Cât de greu amenajează autorităţile locale un spital cu 19 paturi. „Una este să iei de la zero o lucrare şi alta e să o reabilitezi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Călin Gavrilaş
FOTO: Călin Gavrilaş

Numărul mare al locuitorilor, dar şi faptul că în zonă vin foarte mulţi turişti, a determinat administraţia publică locală să pună la punct proiectul unui Centru Medical Multifuncţional, aşa-numitul „spital de o zi”.

Oraşul Năvodari, deşi are peste 30.000 de locuitori, nu a avut niciodată un spital. Înainte de 1990, avea o policlinică pe care oamenii o numeau popular „spital”. Apoi, după revoluţie, clădirea s-a degradat treptat, pierzându-şi utilitatea. Toţi oamenii din nordul judeţului se văd nevoiţi să meargă la Constanţa pentru orice serviciu medical de specialitate. La fel şi turiştii care vin vara pe litoral în zona Corbu, Vadu, Năvodari sau Mamaia Sat.

Soluţia identificată de autorităţile locale a fost preluarea, în anul 2017, de la Consiliul Judeţean a fostei clădiri a policlinicii şi transformarea ei într-un spital dotat cu o secţie de medicină internă, microchirurgie, pediatrie, gastroenterologie, ginecologie, neurologie, cardiologie şi o cameră de gardă - primiri urgenţe.

În mai 2018, primarul oraşului dădea ordinul de începere al lucrărilor de reabilitare a fostei policlinici, care în 6 luni trebuia să devină un Spital cu 19 paturi. Treaba primăriei era doar să reabiliteze clădirea cu aproape 3 milioane de lei (bani de la bugetul local), apoi Spitalul Judeţean Constanţa o va prelua în subordine şi tot ei se vor ocupa de dotarea cu echipamente medicale.

Consiliul Judeţean Constanţa a alocat suma de aproximativ 1,6 milioane lei Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” Constanţa pentru dotarea centrului cu echipamente moderne.

„Acest spital va fi o secţie externă a Spitalului Judeţean Constanţa şi va fi cu internare de zi, în care năvodărenilor li se vor face analize şi, în funcţie de gravitate, vor fi trimişi către secţiile altor spitale de specialitate, de care vor avea nevoie. Va exista o cameră de gardă care va funcţiona 24/24 ore”, declara în data de 2 mai 2018, primarul oraşului Năvodari, Florin Chelaru.


                                  Stadiul lucrărilor la începutul lunii martie 2019    FOTO: Călin Gavrilaş
 

Spitalul Navodari

Epopeea declaraţiilor optimiste

În aceeaşi zi, 2 mai 2018, primarul anunţa şi data finalizării lucrărilor de reabilitare a spitalului: 6 luni, adică noiembrie 2018.

În data de 20 iulie 2018, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius-Horia Ţuţuianu, declara că „lucrările sunt în grafic şi estimez că acest centru o să fie sută la sută funcţional începând de anul viitor”.

În luna septembrie 2018, acelaşi primar al oraşului Năvodari se lăuda la un post de radio local că lucrările „sunt în grafic” şi la finalul anului reabilitarea clădirii va fi terminată. Apoi, urmează ca Spitalul Judeţean Constanţa să primească această clădire şi să o utileze cu aparatura medicală.



Lucrările nu au fost terminate la timp. De altfel, Florin Chelaru spunea în februarie 2019 că reabilitarea clădirii va fi gata „la finalul lunii februarie, maxim jumătatea lunii martie, vom face recepţia şi intrăm în procedurile de a preda tot imobilul.”

Contactat de reporterii „Adevărul”, edilul a declarat că: „Suntem în lucru. Această clădire nu a fost luată de la zero. Această clădire a fost reabilitată şi nu vreau să vă gândiţi câte probleme apar la o clădire reabilitată. În primul rând, iniţial instalaţiile nu au fost luate în calcul. Instalaţiile termice au trebuit schimbate, pereţi care erau de rezistenţă au trebuit să fie altfel îmbrăcaţi sau manşonaţi. Au fost lucrări neprevăzute. Una este să iei de la zero o lucrare şi alta e să o reabilitezi.”

Întrebat dacă la vară, locuitorii oraşului şi turiştii care vin pe plajele din Năvodari, Mamaia Sat, Corbu sau Vadu vor putea beneficia de serviciile medicale ale noului centru, Florin Chelaru a explicat că îşi doreşte foarte mult lucrul acesta. „Îmi doresc mai mult decât toată lumea. Noi suntem cei care tragem de toţi factorii pentru a termina până la vară. Asta îmi doresc. La momentul acesta, chiar dacă pare că nu, multă lume munceşte pentru spital.”

Spitalul Navodari


                      Macheta Spitalului din Năvodari - Foto: Primăria Năvodari

Macheta spitalului din Navodari FOTO primaria Navodari

Cine este constructorul

Nu doar că lucrările nu s-au terminat în noiembrie 2018, ele continuă şi în martie 2019 şi încă nimeni nu poate spune data când Năvodariul va avea un centru medical. Mai mult, locuitorii oraşului se plâng de faptul că lucrurile se mişcă greu pe acel şantier, iar gunoaiele zac de săptămâni lângă pereţii clădirii fără să fie ridicate de nimeni.

Un fost muncitor al firmei care se ocupă de reabilitarea Spitalului a declarat că unele lucrări se fac de mântuială: „gleturi pe tencuiala udă, nu s-a raşchetat varul, iar când dădeam glet din urma se umfla varul vechi … deci buleală.”

Constructorul care a câştigat licitaţia de reabilitare este Geomarco Construct SRL, o firmă despre care presa a scris că ar fi apropiată de preşedintele PSD Constanţa, Felix Stroe şi abonată la contractele publice, mai ales la cele cu Regia Autonomă Judeţeană de Apă (RAJA).

Reprezentanţii Geomarco Constuct SRL nu au dorit să ofere nicio explicaţie reporterilor „Adevărul” despre această lucrare care ar fi trebuit terminată în 6 luni şi nici despre modul în care se lucrează acolo.

Pe aceeaşi temă:

Bani publici cheltuiţi degeaba. Cum a construit o primărie un corp de şcoală în care nu învaţă nimeni de nouă ani

VIDEO Cum arată o şosea modernizată de Tel Drum acum doar doi ani. Trece chiar pe lângă fosta vilă a lui Liviu Dragnea





 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite