VIDEO Clujenii care cântă „pre limba“ Pink Floyd

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupa Speak Floyd
Trupa Speak Floyd

La Cluj există singura formaţie-tribut Pink Floyd din ţară. Se numeşte Speak Floyd, reuneşte muzicieni de la alte trupe şi cântă în concerte cele mai cunoscute piese ale legendarilor Pink Floyd.

Câţiva muzicieni care cânte în diferite trupe s-au adunat în ianuarie 2010 şi au format Speak Floyd, prima şi singura trupă-tribut Pink Floyd din România. Grupul cântă piese de pe cele mai cunoscute albume ale celor de la Pink Floyd.

„Pink Floyd sunt pentru noi nişte dumnezei. Ştii vorba aceea «crede şi nu cerceta»? Ei, pe noi ne-au mâncat palmele şi am început să cercetăm. Iar a cerceta Pink Floyd e o chestiune care îţi schimbă viaţa, pentru că tu încerci să-i demontezi pe dumnezeii tăi în bucăţi şi să vezi de ce ei au fost dumnezei şi ce s-a întâmplat. Ajungi să-i demontezi până la un punct, pentru că apoi nu mai poţi, în afară de ceea ce au compus ei şi de orchestraţiile lor mai există o karma imposibil de demontat“, spune Sandy Deac, unul dintre membrii trupei Speak Floyd. Pentru el şi pentru prietenul său de-o viaţă, Kovacs Laszlo, amândoi membri ai formaţiilor Speak Floyd şi Desperado, Pink Floyd este limba pe care o  „vorbesc“ şi o înţeleg cel mai bine.

Nebunia începutului

„Speak Floyd a fost un copil care s-a născut tare tare greu“, zice şi Kovacs Laszlo. Proiectul lor a fost unul la mâna hazardului, recunosc chiar ei, pentru că nu puteau anticipa cum va reacţiona publicul. Muzica nu e una uşor de reprodus şi nu ştiau cum va fi. Apoi a fost o adevărată căutare a membrilor trupei, a celor potriviţi, care să respire Pink Floyd. „Rând pe rând au venit oameni, au plecat oameni. Noi suntem cam dificili, conservatori, tipicari. Totul trebuie să fie perfect, să sune perfect. Nu altfel, ci exact ca Pink Floyd. Bătaie cu bătaie, nu mai la stânga ori mai la dreapta, ci acolo. Oamenii asta vor să audă”, zice Sandy Deac.

Componenţa de acum a trupei este: David Bryan (trupa Hotel FM; vocal, englez get-beget), Sandy Deac (membru al trupelor Kappa şi Desperado; clape, voce, chitară electrică şi acustică, lapsteel guitar), Kovacs „Kovi“ Laszlo (membru al trupelor Kappa, Desperado; chitară electrică şi acustică), Răzvan „Vava“ Rotis (Răzvan Krivach band; tobe şi percuţie), Kolumban Zoli (De La Funk, Yesterdays; bass), Edi Raita (LeeQuid; clape), Lazăr Rudy (Gaio Jazz Band; saxofon).

Precizie şi repetiţie

„Ca să facem piesele cu Speak Floyd le-am descompus ca să vedem fiecare ce are de cântat. Şi atunci ne-am dat seama că ei sunt nişte oameni geniali tocmai prin ideile pe care le-au impus, prin discursul lor şi prin modul în care patru personalităţi atât de diferite s-au omogenizat şi au reuşit să facă nişte lucruri extraordinare“, povesteşte Sandy Deac. Au ascultat piesele britanicilor de sute de ori ca să nu greşească un acord, un ton, nimic. Tot el zice că pentru un ton, la o piesă, au lucrat chiar şi o lună şi jumătate ca să sune cum trebuie.
 
Căutarea numelui. De la Pink la Speak

Mari fani ai albumului „Wish You Were Here“, pe care e piesa „Shine On You Crazy Diamond“, cei doi muzicieni povestesc că primul nume la care s-au gândit pentru trupă a fost „Pink Diamond“. Suna bine, numai că era o problemă. În Cluj, Pink Diamond era numele unui salon de manichiură. Apoi le-a venit ideea cu Speak Floyd şi s-a potrivit. Cântă ce pot şi ce le permite tehnica. Repetă într-un studio, în centrul Clujului. Şi-au ales atent piesele, de pe cele mai de succes albume ale britanicilor. Ei cred că unul dintre atuu-rile lor ca tribute-band e vocalistul David Bryan, care e un englez stabilit la Bucureşti şi care a reprezentat România la Eurovision în 2011.

Primul concert

În iunie 2010 au avut primul concert, la o întâlnire a motocicliştilor din Bacău (Moldavia Bikers). Clujenii sunt prieteni cu preşedintele Clubului Moldavia Bikers, Sorin Petrescu, şi au cântat de nenumărate ori, acolo, cu Desperado. Petrescu a avut încredere în proiectul Speak Floyd şi i-a chemat. „A fost o experienţă interesantă. În prima jumătate a concertului nu erau decât 40-50 de oameni în faţă. Erau foarte contrariaţi. Nu înţelegeau ce se întâmplă, ce ascultă. Apoi au început să se adune şi la final abia am reuşit să plecăm de pe scenă“, îşi aduce aminte Deac. Au urmat apoi concerte la Cluj, Oradea, Baia Mare, Târgu-Mureş, Sebeş, Alba Iulia, Suceava şi Bucureşti.

Un concert de-al lor înseamnă multe ore de repetiţii, aceleaşi piese într-o anumită ordine ca şi cum ar spune o poveste, un program de două ore cu o pauză şi proiecţii de imagini în timp ce cântă. Proiecţii inspirate din Pink Floyd semnate de Călin Chiorean. Următorul concert va fi în această toamnă la Cluj, la Teatrul Naţional sau la Opera Maghiară. Pentru el pregătesc şi alte piese ale celor de la Pink Floyd, iar spectacolul va dura două ore şi jumătate.

Cine ascultă Speak Floyd

Sunt două categorii de oameni care merg la concertele Speak Floyd, cei cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani care şi-ar fi dorit să-i vadă pe viu pe britanici, dar nu au reuşit, şi un public tânăr cu vârste între 16 şi 25 de ani. „Surpriza noastră a fost când am văzut foarte mulţi tineri la concertele noastre, tineri care cântă toate versurile pieselor da capo al fine. Când i-am văzut, ne-am dat seama că trebuie să facem asta. Ei sunt motorul a ceea ce facem noi“, mărturiseşte Sandy Deac.

Sandy refuză întâlnirea cu Dumnezeu

Sandy Deac a fost la patru concerte Roger Waters, două la Budapesta, al treilea la Barcelona şi al patrulea la Praga.

„De fiecare dată când te duci la un concert Roger Waters, la final zici: vreau să-l mai văd odată, dar vreau să-l văd acum! Asta se întâmplă pentru că este o cantitate imensă de plăcere, de bucurie pe scena aia. Spectacolul vizual e năucitor, e spectacolul vieţii mele. I-aş ruga pe toţi iubitorii de muzică, i-aş ruga în genunchi, să meargă la concert pentru că aşa ceva vezi o dată în viaţă “, mărturiseşte clujeanul.

Însă la Bucureşti, la concertul lui Roger Waters, din 28 august, nu va merge. O televiziune i-a propus să mijlocească o întâlnire între Roger Waters şi membrii trupei Speak Floyd, dar răspunsul lui Sandy Deac i-a lăsat fără grai pe cei care i-au avansat propunerea: „Nu sunt pregătit să mă întâlnesc cu Dumnezeu!“, a răspuns clujeanul.

Melodia „Shine on You Crazy Diamond”, interpretată de Speak Floyd

Melodia originală „Shine on You Crazy Diamond”, Ponk Floyd

Pe aceeaşi temă:

La lucrările de construcţie vor participa peste 2.600 de oameni, dintre care doar 130 de vor fi din echipa de producţie a turneului.

Concertul Roger Waters, organizat pe 28 august în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, va fi cel mai scump eveniment de acest tip organizat vreodată în România, potrivit CEO-ului Emagic, Laura Coroianu

VIDEO Încep pregătirile pentru concertul Roger Waters: „Zidul“ se construieşte în Piaţa Constituţiei

VIDEO Cel mai scump concert din istorie în România: Roger Waters pe 28 august

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite