45.000 euro - „Atenţia“ pentru o eoliană în „Republica Nicuşor Constantinescu“
0Nu există aviz de construcţie care să nu treacă pe la Consiliul Judeţean Constanţa sau pe la instituţiile subordonate acestuia. Dobrogea este zona unde parcurile eoliene s-ar fi extins exponenţial dacă departamentele şi regiile care ţin de Consiliului Judeţean nu ar fi blocat sistematic proiectele.
Turbatu versus Nicuşor
Omul care a pus în mişcare procurorii DNA se numeşte Marian Turbatu. El este principalul denunţător al lui Nicuşor Constantinescu. De altfel, şeful Consiliului Judeţean Constanţa a pronunţat doar numele lui Turbatu atunci când a ieşit, în catuşe, de la audieri. Turbatu este preşedintele Asociaţiei Eoliene Române, un om cu afaceri în domeniul energiei alternative. El spune că a câştigat zeci de procese înpotriva lui Nicuşor Constantinescu, dar preşedintele CJ Constanţa nu a respectat hotărârile judecătoreşti.
"În 2014 am primit şapte certificate de urbanism solicitate încă din 2008. Asta s-a întâmplat după şapte ani, deşi instanţa l-a obligat să le emită", precizeaza Turbatu. Patronul de eoliene spune că în Constanţa până şi anumiţi poliţişti îi sunt tributari lui Nicuşor Constantinescu.
"Am aflat în urma cu doar câteva săptămâni că procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au ajuns în câteva rânduri la concluzia că organele de poliţie judiciară din Constanţa au tergiversat dosarele eolienelor şi nu au urmat sarcinile date de procuror".
Marian Turbatu era convins că tot ceea ce face Nicuşor Constantinescu este un abuz în serviciu, iar procurorii anti-corupţie au confirmat asta odată cu ordonanţa de reţinere de miercuri seara.
De fiecare dată când a vrut să discute cu preşedintele Consiliului Judeţean, acesta a refuzat pentru "nu i-am îndeplinit solicitările. Constantinescu nu cere niciodată şpagă direct, dar Consiliul Judeţean Constanţa avea tarife stabilite pentru emiterea certificatelor de urbanism. Eu am dus la DNA colegi care au avut cereri de mită de la Nicuşor. În Dobrogea nu există parc eolian pe raza CJ Constanţa cu un patron căruia să nu i se fi cerut favoruri", a mai spus Turbatu.
Pierderi de 800 milioane euro
Declaraţiile lui Turbatu sunt dublate de cele ale primarului comunei constănţene Peştera, Valentin Vrabie. Localitatea pe care o conduce este locul în care a fost înfiinţat unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din Dobrogea. Primele au apărut în anul 2006 şi din proiectul de 260 turbine s-au ridicat doar 30. Pierderile generate de turbinele ne-instalate ajung la 800 milioane euro. Vrabie explică circuitul şpăgii din judeţul Constanţa.
Preţurile au crescut de la 3000 la 15.000 euro pe MegaWatt instalat. Pentru o singură turbină de 3MW trebuiau plătite şpăgi de 45.000 Euro. Tariful nu era cerut niciodată de Nicuşor Constantinescu, dar investitorii străini se retrăgeau rând pe rând.
"Constantinescu avea căţeii lui care discutau cu investitorii. Unul dintre ei este chiar domnul Gâmbuţeanu, de la Drumuri Judeţene (şi el reţinut în acelaşi dosar - NR). Patronii firmelor luau de la Primăria Peştera certificatele de Urbanism şi apoi mergeau la Apele Române, la Drumuri Judeţene şi la Mediu pentru avize. Nimeni nu primea niciun aviz. Nu le răspundeau la cereri nici lor şi nici nouă nu ne-au răspuns vreodată la adrese. Aici toate afacerile sunt blocate pentru ca oamenii să rămână săraci şi apoi să depindă de puiul gratuit oferit de Primăria Constanţa sau de Consiliul Judeţean. Erau doar două alternative: şpaga - dar unul care a dat, nu va spune niciodată şi cei care nu puteau plecau de aici dezgustaţi", spune Valentin Vrabie.
Primarul de la Peştera spune că toată încrengătura din judeţul Constanţa este controlată de Nicuşor Constantinescu. "Străini care au văzut ce este aici au plecat dezamăgiţi. E un circ specific românilor la care se adaugă piedicile care apar pe parcurs. E o caracatiţă coordonată de Nicuşor Constantinescu".
Eolienele de la Peştera ar aduce 2000 locuri de muncă timp de doi ani, atunci când se ridică parcul eolian şi apoi câte 800 locuri de muncă pe perioadă nelimitată. În lipsa lor, tinerii aleg să plece din ţară, iar bătrânii mor în sărăcie.
Vă mai recomandăm:
FOTO Casa lui Nicuşor Constantinescu, percheziţionată cu mascaţii la uşă