Ce este „Molitfa Paştilor”, obiceiul cu care preotul vine la casele oamenilor în Postul Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook Ciprian Stanca
FOTO: Facebook Ciprian Stanca

În perioada Postului Mare sau al Paştilor, în multe zone ale ţării, preotul vine pe la casele oamenilor cu „molitfa”.

Postul Mare este un bun prilej pentru ca preoţii să interacţioneze cu credincioşii din parohii. De aceea, în multe zone din ţară, preoţii ortodocşi merg pe la casele enoriaşilor cu „Molitfa Paştilor”.

Pentru a-l primi pe slujitorul Domnului, credinciosul trebuie să aibă în vedere şi câteva mici detalii. „Pregătiţi un vas cu apă, o lumânare aprinsă şi un pomelnic pentru vii (cei care locuiesc în casă)”, este sfatul preotului Augustin Cârlan de la biserica „Sfinţii Voievozi” din localitatea Odobeşti.

Părintele arată că acest obicei al „molitfei” face parte din tradiţia Bisericii Ortodoxe şi este un „prilej de întâlnire cu fiecare familie a bisericii noastre”.

Rugăciunea care se citeşte de către preoţi cu acest prilej nu face parte dintr-o practică unitară a Bisericii, dar în cele mai multe cazuri ea este rugăciunea de la începutul Postului Mare:

„Nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt departe pe mare, Dumnezeul nostru, Care mai înainte ai rânduit prin Legea cea veche şi cea nouă aceste patruzeci de zile, la care ne ai învrednicit acum să ajungem; de la Tine cerem şi Ţie ne rugăm, întăreşte ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim într însele cu bună nevoinţă, spre slava numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, pentru omorârea patimilor şi stârpirea a tot păcatul, pentru ca prin pocăinţă împreună cu Tine răstignindu ne şi îngropându ne, să ne sculăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta în toate zilele noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeul nostru, şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

Cuvântul „molitfă” înseamnă serviciu divin redus ca lungime, alcătuit din simple rugăciuni pe care preotul le citeşte pentru diferite scopuri sau nevoi din viaţa credincioşilor. Aşa, de exemplu, sunt molitfele Sfântului mucenic Trifon care se citesc pentru grădini, holde, vii, ca să rodească, cele ale Sfântului Vasile cel Mare, care sunt rugăciuni pentru alungarea duhurilor rele şi iertarea păcatelor, sau molitfele care se citesc a opta zi de la cununie tinerilor căsătoriţi, femeii lăuze la patruzeci de zile după ce a născut.

Cuprinsul molitfei constă într-o formulă de binecuvântare simplă, rugăciuni introductive şi o formulă de încheiere.

Pe aceeaşi temă:

Ce spun canoanele ortodoxe despre petrecerile de nuntă în Postul Paştelui. „Înseamnă a sfida şi batjocori rânduiala“

De ce trebuie să ne spovedim în perioada Postului Mare. Regulile preoţeşti pentru ortodocşii care aleg Săptămâna Patimilor pentru mărturisire



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite