Un renumit medic clujean spune stop leacului actual pentru hepatita C: „Tratamentul cu interferon a fost acceptat pentru că nu aveam ce face“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un suferind de hepatita C ia zilnic peste 10 pastile  FOTO: Adevărul
Un suferind de hepatita C ia zilnic peste 10 pastile  FOTO: Adevărul

Preşedintele Comisiei de Gastroenterologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, profesorul doctor Oliviu Pascu, din Cluj-Napoca, susţine că tratamentele care se prescriu la ora actuală în România pacienţilor depistaţi cu virusul hepatic C nu sunt eficiente şi că acestea ar trebui înlocuite cu noile antivirale apărute în Europa în aprilie anul acesta, iar în SUA, din decembrie 2013.

Profesorul doctor Oliviu Pascu din Cluj-Napoca, specialist în gastroenterologie, a transmis zilele trecute un apel către medici şi pacienţi prin care îi sfătuieşte să nu mai accepte tratamentul standard pentru hepatita C.

„Solicităm medicilor gastroenterologi din întreaga ţară să nu mai prescrie tratamentul standard cu  Interferon pegilat şi Ribavirina - pacienţilor cu virus C având în vedere eficienţa modestă, durata lungă a tratamentului şi efectele adverse numeroase care apar în cursul terapiei, în condiţiile în care, foarte probabil, vor exista în anul următor opţiuni terapeutice noi, mult superioare. Sfătuim pacienţii cu hepatite cronice şi cirozehepatice cu virus C să nu mai solicite şi să nu mai accepte tratamentul standard (Peg interferon + Ribavirina)”, aşa sună apelul făcut de prof. dr. Oliviu Pascu, postat de stiridecluj.ro.

Alternativa la acest tratament sunt o serie de medicamente antivirale apărute pe piaţă la sfârşitul anului trecut în SUA şi în martie-aprilie, anul acesta, în Uniunea Europeană. Dacă vechiul tratament asigura o şansă de vindecare pentru 50% dintre cei care îl urmau - asta plus numeroase reacţii adverse -, noul tratament are şanse de vindecare în proporţie de peste 95%.

„Tratamentul cu interferon a fost acceptat pentru că nu aveam ce face, dar acum că e o alternativă, nu-l mai acceptăm. Având în vedere că aceste medicamente au fost aprobate în decembrie 2013, iar în Uniunea Europeană în martie-aprilie 2014. Am considerat că, dacă le avem pe acestea la îndemână, de ce să mai mergem cu cele vechi“, spune medicul clujean, pentru „Adevărul“.

Profesorul Oliviu Pascu explică faptul că a făcut demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru introducerea noul tratament pentru hepatita C pe lista de medicamente compensate. Noul tratament ar dura 8-13 săptămâni, adică s-ar reduce durata la aproape un sfert, şi presupune administrarea a două pastile pe zi, fără interferon, şi nu ar avea reacţii adverse.

În calitatea de preşedinte al Comisiei de Gastroenterologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, doctorul clujean (foto mai jos) a discutat cu colegii din comisie care, potrivit acestuia, au fost de acord în totalitate cu propunerea sa.
„Dacă un pacient ar intra în tratament (n.r. tratamentul cu interferon) la 1 iulie 2014, tratamentul ar dura până pe 1 iulie-1 august anul viitor. Presupun că dacă în octombrie sau noiembrie apare lista nouă atunci noi făcând un tratament cu acestea noi (n.r. noile antivirale) de fapt scurtăm timpul şi pacientul nu pierde. S-a înţeles că pacientul ar rămâne fără tratament. El face un an de zile tratamentul cu şanse de vindecare de 50% ori dacă ar sta până în ianuarie-februarie 2015 ar face un tratament de 8-13 săptămâni cu şanse de vindecare de peste 95%“, explică profesorul Pascu.

oliviu pascu cluj foto

Cei care nu sunt de acord cu noul tratament invocă preţul uriaş al noului tratament care ajunge undeva la ordinul zecilor de mii de euro. „Principalul argument contra se leagă de preţ, dar cred că acesta se poate rezolva prin CAS, minister. Medicamentele sunt rambursate în totalitate de CAS“, adaugă Oliviu Pascu.
Acesta mai spune că reprezentanţii pacienţilor din Egipt - ţară cu mulţi bolnavi de hepatita C - au negociat preţul noului tratament şi s-a ajuns ca tratamentul pentru hepatita C să coste 100 de dolari.

Reprezentanţii pacienţilor

Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din judeţul Cluj, Stelian Mărginean, spune că a auzit de noul tratament cu antivirale, dar că nu poate fi scos tratamentul cu interferon de pe lista de compensate fără să se pună altceva în loc.
„Ce facem până când vor intra noile antivirale pentru tratamentul hepatitei C pe listă? Nu putem scoate un medicament şi să nu punem nimic în loc“, afirmă Mărginean.

Potrivit acestuia, ideea doctorului Oliviu Pascu nu este rea pentru că „scuteşte pacientul de durere“. Îngrijorarea preşedintelui Asociaţiei este legată de faptul că acest tratament cu antivirale ar costa zeci de mii de dolari. „O pastilă din noile antivirale costă aproximativ 1.000 de dolari. Lista cu medicamente compensate nu a fost reactualizată de vreo 6 ani. Noi, cei de la Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice, am făcut demersuri ca noile antivirale să fie trecute pe lista de compensate, dar deocamdată nimic…“, susţine Stelian Mărginean.

Acum, un tratament pentru hepatica C cu interferon costă câteva mii de euro bune şi durează aproximativ 2 ani (durata tratamentului diferă de la pacient la pacient, în funcţie de cum îi reacţionează corpul la medicamente).

Tratamentul cu interferon se foloseşte din 2003

Virusul care dă hepatita C are vreo 20 de ani, iar tratamentul cu interferon se foloseşte în România din 2003.
„De la început s-a ştiut că rezultatele favorabile tratamentului nu vor depăşi 50%, adică vindecarea a jumătate dintre pacienţi. Era un mare progres faţă să nu poţi face nimic“, spune medicul Oliviu Pascu.

Durata de tratament e lungă şi presupune o injecţie săptămânală şi tablete zilnic. 30% dintre pacienţii care urmează tratamentul au efecte adverse - anemie, tulburări psihice (unele cu tendinţă la suicid), reacţii cutanate.

În 2011 a apărut un nou tratament - „medicamente antivirale cu acţiune directă“, care puteau fi administrate pacienţilor ce nu au răspuns la primul tratament. Al doilea tratament avea şi un neajuns legat de modul de administrare: 12 tablete pe zi la 8 ore, plus alte 5 tablete, deci un total de 17 pastile plus injecţia săptămânală cu interferon. Însă şi acest tratament are reacţii adverse, mai multe decât primul. Medicul Pascu spune că aproximativ 20-25% dintre pacienţi trebuiau să întrerupă cel de-al doilea tip de tratament din cauza reacţiilor adverse sau lipsei de răspuns la tratament.

Mai puteţi citi:

Noi descoperiri în cazul telocitelor: ar putea fi folosite în regenerarea ficatului

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite