VIDEO Şeful salvamontiştilor clujeni: „Noi am fost alarmaţi ultimii. Puteam face mai multe dacă aflam mai repede“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Frăţilă, şeful salvamontiştilor clujeni (primul din dreapta)  FOTO: Florina Pop
Gheorghe Frăţilă, şeful salvamontiştilor clujeni (primul din dreapta)  FOTO: Florina Pop

Salvamontiştii clujeni au fost ultimii care au aflat de tragicul accident din Apuseni, fapt anormal în condiţiile în care cunosc bine muntele şi au dotările necesare.

Salvamontiştii clujeni au prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, filmul evenimentelor văzut din prisma lor, dar au tras un mare semnal de alarmă: Salvamont nu apare nici pe indexul 112, nici în celula de criză care se constituie la nivelul fiecărei prefecturi din ţară când au loc tragedii. Adică, salvamontiştii nu sunt pe „lista“ care trebuie în ciuda experienţei şi dotărilor.

O carenţă uriaşă a sistemului românesc de intervenţie, mai ales când se pune problema salvării de vieţi omeneşti pe munte.

În plus, salvamontiştii clujeni au fost ultimii care au aflat de tragedia din Apuseni.

„Noi am fost anunţaţi ultimii. Salvamont Cluj putea face mai mult dacă afla mai repede. Salvamont nu apare pe indexul 112. Dacă se întâmplă ceva pe munte, noi aflăm ultimii. Nu suntem pe lista celulei de criză a prefectului. Este şi vina noatră pentru că trebuia să batem cu toată forţa la anumite uşi“, a afirmat Gheorghe Frăţilă, şeful Salvamont Salvaspeo Cluj.

Şeful salvamont Cluj spune că ei au fost alarmaţi ultimii

Raport despre intervenţie

Salvamontiştii clujeni au întocmit un raport după accident. Ei susţin că au pierdut mai mult de 2 ore cu deplasarea la Crucea Iancului (comuna clujeană Mărişel), foarte departe de zona în care s-a prăbuşit avionul, unde s-au deplasat din ordinul prefectului de Cluj, Gheorghe Vuşcan.

Şeful salvamontiştilor a subliniat proasta coordonare a întregii acţiuni de salvare. Ca argumente a punctat lipsa unui punct de comandă adevărat care să gestioneze informaţiile şi să ia deciziile bune şi a unei proceduri corecte de acţiune (s-au pierdut mai mult de 2 ore cu deplasarea la Crucea Iancului care era foarte departe de zona în care s-a prăbuşit avionul).

Un alt minus semnalat de salvamontişti a fost că victimele de la faţa locului au fost deplasate cu pături, mijloace improvizate, în condiţiile în care ei au echipament omologat de salvare pe munte.

„Când am ajuns în comuna Horea, ni s-a spus că nu au nevoie de noi“

Un alt salvamontist prezent la conferinţă, Vasile Cipcigan, şeful de formaţie din cadrul Salvamont-Salvaspeo Cluj, a afirmat că persoanele de la centrul de comandă din comuna Horea (judeţul Alba) le-au refuzat ajutorul.

„Când am ajuns acolo, la Crucea Iancului, ni s-a spus că «s-au găsit» în zona în care o bănuiam şi noi, ne-am îndreptat de urgenţă acolo. Când am ajuns în comuna Horea, ni s-a spus că nu au nevoie de noi. Le-am spus foarte clar, chiar eu am făcut inventarul echipamentului, aveam cinci maşini de teren şi aveam şapte tărgi la noi.
Le-am spus foarte clar: «Domnule, avem şapte tărgi, avem saci de dormit, putem interveni», dar ne-au spus «Nu avem nevoie, cei de sus, aşa ni s-a spus.
Cei de sus au spus că nu au nevoie de noi, cei de sus geografic vorbind, au spus că nu au nevoie de voi, se descurcă cu ce au». «Ok, mulţumim», am spus şi ne-am retras“, spune Cipcigan.

Şeful salvamont Cluj vorbeşte despre acţiunea de salvare din Apuseni

Pe aceeaşi temă:

Poveştile eroilor din Apuseni. Cum au reuşit oamenii simpli să doboare tot sistemul  O armată de sute de oameni a luat muntele la picior, luni după-amiază, până după miezul nopţii, pentru a recupera victimele tragediei aviatice din pădurea de pe Vârful Pietreasa, aflat în judeţul Alba, la limita cu Clujul. Câţiva dintre ei au mobilizat voluntarii, au coordonat căutările şi i-au găsit pe morţi şi pe răniţi înaintea echipelor oficiale.

Rezultatele autopsiei pilotului Adrian Iovan şi a studentei, morţi în avionul care a aterizat forţat în Apuseni   Medicul Gheorghe Vieru, şeful IML Alba, a dat publicităţii, în urmă cu scurt timp,  rezultatele autopsiei efectuate la cei doi morţi în accidentul aviatic de la limita judeţului Cluj cu Alba, pilotul Adrian Iovan şi rezidenta.

EXCLUSIV Marius Pop, salvator în Apuseni: „112 e de vină pentru întârzierea de peste două ore. Coordonatele erau greşite“  „Ne-am dus la Crucea lui Iancu de două ori şi nu era absolut nimic. Am pierdut mai mult de două ore. Ştiţi cum i-am găsit? Am aflat că i-au găsit un pădurar. Noi am sunat la 112, fiind cu nişte localnici de-acolo care cunoşteau persoana respectivă. Chiar şi aşa, localnicii nu ştiau sigur care pădurar era pentru că sunt mai mulţi în acea zonă. Am reuşit să luăm numele pădurarului, am sunat la 112 şi am luat legătura telefonică cu el. Acesta ne-a spus exact unde se află. El nu a avut nevoie de GPS să ne spună, dar precizia a fost de ordinul metrilor“. a declarat Marius Pop, pentru „Adevărul“.

Victor Zota, coordonatorul Agenţiei Naţionale de Transplant: „Este inimaginabil că în anul 2014 să cadă un avion şi să nu-l găsească timp de şase ore”  „E inadmisibil că au fost descoperiţi atât de târziu. Ei trebuiau descoperiţi cu câteva ore mai devreme. Unde sunt echipajele noastre ISU?”, a fost reacţia lui Victor Zota asupra eficienţei autorităţilor.

FOTO VIDEO Reportaj din Apuseni: filmul tragediei aviatice, în care sute de săteni au încercat să-l salveze pe pilotul Adrian Iovan şi pe ceilalţi răniţi
Centrul comunei Horea din judeţul Alba, aflată undeva în creierii munţilor Apuseni, la limita cu Clujul, era înainte de miezul nopţii o „tabără“ unde s-au adunat medici de la SMURD şi de pe ambulanţe, salvamontişti, pompieri, jandarmi, dar şi oameni din satele învecinate ca să îi găsească pe cei şapte pasageri ai avionul căzut în pădure.

FOTO EXCLUSIV Tragedia aviatică din Apuseni: Adrian Iovan şi o rezidentă au murit. Medicii din Cluj: ceilalţi cinci răniţi sunt internaţi la Terapie Intensivă. Pilotul Adrian Iovan, aflat la bordul aparatului de zbor care a aterizat forţat, luni, în Munţii Apuseni, a murit. La câteva minute, rezidenta din acelaşi avion a murit. Avionul, care efectua o cursă medicală de la Bucureşti la Oradea, a forţat aterizarea într-o pădure de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor. La bord se aflau patru doctori, o rezidentă şi doi piloţi, care urmau să aducă în Bucureşti mai multe organe pentru transplant. 

Mărturii din avionul groazei. Unul dintre medicii supravieţuitori: „Ne-am prăbuşit, sunt întins pe pământ, abia respir”. Medicul Valentin Calu, rănit în accidentul aviatic din Munţii Apuseni în care pilotul Adrian Iovan a murit, a sunat-o imediat după prăbuşire pe directoarea medicală a Spitalului Elias, Dana Safta, şi i-a transmis starea în care se află.

Cine a fost Adrian Iovan, pilotul care a murit în tragedia aviatică din Apuseni. Pilotul Adrian Iovan, în vărstă de 54 de ani, cel care a murit luni seară în urma unui accident de avion din Munţii Apuseni, avea la activ zeci de ani de zbor, fiind unul dintre cei mai experimentaţi piloţi din România. Adrian Iovan hotărâse cu mai mulţi ani în urmă să efectueze curse private pentru a-şi suplini veniturile.

Cum a găsit un pădurar epava avionului înaintea autorităţilor. Epava avionului prăbuşit în Munţii Apuseni la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor a fost gasită la altitudinea de 1.600 de metri, după mai bine de cinci ore, de către un pădurar, pe numele său Todea Avrămuţ. Acesta, după ce a identificat locul dezastrului înaintea autorităţilor, a direcţionat şi echipajele de urgenţă pentru a acorda primul ajutor răniţilor.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite