păstrare. 

„Sper din tot sufletul că această donaţie, făcută înainte de naşterea celui care solicită revocarea, să rămână în patrimoniul naţional şi să nu fie scoasă din ţară. Sunt capodopere ale artiştilor români care trebuie păstrate în ţară“, a declarat în 2017 pentru „Adevărul“ dr. Doina Păuleanu, la acea vreme directoarea Muzeului de Artă din Constanţa.

Vă mai recomandăm: 

Procesul colecţiei din singurul muzeu rural de artă din România va fi rejudecat 

FOTO Colecţie de aproape 5 milioane euro, la mâna Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Este în joc soarta singurului muzeu rural de artă din România 

Comoara ascunsă a României. Se află în Dobrogea, pe malul Dunării

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite