Un deputat independent critică măsurile restrictive. „Când eşti un stat slab, soluţia cea mai la îndemână e uzul excesiv al forţei, recursul la statul poliţienesc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţii înarmaţi patrulează pe străzile marilor oraşe din România FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Soldaţii înarmaţi patrulează pe străzile marilor oraşe din România FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Deputatul independent Adrian Dohotaru critică o parte dintre măsurile luate prin ordonanţele militare, care au resticţionat drepturile şi libertăţile cetăţeanului.

În România au existat deja numeroase cazuri în care cetăţenii au reclamat excesul de zel şi abuzurile forţelor de ordine, care au căpătat în această perioadă puteri aproape nelimitate în România. Astfel de cazuri au fost înregistrate şi la Cluj şi Timişoara, unde jandarmii şi poliţiştii au dat dovadă de exces de zel şi au interpretat după bunul plac anumite situaţii.

Restrângerea libertăţilor cetăţeanului este una excesivă, consideră deputatul independent Adrian Dohotaru. Într-un mesaj postat de pe Facebook, acesta critică anumite măsuri luate prin celebrele oronanţe militare. Dohotaru aminteşte şi faptul că România, alături de încă trei state membre ale Consiliului Europei, respectiv Republica Moldova, Letonia şi Armenia, au fost primele ţări care au activat articolul din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care permite derogări de la aplicarea acesteia în condiţiile stării de urgenţă decretate ca urmare a coronavirusului. 

„Combaterea coronavirusului se poate face şi fără stare de urgenţă şi dând posibilitatea oamenilor să facă mişcare. Plus izolarea de clasă. Nu toată Europa a declarat starea de urgenţă. Din 28 de state, 13 nu au declarat starea de urgenţă. Iar statele vestice care au declarat starea de urgenţă nu au notificat Consiliul Europei cu privire la derogări de la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, a scris Dohotaru (foto, jos).

adrian dohotaru foto facebook

Deputatul aminteşte că unii specialişti au atras atenţia că izolarea şi lipsa mişcării pot avea efecte nedorite asupra sănătăţii: „Nu toate statele europene au restricţionat major libertatea de mişcare. Unele permit accesul în parcuri sau la plimbare, respectând distanţa socială, cum recomandă şi epidemiologul Molnar Geza cu care am discutat. La noi, chiar dacă se permite activitatea fizică, unele autorităţi locale s-au grăbit să închidă spaţiile verzi şi parcurile, iar forţele de ordine fac exces de zel”.

„Economia trebuie repornită gradual”

Adrian Dohotaru consideră că forţele de ordine fac numeroase abuzuri şi profită din plin de situaţia de acum. Aceasta arată, în opinia deputatului, slăbiciunea statului, care a acordat puteri excesive forţelor de ordine. 

„Îmi spun oameni că dacă doar merg la plimbare şi nu aleargă, sunt avertizaţi de agenţi de poliţie că nu au ce căuta pe stradă, ceea ce e un abuz. Nu toate statele au închis parcurile ori avertizează oamenii să nu meargă la pădure. Cu prelungirea pandemiei şi a stării de urgenţă, mişcarea fizică va fi vitală pentru sănătatea noastră psihică în următoarele săptămâni. Dar e mai uşor însă să restricţionezi drepturile decât să ai o încredere ponderată în oameni şi să iei măsuri proporţionale. Când eşti un stat slab, soluţia cea mai la îndemână e uzul excesiv al forţei, recursul la statul poliţienesc”, susţine Dohotaru.

Nu în ultimul rând, Adrian Dohotaru aminteşte efectul dezastruos pe care măsurile restrictive îl au deja asupra economiei. „Apoi, economia trebuie repornită gradual, respectând distanţa socială, pentru că ne ameninţă o criză mai mare decât cea precedentă. Oricum, autoizolarea, transformată în izolare de clasă, are o doză de ipocrizie, că e clar că sunt categorii sociale care nu au cum să facă asta. Şantierele de construcţii funcţionează, deşi nu la potenţialul maxim, salubrizarea şi alte servicii de bază funcţionează. La ţară, agricultura nu s-a oprit. Cu ocazia asta, putem aprecia mai bine munca celor pe salariul minim sau în jurul salariului minim”, a încheiat deputatul.

Citeşte şi

Jandarm către o clujeancă, în ciuda faptului că avea la ea declaraţia pe proprie răspundere: „Primiţi amenda acasă. Asta se învaţă în clasa a 7-a”

Situaţii absurde în stare de urgenţă. Ce a păţit o tânără care s-a dus după pâine la brutăria preferată

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite