Cartier nou de la poarta Constanţei, înfundat în noroi de un proiect european, ca la coada vacii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noroaie la poarta Constanţei Sursa Marius Poenaru
Noroaie la poarta Constanţei Sursa Marius Poenaru

Un proiect european de 15 milioane euro a transformat în coşmar traiul unor oameni mutaţi în casă nouă. Cartierul lor se află la nici 500 metri de municipiul Constanţa.

Noul cartier de locuinţe se află la nici 500 metri de municipiul Constanţa şi aparţine satului Lazu din comuna Agigea, alăturat reşedinţei de judeţ. Loturile de teren, foarte căutate, s-au vândut în 2019 cu 40-50 euro metrul pătrat, fiind situate aproape de sensul giratoriu Constanţa-Lazu-Cumpăna, în spatele sălii de bal.

Când au venit însă ploaia şi ninsoarea, oamenii şi-au dat seama că străzile au devenit impracticabile. Stratul de pietriş fusese îndepărtat în lunile calde pentru a face loc unor lucrări la reţeaua de apă. Dar între timp, străzile au ajuns atât de desfundate încât noroiul înghite acum tot. 

Aici nu se mai încumetă să intre nici maşina de gunoi, nicio ambulanţă sau maşină de pompieri. Nici măcar maşina industrială chemată de locuitori să aducă piatră nu a vrut să înainteze. 

Până şi constructorul proiectului s-a oprit din lucrări - din cauza vremii. 

Noroaie la poarta Constanţei cartier nou sat Lazu comuna Agigea Sursa Marius Poenaru

În cartier locuiesc şi oameni care s-au îmbolnăvit de Covid-19, iar dacă starea li se agravează, Salvarea nu va putea ajunge la ei să-i preia la spital. 

Foto dreapta - Uliţă din satul Lazu, de la poarta Constanţei Sursa Marius Poenaru

Locuitorii au cerut disperaţi rezolvare primarului, fără succes. Primarul a început să se certe cu compania de apă RAJA, iar în horă a intrat şi ENEL, care de asemenea face lucrări care au desfundat străzile.

„Avem în derulare lucrări importante la sistemul de alimentare cu apă şi de colectare ape uzate, precum şi la reţeaua electrică. La apă este o investiţie cu fonduri europene de 15 milioane de euro. Sunt şantiere deschise şi în Lazu, şi în Agigea. Contractele sunt semnate din vară, dar au început lucrările cu întârziere, au depozitat pământul exacavat pe trotuar, au blocat accesul auto şi pietonal, iar străzile au devenit impracticabile. Le-am transmis că semnez procesul-verbal de recepţie doar când voi vedea străzile aduse la nivelul anterior, cu probe de laborator ale lucrărilor“, spune Cristian Cîrjaliu, primarul comunei Agigea, de care aparţine satul Lazu.

Cîrjaliu (PSD) se află la al patrulea mandat, dar încă dă vina pe fostul primar care a dat peste cap sistematizarea comunei, permiţând crearea unor nuclee imobiliare în câmp, autorizate iniţial ca depozite agricole şi devenite apoi locuinţe.

„Asta se întâmplă şi din cauza dezvoltatorilor imobiliari care cumpără suprafeţe mari de teren de intravilan agricol, le parcelează şi le vând fără să ţină cont de planul urbanistic zonal. Ei trebuia să doneze comunei bucata de stradă pentru ca primăria să aibă autoritate totală. Nici cu instanţa nu rezolvi situaţia asta, iar eu n-am interes să dărâm casele oamenilor. Dar tu îţi cumperi casă în câmp şi te aştepţi să te scoată primarul noaptea din noroi, să-ţi facă pantofii!?“, se revoltă edilul-şef. 

Imagini de Ev Mediu într-un mare oraş al României. Oameni părăsiţi în mijlocul glodului demn de ultimul cătun al ţării

Strada din Constanţa care nu a fost asfaltată niciodată

RAJA a trimis marţi, 15 decembrie, constructorul în zonă să scoată mâlul de pe străzile desfundate şi să pună o wolă de pietriş pentru a le face iarăşi circulabile. Străzile figurează însă în scripte ca drumuri de pământ, în exploatare.

Reprezentanţii RAJA au dat asigurări că drumurile din mocirlă vor fi aduse la starea iniţială: „Unde a fost piatră, s-a pus piatră la loc. Unde nu, punem acum, să nu mai fie noroi. Dar pământul după lucrări este afânat, iar precipitaţiile au făcut pământul să se lase“. După reabilitări şi extinderi de conducte, urmează branşamente şi racorduri, iar finalizarea întregului proiect este estimată pentru începutul lui 2022. 

Raiul imobiliar de pe Lacul Siutghiol, la un pas de iad. Cartierul vilelor de lux este în pericol, în urma deciziilor CCR şi ÎCCJ

Situaţia se repetă însă inclusiv în reşedinţa de judeţ, unde oamenii care cumpără loturi din cartiere noi ajung să facă urbanizare pe banii lor

Pe aceeaşi temă: 

Raiul imobiliar de pe Lacul Siutghiol, la un pas de iad. Cartierul vilelor de lux este în pericol, în urma deciziilor CCR şi ÎCCJ 

Strada din Constanţa care nu a fost asfaltată niciodată

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite