VIDEO Proiectul de 1 milion de euro care vrea să revoluţioneze siguranţa aeriană. Cum se vor instrui controlorii de trafic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fondatorul companiei, Ioan Drăgan. FOTO: Remus Florescu
Fondatorul companiei, Ioan Drăgan. FOTO: Remus Florescu

Primul simulator românesc pentru instruirea controlorilor de trafic aerian este dezvoltat de o companie din Cluj în cadrul unui proiect de cercetare în valoare de 1 milion de euro finanţat de UE. Specialiştii clujeni vor lansa, în toamnă, o aplicaţie de antrenament pentru controlorii de trafic ce va putea fi utilizată de pe tabletă, produs unic în lume.

Controlorii de trafic aerian din toată lumea trebuie să treacă printr-un stagiu costisitor de instruire şi la fiecare 6 luni sunt testaţi din nou la simulatoare care pot reproduce orice tip de probleme ce pot apărea, de la atac terorist, la defecţiuni ale aeronavelor. Piaţa mondială a simulatoarelor de control de trafic aerian este una de sute de milioane de euro, cu tranzacţii anuale de 4-500 de milioane de euro şi este în creştere având în vedere că avioanele devin un mijloc de transport din ce în ce mai utilizat. 

O firmă din Cluj-Napoca, Sim Soft Distribution, care este pe această piaţă din 2011, va lansa din toamnă un produs  unic la nivel mondial: o aplicaţie pentru controlorii de trafic ce se poate descărca pe tabletă. „Este o piaţă nouă, nu există în acest moment partea de instruire pe tabletă. Dacă ne gândim că un controlor trebuie la fiecare 6 luni să-şi verifice cunoştinţele credem că va exista cerere”, susţine fondatorul Sim Soft Distribution, Ioan Drăgan.

El precizează că pe tabletă vor fi disponibile exerciţiile de „radar” - care reprezintă peste 70% din instruirea controlorilor de trafic. „Nu vom putea avea partea de  exerciţii de ”turn” pentru care e nevoie 4 -5 -6 ecrane pentru a putea fi afişate toate informaţiile”, a mai precizat Drăgan. 

O altă inovaţie a firmei clujene constă în înlocuirea „pseduo-piloţilor” – care sunt folosiţi pentru instruire cu o serie de algoritmi. „Pentru ca un controlor de trafic să se antreneze e nevoie şi de cineva care să simuleze activitatea piloţilor. Noi am eliminat această necesitate”, arată clujeanul.

Primul simulator românesc pentru instruirea controlorilor de trafic aerian

IT-iiştii clujeni mai aduc o nouate: realitate augmentată, care va permite controlorului să facă debriefingul fiecărui exerciţiu din simulator. „Noi le punem spaţiul aerian „pe masă”, astfel că pot sta cu ochelarii de realitate virtuală şi pot să vadă derularea exerciţiului din aer, să vadă ce a greşit la control. Astfel pot înţelege mai bine ce au greşit şi pot folosi şi alte simţuri”, explică Drăgan. 

Proiect de 1 milion de euro

Simulatoarele Sim Soft Distribution sunt folosite de Romatsa din 2011 şi de Aeroportul din Atena din 2016.Acum simulatoarele companiei sunt folosite la mai multe aeroporturi din ROmânia şi din Grecia.   Proiectul prin care firma clujeană doreşte să „revoluţioneze” piaţa siguranţei aviatice a fost posibil datorită unei finanţări europene. Valoarea totală a proiectului a fost de circa 1 milion de euro. 


Pe lângă aplicaţie de instruire a controlorilor de trafic pe tabletă, cu banii europeni firma a dezvoltat o versiune nouă mai competitivă a vechii variante de simulator. Având în vedere că astfel de simulatoare sunt foarte costisitoare, specialiştii clujeni au dorit să dezvolte o variantă foarte eficientă din punct de vedere financiar. „Ne vom concentra pe economiile emergente din Africa, unde sunt multe ţări care nu-şi permit un simulator”, spune Drăgan. Un astfel de simulator pe care-l produc clujenii costă între 500.000 şi 1,5 milioane de euro în funcţie de ce sistem de proiecţie se doreşte (pe monitoare clasice sau în sistem 360 de grade). 


În ceea ce priveşte aplicaţia pentru tablete, Drăgan a susţinut că iniţial se va pune la dispoziţie o versiune gratuită. „Varianta pe bani va costa oricum mai mult decât un joc video pentru că este mult mai mult decât atâta”, explică specialistul. 

Proiect european 

Proiectul „Instrument informatic inovativ pentru instruirea şi testarea controlorilor de trafic aerian” a fost cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională - Axa prioritară 2 - „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă” prin programul operaţional „Inovaţii şi competitivitate” 2014-2020.

Implementarea soluţiei s-a desfăşurat pe parcursul a doi ani (2 august 2017 – 1 august 2019), iar obiectivul general al proiectului îl constituie îmbunătăţirea procedurii de instruire a controlorilor de trafic aerian cu ajutorul unor instrumente şi a conţinutului de calitate, eliminând costurile mari şi aducând în scenă gradul de libertate al utilizatorului.

Proiectul integrează tehnologii de ultimă generaţie – cloud computing, realitate augmentată, recunoaştere vocală şi machine learning – într-o soluţie accesibilă inclusiv de pe terminale mobile precum tabletele. Produsul rezultat reprezintă un important progres în instruirea continuă a controlorilor de trafic aerian din întreaga lume, care vor putea avea acces direct şi uşor la scenarii complexe de antrenament, la costuri considerabil mai mici decât în prezent. Motivul nostru a constat în realizarea unui instrument inovativ de instruire la distanţă pentru acest sector deoarece controlorii sunt supuşi anual la sesiuni de instruire (refresh) pentru actualizarea deprinderilor de management a traficului aerian.

Valoarea totală a proiectului este 4,917,034.97 lei, din care asistenţă financiară nerambursabilă este de 3,563,656.10 lei (din care 3,029,107.69 lei din FEDR si 534,548.41 lei din bugetul naţional).

Pachet format din cele mai recente şi avansate tehnologii

Produsul rezultat, numit ATMIS AIO, se adresează atât clienţilor din sectorul civil, cât şi din cel militar, cu scopul de a pregăti controlorii de trafic aerian să aibă reacţii mai bune în situaţii de criză, prevenind astfel pierderile umane şi pierderile materiale. Suplimentar, aceste sectoare se împart în instituţii de învăţământ şi ANSP (furnizori de servicii de navigare în aer), atât privaţi, cât şi guvernamentali.

ATMIS AIO cartografiază şi redă 100% funcţionalitatea operaţională a simulatoarelor de zbor disponibile în piaţă, dar se bazează pe un pachet format din cele mai recente şi avansate tehnologii care aduc noi orizonturi în ceea ce priveşte opţiunile de instruire. Principalele inovaţii aduse de ATMIS AIO sunt: folosirea modulului MTCD (Mid Term Conflict Detection), componenta cu spectru larg de utilizare şi în afara simulatoarelor ATC, modalitatea de distribuire a produsului realizându-se în regim Cloud; utilizarea modulului de instruire la distanţă, abordare care schimbă modelul de afaceri în domeniu; inovaţie tehnologică din punct de vedere al interacţiunii utilizatorilor, prin rularea aplicaţiei pe terminale mobile mult mai accesibile în raport cu simulatoarele ATC folosite în acest moment.

Rezultatul aşteptat/final în urma implementării proiectului este o platformă informatică inovativă pentru instruirea controlorilor de trafic aerian.

Sim Soft Distribution este o companie cu sediul în judeţul Cluj ce are ca scop crearea şi livrarea simulatoarelor software de management al traficului aerian, dezvoltate de ingineri aerospaţiali cu înalte calificări şi de specialişti în managementul traficului aerian.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite