VIDEO Cum vor arăta oamenii peste 500 de ani. Transformări necesare de care ne temem şi pe care nici nu ni le putem imagina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neuroni  FOTO Shutterstock
Neuroni  FOTO Shutterstock

Juan Enriquez este un specialist american ce studiază, scrie şi vorbeşte despre schimbările profunde pe care genomul uman şi ştiinţele vieţii le pot aduce în afaceri, tehnologie, politică şi societate.

Futurologul Juan Enriquez povestea, într-o conferinţă TEDx, din vară, despre schimbările prin care va trece omenirea în următoarele secole. Îşi punea întrebarea: este oare etic să ne dezvoltăm ca fiinţe umane? Deşi la prima vedere, această întrebare sună ciudat deoarece dezvoltarea ţine de normalitate, de firea lucrurilor, şi foarte puţini se gândesc la etică atunci când vine vorba de evoluţie personală.

Juan Enriquez a scris o carte despre evoluţia speciei umane, schimbare şi despre impactul tehnologiei. La prelegerea TEDx, pe care a fost invitat să o susţină în vară, acesta a vorbit despre cum tehnologia face viaţa mai bună prin suplinirea unui braţ de om, a unui picior sau salvează o viaţă - prin implantarea unui pacemaker, fără de care omul ar muri. Acesta a subliniat relaţia simbiotică care se creează între acea bucată străină corpului şi organismul uman care nu ar putea funcţiona normal fără acea invenţie. Enriquez a mai subliniat că anumite invenţii ar putea acutiza simţurile fiinţelor umane odată introduse în corp - el exemplifică prin cum ar putea dezvolta auzul şi am putea auzi ce se discuta la câţiva metri buni de noi.

Specialistul american detaliază cum oamenii de ştiinţă încearcă să reprogrameze celulele umane ca să fie rezistente la radiaţii, diverşi viruşi, dar şi ce impact uriaş ar avea toate aceste prefaceri în genomul uman - moştenirea genetică cu care ne naştem fiecare.

Acesta continuă prin a explica faptul că, de-a lungul miilor de ani, omul şi-a schimbat aspectul fizic şi cum în viitor am putea arăta total diferit de acum, în moduri în care nici nu ne-am putea imagina. Enriquez consideră că aceste schimbări fizice ne-ar putea ajuta să trăim pe Marte şi să ajungem şi pe alte planete pe care le-am descoperit. 

Americanul aminteşte de experimentul, greu de calificat în cuvinte, prin care un cercetător chinez face transplanturi de capete la şoareci. Enriquez se întreabă de ce ar face acel cercetător aşa ceva. Răspunsul: „E neetic să nu dezvoltăm corpul uman, deşi poate fi înfricoşător, provocator, dar e ceea ce ne va permite să explorăm, să trăim şi să ajungem în locuri la care nici nu visăm azi“.

Mai puteţi citi:

Cum a evoluat inteligenţa umană de-a lungul timpului. De ce suntem mai deştepţi decât bunicii noştri

Cum să creşti ca om. Sfaturi din secolele trecute, de la unul dintre cei mai mari maeştri de arte marţiale

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite