VIDEO De ce securitatea online e cel mai vulnerabil punct al oamenilor. „Acesta este un mod prin care guvernele folosesc tehnologia împotriva noastră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mikko Hypponen FOTO: youtube/i.ytimg.com
Mikko Hypponen FOTO: youtube/i.ytimg.com

Mikko Hypponen este un expert în securitatea calculatoarelor care a ţinut prelegeri peste tot în lume despre siguranţă, computere şi atacuri online. Lucrează ca ofiţer responsabil cu cercetarea la F-Secure, o companie finlandeză, iar publicaţia Foreign Policy l-a inclus în 2011 într-un top 100 al celor mai importanţi gânditori ai anului respectiv.

Mikko Hypponen - un nume cunoscut pentru specialiştii IT, preocupat de securitatea utilizatorilor de calculatoare - a vorbit în 2011 la TEDxBruxelles despre tipurile de atacuri online şi despre cum în rândul atacatorilor online se numără şi guvernele.

Şi-a început discursul cu o întâmplare din estul comunist al Germaniei: fiecare persoană ce deţinea o maşină de scris era obligată să o înregistreze alături de o foaie scrisă de la respectiva maşină. Hypponen explică şi de ce - fiecare maşină era unică şi orice document scris la ea era uşor de recunoscut. „Şi dacă găseau o hârtie cu gânduri nepotrivite, atunci puteau să îi ia urma. Noi, cei din Vest, n-am fi înţeles cum cineva poate face asta, cum ar putea restricţiona libertatea de a vorbi. Noi nu am face asta în ţările noastre“, spune expertul.

Însă, continuă vorbitorul, dacă achiziţionezi o imprimantă şi te uiţi atent vei observa că fiecare foaie color scoasă de aceasta are câteva puncte galbene şi e unică.

„Asta se întâmplă azi - n.r. anul 2011 - şi nimeni nu pare deranjat de acest fapt. Acesta este un mod prin care guvernele noastre folosesc tehnologia împotriva noastră“, afirmă Mikko.

În opinia sa există trei tipuri de atacatori. Primii sunt criminalii online al căror singur scop sunt banii. Hypponen consideră că „în ziua de azi e mult mai probabil ca oricare dintre noi să ajungă victima unei crime online decât a uneia din lumea reală“. Acesta mai atrăgea atenţia că se subînţelege că numărul infracţiunilor online va fi unul mult mai mare pe viitor şi arată feţele unor oameni care comit astfel de infracţiuni prin transferuri bancare ilegale, prin cumpărături online interceptate, oameni ce nu au fost prinşi de autorităţi.  

A doua categorie de atacuri online îi include pe activiştii online, pe cei care care luptă pentru o idee, care protestează şi dă exemplul celor de la Anonymus. Gesturile lor nu sunt motivate de bani, ci de idei.

A treia categorie de atacatori online sunt autoritările - sau guvernele cum le numeşte expertul finlandez. Dă şi câteva exemple: firma olandeză DigiNotar care elibera certificate de securitate şi care în 2010 a dat faliment, programul (britanic) de supraveghere FinFischer - documente despre acest program au fost găsite în instituţii din Egipt, în urma Primăverii Arabe, dovezi că autorităţile interceptau discuţii private ale cetăţenilor. Un alt exemplu dat de specialistul finlandez e Staatstroianes - un program retras în 2011 şi prin care autorităţile germane îi monitorizau pe nemţii implicaţi în investigaţii criminale.

Hypponen mai atrage atenţia asupra unui aspect: că guvernele din Vest oferă guvernelor totalitare instrumente de securitate şi supraveghere online. Ce dă de gândit când e vorba de astfel de lucruri - continuă expertul - e reacţia oamenilor care sunt conştienţi că „toată asta sună rău“, dar se mulţumesc să creadă că nu îi va afecta pe ei sau că ei nu se vor afla printre cei monitorizaţi de autorităţi pentru că ei nu au nimic de ascuns.

„Intimitatea nu lasă loc de discuţii. Nu este vorba de intimitate contra siguranţei, e o întrebare legat de libertate împotriva controlului“, încheie acesta prezentarea.

Mai puteţi citi:

VIDEO De ce frica ar putea fi cel mai bun prieten al curajului. O prelegere la TEDx: „Dacă îţi doreşti ceva cu adevărat, există doar am curaj şi mi-e teamă“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite