Ce-şi doreşte de Crăciun un copil sărac: „Nu vreau dulciuri, se termină repede şi nu ţin de foame, vrem mâncare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolata şi fratele ei, la fereastra casei FOTO MI
Nicolata şi fratele ei, la fereastra casei FOTO MI

Un copil al cărui univers este înecat în noroaie şi în sărăcie îşi doreşte de Crăciun mâncare pentru el şi pentru cei trei fraţi ai săi.

În Limanu, o localitate situată la 50 de kilometri de Constanţa, îşi duce traiul greu o familie cu patru copii: Nicoleta 13 ani, Irina 11 ani, Gabriel 10 ani şi Ştefania de 6 ani. Mama lor, Elena, 31 de ani, îi creşte frumos şi curat, dar în sărăcie. 

Până anul trecut, toţi au stat într-o singură cameră. Acolo au dormit, acolo au mâncat şi acolo au visat. Cu ajutorul Asociaţiei Solidarity Children, înfiinţată de un tânăr cu suflet mare, Daniel Filon, viaţa lor a început să se schimbe. Astfel, mica încăpere de doar câţiva metri pătraţi a fost tencuită, după ce vântul şi ninsoarea le intra prin acoperiş, iar ei i s-a adăugat încă o cămăruţă. Campaniei umanitare i s-a alăturat şi „domnul Dan“, un cadru militar care locuieşte în Limanu, dar care vrea să rămână anonim. Aşa se face că în casa celor patru copii au apărut lumină, un televizor, un frigider, o maşină de spălat. 

Familia trăieşte doar din alocaţiile copiilor şi din ce câştigă tatăl, care munceşte cu ziua prin sat. Sărăcia care înconjoară casa lor se vede şi se simte la tot pasul: glodul ajunge până în tindă, coteţele sunt goale, după ce una dintre măgăriţe a murit, iar câinii nici să latre nu mai au putere de atâta foame. Pe culme, stau întinse câteva rufe la uscat. 

Drumul până la intrare este o adevărată aventură: trebuie să calci pe pietre aruncate ici şi colo dacă nu vrei să iei tot noroiul pe tălpi. Cei mici nu au unde să se joace şi întregul lor univers se reduce la cele două încăperi. Stau mai mult în casă, întrucât nu ar avea bani de măşti, dar nici glodul care-i înconjoară nu le permite să descopere viaţa de dincolo de pereţi.

Copii saraci Limanu FOTO MI

Aici este „acasă“ pentru patru copii

Din fericire, mama lor luptă pentru educaţia celor mici şi, atâta cât poate, le supraveghează educaţia. Pe cele două tablete primite de la şcoală, copiii încearcă să ţină pasul cu colegii lor. „Avem două tablete, dar nu sunt prea bune şi nici noi nu prea avem semnal. Putem de pe tablete doar să trimitem lecţiile făcute, nu şi să participăm la cursurile online“, spune mama copiilor. 

Totul primesc cu porţia: educaţie, curent şi apă potabilă. Cum locuinţa lor sărăcăcioasă nu este racordată la sistemul centralizat de apă potabilă, ei cară apă de la o pompă din apropiere. Târziu, în noapte, când toată lumea doarme, mama copiilor se apucă de spălat şi montează un furtun la pompă şi porneşte maşina de spălat. 

Dar asta nu-i împiedică să viseze că vor deveni oameni cu stare când vor fi mari şi lipsurile vor rămâne doar ca amintire. Înainte de sărbători, familia primeşte multe ajutoare de la oameni cu suflet mare. Este singura perioadă când masa lor e plină cu bunătăţi şi totuşi, se gândesc şi la lunile ce vor veni. Întrebaţi ce îşi doresc de sărbători, răspunsurile au variat: dacă fetiţa cea mică vrea „o jucărie mare“, cea marea a spus: „Nu vreau dulciuri, că se termină repede, şi nu ţin de foame, vrem mâncare“.

Vă recomandăm să mai citiţi:


FOTO Stau la 10 kilometri de mare, dar nu au văzut-o niciodată. Şapte suflete trăiesc într-o fermă dezafectată din Pecineaga, departe de lumea copilăriei

Constănţeanul care a ridicat o biserică în curtea casei sale: „Lumea o luase razna, mulţi erau pocăiţi. Şi atunci am zis că trebuie să fac ceva“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite