Americanii ne învaţă cum să tratăm tuberculoza: „Aveţi de 20 ori mai mulţi bolnavi decât în State“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
American Corner, la Universitatea Ovidius
American Corner, la Universitatea Ovidius

Jonathan Stillo, antropologist american, profesor şi expert în tuberculoză, care a făcut cercetare în acest domeniu de aproape 10 ani, a discutat la Constanţa despre tuberculoza în România, cum ne poate afecta aceasta şi ce se poate face pentru prevenirea ei.

American Corner din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa a organizat joi, 11 octombrie, o acţiune intitulată We All Breathe the Same Air – TB in Romania.

Activitatea a fost deschisă de Lindsey Plumley, economist la Ambasada S.U.A. din Bucureşti, care a vorbit despre programele Ambasadei SUA, despre eforturile ambasadei de a crește gradul de conștientizare a acestei boli.

Apoi, Jonathan Stillo, antropologist, profesor şi expert în tuberculoză, care a făcut cercetare în acest domeniu de aproape 10 ani, a discutat despre tuberculoza în România, cum ne poate afecta aceasta şi ce se poate face pentru prevenirea ei. Participanţii au rezolvat un test, iar prezentarea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Scopul programului a fost ca studenţii să preia mesajul cu informaţiile despre tuberculoză şi să-l împărtășească în comunitățile lor.

La acțiune au participat Stephanie Herzog, Fulbright English Teaching Assistant la Universitatea Ovidius, Kristi St. Amant, Peace Corps Volunteer, studenţi de la Facultatea de Litere, specializarea Studii Americane, anii I şi II, împreună cu conf.univ.dr. Ludmila Martanovschi, elevi de la Colegiul Naţional Constantin Brătescu, alături de prof. Ecaterina Patrichi, prof. Iulia Mihaela Jianu  şi elevi de la Liceul Teoretic Ovidius, însoţiţi de prof. Valerica Vişan.

Mesajul lui Jonathan Stillo a fost: „Tuberculoza este o boală vindecabilă. În România, aceasta este una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică. Rata de TBC este una dintre cele mai mari din toată Europa şi Asia Centrală (aproximativ de 20 ori rata SUA).

Orice persoană, indiferent de condiția socială, poate lua tuberculoză, dar în cazul celor săraci şi celor fără sprijin social boala este foarte greu de vindecat. În timp ce este vindecabil, mulţi oameni nu ştiu că tratamentul TBC este foarte lung şi dificil. Un caz normal de TBC durează 6 luni pentru a se vindeca şi cazurile TBC rezistente la medicamente (MDR sau XDR-TB) durează 2 ani.

Una dintre cele mai mari probleme este că pacienţii nu mai iau tratamentul din cauza efectelor secundare sau aceştia nu sunt în măsură să se odihnească şi să aibă grijă de ei înşişi, odată ce se întorc acasă de la spital, astfel încât această boală recidivează“.

La finalul acţiunii, Rodica Toma, coordonatorul American Corner, a oferit gratuit materiale informative despre viaţa şi cultura din Statele Unite tuturor participanţilor.

„Toate problemele mele au început de la tuberculoză. Pot spune că tuberculoza mi-a distrus familia din momentul în care tatăl meu s-a îmbolnăvit... A zăcut mult timp în spital, iar mama s-a trezit singură, fără niciun ban. Familia mea s-a luptat, a făcut o mulţime de datorii, fapt ce în câţiva ani i-a dus la pierderea casei... Au ajuns în stradă datorită tuberculozei... I-am spus soţului meu să nu se aştepte să mă întorc acasă prea curând şi să-şi planifice lucrurile fără mine...singurul lucru care doare este gândul că cineva l-ar putea întreba pe fiul meu dacă are o mamă sau dacă aceasta a murit“, a spus Mariana (30 ani), o pacientă cu XDR-TB, din Bucureşti.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite