Burse de 36.000 euro pentru studii despre bere. Se oferă cineva cobai?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fondatorii Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie: Mihaela Begea, Alin Popescu şi Corina Zugravu
Fondatorii Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie: Mihaela Begea, Alin Popescu şi Corina Zugravu

Cercetătorii de la Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie din România au demarat un proiect de analizare a impactului pe care îl are consumul moderat al acestei băuturi asupra organismului. Cum românii sunt pe locul 7 în Europa la băutul de bere, materialul de studiu va fi din plin.

Centrul recent lansat în martie 2012 şi creat după modelul centrului Cerveza y Salud din Spania a deschis o competiţie dedicată mediului academic, la care sunt invitaţi şi constănţenii. Cercetătorii oferă, cu ajutorul Asociaţiei Berarii României, două burse în valoare totală de 36.000 euro celor mai interesante două proiecte realizate de studenţi, masteranzi, doctoranzi sau cadrelor universitare, indiferent de vârstă.

Înscrierile sunt aşteptate până la finele lui mai, după care juriul format din specialişti va alege cele mai bune proiecte ce vor fi publicate în reviste de specialitate. Criteriile de eligibilitate şi detalii despre înscriere se găsesc pe site-ul oficial al Centrului de Studii pentru Bere, Sănătate şi Nutriţie - www.beresanatatenutritie.ro. Proiectele se trimit pe e-mail la adresa: centru@beresanatatenutritie.ro.

Primul centru din România
„Este primul centru din România dedicat studiului pentru efectele berii asupra organismului. Ne referim doar la consumul moderat al berii şi nu la alcoolism“, a precizat preşedintele centrului, dr. Corina Zugravu, lector la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, medic specialist în Igiena alimentaţiei şi Nutriţie.

Consum moderat înseamnă la bărbaţi maximum două cutii de 330 ml de bere cu 5% alcool pe zi, iar la femei doza este înjumătătiţă. Specialiştii vorbesc despre beneficiile pe care le are această băutură alcoolică: „Nu îngraşă, pentru că este naturală şi are mai puţine calorii decât un pahar de suc. Este o sursă de antioxidanţi datorită malţului şi hameiului. Este o sursă de siliciu ce combate osteoporoza şi este o sursă de fibre datorită orzului. Reduce riscul formării pietrelor la rinichi şi al apariţiei bolii Parkinson, rehidratează corpul după efort fizic, creşte nivelul de colesterol bun. Berea fără alcool este recomandată mamelor care alăptează, deoarece are un conţinut de 93% apă, plus substanţele naturale“.

Pentru pasionaţii de amănunte, cercetătorii mai spun că berea cea mai sănătoasă este cea nefiltrată, care îşi păstrează fibrele şi substanţele naturale din hamei, iar berea neagră conţine cei mai mulţi antioxidanţi.

Iată beneficiile demonstrate ale consumului moderat de bere, enumerate de cercetătorii centrului:

1.     Berea nu îngraşă

Berea are un conţinut caloric redus, de doar 43 kcal la 100 ml în cazul berii cu alcool şi de 17 kcal la 100 ml în cel al berii fără alcool.

2.     Berea este o sursă de antioxidanţi

Berea conţine antioxidanţi naturali, care pot avea un efect pozitiv asupra sănătăţii. Aceştia au ca sursă malţul (orz), cât şi hameiul, din care este fabricată berea. Cantitatea totală de antioxidanţi din bere depinde de tipul de bere, prin urmare de materiile prime folosite şi de procesul de fabricaţie.

3.     Berea este o sursă bogată de siliciu

Berea este o sursă bogată de siliciu care, absorbit prompt de către organism, contribuie la prevenirea apariţiei osteoporozei.

4.     Berea este o sursă de fibre

Datorită conţinutului de orz, unul dintre ingredientele sale, berea poate fi o sursă  de fibre solubile.

5.     Berea reduce riscul formării pietrelor la rinichi

Berea conţine câteva minerale esenţiale. Are un conţinut relativ ridicat de potasiu şi un conţinut scăzut de sodiu. Conţine puţin calciu şi este bogată în magneziu, ceea ce ar putea ajuta la protejarea împotriva formării pietrelor la bilă şi la rinichi.

6.     Berea are rolul de a rehidrata organismul dupa efort fizic

Cu un conţinut de 93% apă, berea se caracterizează printr-un efect răcoritor şi reduce senzaţia de sete.

7.     Berea creşte nivelul de "colesterol bun" (colesterol HDL)

Un pahar de bere pe zi poate creşte semnificativ nivelul de colesterol bun.

8.     Berea reduce riscul apariţiei declinului cognitiv

Unele studii indică  o reducere de chiar 25% a riscului de declin cognitiv în cazul consumului responsabil de bere Consumul responsabil de bere contribuie la reducea riscului de apariţie a diabetului de tip II.

9.     Berea reduce riscul de apariţie a bolii Parkinson

10.     Berea poate asigura protecţie împotriva bacteriei Helicobacter pylori, cauza apariţiei ulcerului

11.     Berea fără alcool, recomandată mamelor care alăptează

Antioxidanţii din bere se transmit bebeluşului prin intermediul laptelui matern.

12.     Berea fara alcool, o bună variantă de hidratare

Datorită conţinutul mare de apă, de 93%, precum şi a conţinutului caloric mic, de doar 17 kcal la 100 ml, berea fără alcool hidratează organismul.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite