Un sfert din şcolile româneşti aveau în 2010 o bibliotecă. Un ONG vrea să doteze 53 de comune din ţară cu cărţi
0Clujenii sunt invitaţi să se alăture campaniei sociale „Cu o carte schimbă o viaţă” lansată de World Vision România, un ONG din Bucureşti care are o filială şi în Cluj. Prin iniţiativa lor, peste 15 000 de copii din 53 de comunităţi rurale nu au acces la cărţile necesare educaţiei lor şi nu se pot bucura de lectură.
Campania se derulează până pe 31 mai 2013, iar cei care au gândit-o, World Vision România (WVR), vor să doteze bibliotecile din 53 de sate cu cel puţin 15 000 de cărţi reprezentând literatură beletristică, enciclopedii şi lucrări de specialitate.
Demersul World Vision România poate fi susţinut de clujeni atât prin donaţii financiare pe site-ul organizaţiei, în secţiunea dedicată campaniei - www.worldvision.ro/cartipentrucopii, cât şi prin donaţii de cărţi în librăriile partenere din Cluj - Cărtureşti din Iulius Mall şi Diverta din Piaţa Unirii (str. Universităţii nr. 1) sau la Polus Center.
Cărţile colectate sau achiziţionate în timpul campaniei vor ajunge în judeţe precum Iaşi, Vaslui, Ialomiţa, Vâlcea, Dolj, Cluj şi Constanţa. În judeţul Cluj, 950 de elevi din Băişoara, Mociu, Cămăraşu, Caseiu şi Cojocna se vor bucura de cărţi în urma acestei campanii.
Studii care pun pe gânduri
Potrivit unor studii derulate de WVR, accesul la lectură al elevilor din mediul rural este scăzut, această situaţie fiind cauzată şi de faptul că, la sate, şansele de a avea o bibliotecă, chiar şi şcolară, sunt foarte mici.
Din informaţiile pe care această asociaţie le are de la Ministerului Educaţiei rezultă că, în 2010, doar un sfert din unităţile şcolare din România erau dotate cu o bibliotecă.
Dintr-un alt studiu, de această dată făcut de sociologii americani, reiese că, pe parcursul a 20 de ani, în 27 de ţări, arată că "un copil care a crescut într-o casă cu o bibliotecă de 500 de cărţi ajunge să aibă un nivel de educaţie similar cu acela pe care l-ar fi dobândit dacă ar fi avut părinţi cu educaţie universitară“.
„Din păcate, în multe dintre satele din România, accesul copiilor la lectură este foarte scăzut. Bibliotecile din cadrul instituţiilor de învăţământ din mediul rural sunt, de cele mai multe ori, slab dotate, iar lipsa resurselor materiale împiedică familiile copiilor să le cumpere acestora măcar cărţile şcolare.
De aceea, am decis să continuăm eforturile de facilitare a accesului la lectură şi lansăm un apel către toţi cei care văd mesajul nostru să doneze pe site-ul fundaţiei în secţiunea dedicată campaniei - Cu o carte schimbă o viaţă”, a declarat Adela Fundulea, marketing manager World Vision România.