Cine este bătrânul care l-a întâmpinat pe Iisus la Templu. Tradiţia spune că avea 360 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Icoana Întâmpinării Domnului
Icoana Întâmpinării Domnului

La 40 de zile după naştere, Iisus este dus de Fecioara Maria şi dreptul Iosif la Templu. Aici, pruncul este întâmpinat de un bătrân despre care tradiţia spune că avea 360 de ani.

Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe 2 februarie Întâmpinarea Domnului, sărbătoarea care aminteşte de momentul în care pruncul Iisus este adus la Templu pentru a fi afierosit (închinat), conform tradiţiei iudaice. Aici, Mântuitorul este întâmpinat de dreptul Simeon şi prorociţa Ana. Legea lui Moise interzicea femeilor care au născut parte bărbătească să intre în Templu timp de 40 de zile de la naştere.

Obiceiul a fost păstrat şi în Biserica Ortodoxă, la 40 de zile nou-născutul este adus la biserică pentru a fi închinat la icoane, iar mamei i se citeşte molitfa femeii lăuze, o rugăciune pentru curăţirea trupului şi a sufletului.

Conform tradiţiei creştine, dreptul Simeon, cel care l-a întâmpinat pe Iisus la Templu, ar fi murit la vârsta de 360 de ani. Se spune că Dumnezeu l-a ţinut în viaţă pentru a se convinge că profeţiile despre naşterea Mâmtuitorului se vor împlini.

„Când, după porunca lui Ptolomeu, regele Egiptului, se tălmăcea Legea lui Moise şi toate proorociile din limba evreiască în cea elinească, pentru care lucru erau aleşi oameni înţelepţi din Israil, şaptezeci la număr. Între aceştia era şi Sfântul Simeon, ca un înţelept şi iscusit întru dumnezeiasca Scriptură. Atunci el, tălmăcind, scria cuvintele lui Isaiia proorocul şi, ajungând la cuvintele: Iată fecioară în pântece va zămisli şi va naşte fiu, s-a îndoit, zicând că nu este cu putinţă ca o fecioară, neştiind de bărbat, să poată naşte şi, luând cuţitul, a voit să radă cuvintele acelea. Dar îngerul Domnului i s-a arătat şi i-a ţinut mâna, zicând: "Nu fi necredincios faţă de cele scrise, şi a căror împlinire singur o vei vedea. Pentru că nu vei gusta moartea până ce nu vei vedea pe Cel ce se va naşte din Curata Fecioară, Hristos Domnul”, se spune în Sinaxarul Ortodox.

Astfel, la Întâmpinarea Domnului se împlineşte promisiunea îngerului, iar Simeon se roagă să fie „slobozit” de povara anilor: „ acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta”.

În tradiţia românească, această zi era numită a „ursului”, copiii fiind unşi cu grăsime de urs, pentru ca puterea acestuia să se răsfrângă asupra copilului. Tot acum se spunea că, dacă este soare, ursul iese din bârlog dar se sperie de umbra sa şi fuge înapoi. Dacă nu este soare, ursul rămâne afară, semn că iarna se îmblânzeşte şi se apropie de sfârşit.

Pe aceeaşi temă:

De ce interzice Biserica Ortodoxă eutanasia. „Suferinţa, când nu e consecinţa unor păcate, este o realitate îngăduită de Dumnezeu“

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite