VIDEO Povestea avocatului din Cluj care a cucerit internetul cântând „Vin colindătorii”, într-o biserică: „Îl poţi sluji pe Dumnezeu indiferent de ce meserie ai”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Merca şi Emil Floare, la mănăstirea Dumbrava din Alba.
Călin Merca şi Emil Floare, la mănăstirea Dumbrava din Alba.

Filmarea în care un avocat din Cluj, Călin Merca, şi un IT-ist din Bistriţa, Emil Floare, interpretează colindul făcut celebru de Tudor Gheorghe - „Vin colindătorii”, a ajuns viral în câteva zile. Călin Merca a istorisit pentru „Adevărul” povestea clipului vizualizat de zeci de mii de români.

„Cred că oamenii se identifică cu versurile colindului, de aceea are aşa de multe vizualizări”, spune clujeanul Călin Merca (28 de ani), avocat stagiar şi absolvent de Teologie.  "Piele de găină", a exclamat una dintre cele 75.000 de persoane care au văzut, până astăzi, filmarea. Pe lângă interpretarea celor doi tineri, pe care Călin Merca o pune pe seama acusticii extraordinare a mănăstirii Dumbrava din Alba, oamenii au fost impresionaţi de mesajul colidului scris de Tudor Gheorghe („Vin colindătorii”). Ascultând versuri  precum  „Am murit degeaba, ce-aţi făcut din ţară, leru-i ler/ Tot în frig şi-n foame, tot cu mâini întinse, leru-i ler,/ Pe la porţi străine ce ne stau închise, leru-i ler”, un internaut a comentat: „Are cineva curajul sa îi contrazică?”. 

„Cred că oamenii se indentifică cu acei colindători şi cu mesajul colindului. Din colind reiese un sentiment de revoltă pentru toate nejunsurile pe care ni le-au princinuit conducătorii de-a lungul anilor. Pe de altă parte, conducătorii sunt oglinda poporului, noi toţi trebuie să ne schimbăm, dacă vrem să se schimbe conducătorii”

Călin Merca, avocat stagiar

"Leru-i ler" interpretat de un avocat şi de un IT-ist

La o acţiune caritabilă  

„Am câţiva prieteni foarte buni cu care, de trei ani de zile, în ajun de Sfântul Nicoale  mergem la Mănăstirea Dumbrava, în judeţul Alba, pentru a duce pacheţele copiilor de la orfelinat şi bătrânilor de la azilul din incinta mănăstirii. Strângem în fiecare an bani şi alimente de la cunoştinţe, prieteni, oameni cu inimă bună”, povesteşte Călin. După ce au împărţit pacheţelele, un prieten l-a rugat să cânte colindul în biserica mănăstirii şi a înregistrat interpretarea. „Biserica are o acustică deosebită şi asta a contat mai mult decât vocile noastre. Eu şi Emil cântăm acest colind de vreo trei ani în grupul Axios şi ne place foarte mult”, spune clujeanul. Nu se aştepta la un asemenea succes. În câteva zile, clipul de pe Facebook a fost vizionat de 75.000 de persoane. „Cred că oamenii se indentifică cu acei colindători şi cu mesajul colindului. Din colind reiese un sentiment de revoltă pentru toate nejunsurile pe care ni le-au princinuit conducătorii de-a lungul anilor. Pe de altă parte, conducătorii sunt oglinda poporului, noi toţi trebuie să ne schimbăm, dacă vrem să se schimbe conducătorii”, este de părere Călin Merca. 

Absolvenţi de Teologie care s-au reorientat

Atât Călin Merca, cât şi Emil Floare sunt absolvenţi ai seminarului de teologie din Cluj, dar s-au orientat spre alte profesii. „Eu am fost cadru didactic la seminarul teologic şi am lucrat la Biserica, dar acum am renunţat. Sunt avocat stagiar. Cu toate acestea cânt în continuare la Biserica din Spitalul Judeţean. Pot să-l slujesc în continuare pe Dumnezeu, chiar dacă nu sunt preot, poţi să îl slujeşti pe Dumnezeu orice meserie ai avea”, a susţinut Călin. Colegul lui, Emil Floare, studiază programarea la „Academy Plus” şi face un masterat la Universitatea Tehnică din Cluj. Cei doi tineri, împreună cu colegii lor din grupul Axios, vor susţine un concert vineri, de la ora 19.00, la clădirea Cazino din Parcul Central (Cluj-Napoca). 

"Va mulţumesc frumos tuturor pentru gândurile bune şi pentru mesajele de apreciere. Nu mă aşteptam ca acest colind cântat cu prietenul şi colegul meu Emil Floare să fie pe placul atâtor oameni. Ma bucur ca am reuşit să ne apropiem prin acest colind de sufletele dumneavoastră şi va doresc Sărbători fericite tuturor"

Mesajul lui Călin Merca pentru zecile de mii de persoane care au apreciat colindul

 „Vin colindătorii”

Redăm în continuare colindul "Vin colindătorii", de Tudor Gheorghe

'Vin colindatorii, cum veneau odată, leru-i ler,

Să colinde-n seara asta minunată, leru-i ler,

Dar li-i gura-i arsă şi li-s ochii-n lacrimi, leru-i ler

Prea degeaba sânge, prea degeaba patimi, leru-i ler.

Gazdelor creştine să-i primiţi în casă, leru-i ler,

Şi cum se cuvine să-i poftiţi la masă, leru-i ler

Ni-i trimite sfântul să ne-‘ncerce mila, leru-i ler,

Domnii mari de astăzi să-şi deschidă vila, leru-i ler.

Şovăielnic pasul, mâinile plăpânde, leru-i ler,

Tremurat li-i glasul, nu ştiu să colinde, leru-i ler,

Dacă stau la poartă şi nu zic nimica, leru-i ler,

Domnilor de astăzi să v-apuce frica, leru-i ler.

Mută-i întrebarea ce răsună afară, leru-i ler,

Am murit degeaba, ce-aţi făcut din ţară, leru-i ler,

Tot în frig şi-n foame, tot cu mâini întinse, leru-i ler,

Pe la porţi străine ce ne stau închise, leru-i ler.

Vin colindatorii cum veneau odată, leru-i ler,

Să colinde în seara asta minunată, leru-i ler,

Dar li-i gura arsă şi li-s ochii-n lacrimi, leru-i ler,

Prea degeaba sânge, prea degeaba patimi, leru-i ler'

Citeşte şi

Colindul „Leru-i ler”, intepretat de un avocat şi de un IT-ist, a ajuns viral: „Am murit degeaba, ce-aţi făcut din ţară/Tot în frig şi foame, tot cu mâini întinse”

Maestrul Grigore Leşe, despre colindele de Crăciun şi muzica tradiţională românească

Ce cântă Ştefan Hruşcă nu are legătură cu colindele“, spune etnologul clujean care este unul dintre ultimii tulnicari din ţără

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite