Animals International avertizează că „vapoarele morţii” pleacă cu mii de oi în plină caniculă. ANSVSA a interzis acest lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: ANSVSA
FOTO: ANSVSA

ANSVSA - Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a interzis săptămâna trecută transporturile de animale de lungă durată. Măsura a fost dispusă de temperaturile foarte ridicate din aceste zile.

Pe 29 iulie, ANSVSA anunţa că „având în vedere faptul că pentru săptămâna în curs şi săptămâna viitoare, în ţara noastră sunt prognozate temperaturi foarte ridicate, maximele urmând să depăşească chiar şi 40° C, conducerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus suspendarea temporară a transporturilor de animale de lungă durată, efectuate cu mijloace de transport care nu sunt echipate cu sistem de răcire a aerului.”

Această măsură a fost dispusă întrucât, în cazul în care temperaturile exterioare preconizate pe ruta planificată depăşesc 30°C, sistemul de ventilaţie nu este capabil să menţină temperaturile din mijloacele de transport în intervalul 5 – 30°C, cu o marjă de +/- 5°C, prevăzut de dispoziţiile Regulamentului (CE) nr. 1/2005.

Duminică, 1 august, Animals International România semnala faptul că firmele care fac comerţ cu animale vii ignoră ANSVSA şi îşi continuă afacerile. „Taiba, unul dintre vapooarele morţii a încălcat legislaţia şi interdicţia de export din cauza caniculei. A plecat la prânz, plin ochi cu zeci de mii de mioriţe înghesuite şi netunse din România către Iordania.

Vaporul este o vechitură de 43 de ani, fără climatizare şi după ce va străbate Marea Neagră, Marmara, Mediterană, canalul Suez şi Marea Roşie, va ajunge în portul Iordanian Aqaba la temperaturi care despăşesc 40 de grade nu doar la destinaţie dar pe parcursul întregii croaziere infernale.”

Pentru a se aplica decizia ANSVSA, autoritatea a transmis instrucţiuni tehnice în teritoriu pentru medicii veterinari oficiali, aplicabile transportului rutier de lungă şi scurtă durată şi transportului efectuat pe cale maritimă.

De asemenea, în perioadele cu temperaturi ridicate, se creşte suprafaţa alocată pe cap de animal, atât în cazul transportului rutier de lungă durată, cât şi în situaţia transporturilor efectuate pe cale maritimă.

Călătoriile rutiere de scurtă durată sunt permise doar atunci când acestea se desfăşoară în cursul nopţii sau în primele ore ale dimineţii, cu creşterea spaţiului alocat pe cap de animal şi cu limitarea cât mai mult posibil a duratei călătoriei.

În cazul exportului de animale către ţări terţe, indiferent de tipul mijlocului de transport utilizat, sunt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 150/2020.

Transporturile de animale efectuate pe distanţe lungi se vor relua atunci când temperaturile exterioare de-a lungul întregii rute a călătoriei planificate vor scădea sub 30°C.

Citeşte şi: 

Animals International: Vapoarele cu animale vii, blocate în zona Canalului Suez, trebuie să revină în România

 Cel puţin 130.000 de animale vii din România riscă să moară în canalul Suez, în „cea mai mare tragedie maritimă din istoria omenirii”

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite