Top 10 declaraţii aberante ale lui Ioan Rus, ministrul care a pornit scandalul „golanii şi curvele“: „Dacă îmi spuneţi mie păsărică, am să vă întreb de mamă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, este unor declaraţii "memorabile". FOTO: Adevărul
Fostul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, este unor declaraţii "memorabile". FOTO: Adevărul

Ioan Rus, liderul „Grupului de la Cluj”, a avut, de-a lungul carierei politice, mai multe declaraţii controversate. Unele dintre ele au fost făcute recent, iar altele au fost consemnate în cartea publicată în 2008, sub semnătura lui Ioan Rus - „Tribut plătit speranţei”. „Adevărul” a relizat un top cel celor mai „interesante” intervenţii în spaţiul public ale fostului ministru.

Dincolo de imaginea de ardelean serios, Ioan Rus a făcut „deliciul” presei prin exprimările lui neconvenţionale. „Adevărul” a realizat un top al celor mai controversate declaraţii de-ale lui Rus: 

1. „De banii ăştia copiii se fac golani acasă şi nevastă-sa curvă”

„România are 3 milioane de oameni să zicem, din forţa activă, în acest moment în Occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betonişti, fierari şi aşa mai departe. Lucrează în construcţii, autostrăzi prin Europa. Au poate 1500 de Euro salariu. O spun foarte direct. De banii ăştia copiii se fac golani acasă şi nevastă-sa curvă. De 700 de Euro vin acasă jumătate”, a declarat Ioan Rus la emisiunea Jurnalul de Seară moderat de Cosmin Prelipceanu la Digi 24.

Dacă aceasta era perspectiva lui Ioan Rus din 2015, este interesant cum vedea el situaţia românilor din diaspora în 2006, când PSD se afla în opoziţie: 

„Statul român este obligat să promoveze strategic o dezvoltare armonioasă pe tot teritoriul pentru ca românii să nu fie nevoiţi să migreze spre Europa. PSD cere actualului guvern să sprijine românii aflaţi la muncă în străinătate prin toate mijloacele, de la asigurarea condiţiilor de educaţie şi serviciu religios în toate comunităţile semnificative din diaspora până la folosirea tuturor pârghiilor diplomatice pentru a nu fi restricţionat dreptul la muncă al românilor din Europa”. 

image

"Nu trebuie să arătăm cu degetul către doamna Codruţa sau să o urâm. Ea îşi face treaba", a susţinut Ioan Rus

2. Adam şi Eva la DNA 

 „Primul corupător şi primul corupt, dar şi obiectul actului de corupţie l-au facut Adam şi Eva. De atunci unii tot interpretează cum s-a întâmplat acest lucru. Viaţa demonstrează că sunt politicieni, judecători, poliţişti corupţi”, a declarat Ioan Rus la prezentarea bilanţului Ministerului Afacerilor Interne la începutul anului 2015.

3. Doamna Codruţa şi Vlad Ţepeş

„Nu sunt de acord că limitarea relaţiei dintre poliţişti şi politicieni este o vulnerabilitate la sistemul de luptă împotriva corupţiei, (...) în realitate, această luptă trebuie să o ducem toţi. Trebuie să înţelegem cu toţii că bătălia pentru corectitudine şi progres ne aparţine tuturor. Nu trebuie să arătăm cu degetul către doamna Codruţa sau să o urâm. Ea îşi face treaba. Trebuie să ne facem cu toţii treaba. A mai fost unul în istorie - Vlad Ţepeş. Boierii s-au mutat toţi la turci şi efectele s-au văzut", a spus ministrul Ioan Rus la prezentarea bilanţului Ministeru Afacerilor Interne la începutul anului 2015.

4. Ministrul Transporturilor: „să fim serioşi, prietene!”

Ioan Rus, în calitate de  ministru al Transporturilor, declara în cadrul dezbaterii publice din data de 7 Octombrie 2014, cu privire la Masterplanul de Transport– domeniul Rutier: „Să fim serioşi prietene, ţara asta n-a trăit din fonduri europene de când e România. Nu stăm exclusiv la mâna fondurilor europene. Vom trăi din bănuţii noştri”. 

Victor Ponta se bazează în continuare pe Ioan Rus

5. Plagiatul de la Aristotel la Ponta

În 2012, când premierului Victor Ponta i se cerea demisia din cauză că a plagiat, Ioan Rus, la acea vreme ministrul de Interne,  susţinea că Victor Ponta n-are motive să demisioneze, întrucât fenomenul plagiatului este ceva normal în ultimii 2000 de ani. „De la Aristotel şi Platon, toţi cei care au scris teze de doctorat pe filosofie, pe politică, pe ştiinţe sociale, toţi au plagiat. Repet, de la Aristotel încoace şi Platon, pe tehnic de la Newton şi Einstein, toată lumea a plagiat", a explicat Rus la Antena 3.

6.  „Mi-ar fi plăcut să fiu dăruit cu o voce de aur”

„Cred în viaţa ca tribut plătit speranţei şi sunt sigur că fiecare dintre noi sustem treaptă pentru celălalt. Mi-ar fi plăcut să fiu dăruit cu o voce de aur, să pot bucura milioane de oameni. Nu am primit acest dar, însă am învăţat, prieteni, că limpede nu vezi decât cu inima. Miezul lucrurilor nu poate fi văzut cu ochii, de aceea importantă este iubirea şi încrederea în semenii noştri. De la ei şi de la pâlpâinda flacără a Credinţei vine lumina care ne călăuzeşte drumul şi căldura care face să înflorească şi viaţa, dar şi iubirea pe pământ”, scria Ioan Rus pe 15 decembrie 2018, în capitolul final al cărţii „Tribut adus speranţei”. 

7. „Dacă îmi mai spuneţi mie «păsărică» am să vă întreb de mamă instantaneu”

Reporter: Vorbele urâte adresate în campania recent încheiată unde se duc?

Ioan Rus: Dacă ţinem mereu cont de ele nu evoluăm, nu atragem fonduri europene, stăm la mâna celor cu liceul neînceput şi cu profesionala neterminată. Noi avem atitudinea europeană şi mergem către o variantă de interes naţional. 

Reporter: Bine a vorbit „păsărica” de la Cluj, Ioan Rus!

Ioan Rus: N-am înţeles ce aţi vrut să spuneţi cu...

Reporter: Am spus că „păsărica de la Cluj a vorbit foarte bine, deschis!” Am parafrazat vorba spusă unei ziariste de către Băsescu...

Ioan Rus: Dacă îmi mai spuneţi mie «păsărică» am să vă întreb de mamă instantaneu! Glume din astea eu nu înghit... (şi domnul Rus a închis telefonul)

Este vorba despre interviul acordat de Ioan Rus lui Eugen Istodor pentru „Academia Caţavencu”, la 1 iunie 2007. 

8. „Nu batem pe nimeni” 

Moderator: Citim câteva dintre reacţiile oamenilor: <<Pentru domnul Ioan Rus (la vremea aceea ministrul al Administraţiei şi Internelor-nr), bateţi tot ce prindeţi, femei, muncitori?

Ioan Rus: Nu batem pe nimeni!

Moderator: Nu!?

Ioan Rus: S-ar putea face o diferenţă între drepturile omului şi drepturile infractorului!”

Emisiune din 1 iulie 2003 , avându-l ca moderator pe Adrian Păunescu. 

image

"Nu stăm exclusiv la mâna fondurilor europene. Vom trăi din bănuţii noştri”, s suţinut Rus la dezbaterile ocazionate de prezentarea masterplanului de transport.

  9. „Mergeţi o dată cu elicopterul de la Bucureşti la Oradea”

„Românii au văzut cum este îmbrăcată casa neamţului sau a francezului, cum e vopsit gardul, cum arată curtea, şoseaua, cum este organizată munca şi viaţa altor oameni. Toate acestea s-au constituit într-un set de valori. Ele erau necunoscute până mai ieri. Vrând-nevrând, românul le-a luat cu el şi le-a adus acasă. Mergeţi o dată cu elicopterul de la Bucureşti la Oradea. Este o experienţă formidabilă”

Spunea Ioan Rus într-un interviu acordat publicaţiei „Azi” pe 3 martie 2004. 

10. Virtutea naţională 

„Statul ca sistem de norme şi legi nu este pentru toţi românii un izvor de autoritate. Autoritatea ţine mai degrabă de capacitatea de a ţese relaţii, de a servi sau menaja interese, de a obţine şi distribui avantaje şi favoruri. În aceste deprinderi se găsesc aşezate şi bazele corupţiei. A şti să „te descurci”, pe bază de „isteţime”, a devenit aproape o virtute naţională. Ea oferă spectacolul unei mulţumi căreia nu-i reuşeşte sprintul, pentru că îi reuşeşte prea bine fenta.”

Intervenţia a fost făcută la seminarul cu tema „Reforma funcţiei publice”, la Timişoara, pe 16 octombrie 2003. 

Ioan Rus, carte de vizită 

Cariera în administraţie a lui Ioan Rus a început în 1996, când a fost din august şi până în decembrie prefect al judeţului Cluj. În anul 2000, el a fost desemnat preşedinte al consiliului judeţean Cluj, funcţie pe care a îndeplinit-o mai puţin de un an, întrucât în decembrie a devenit  membru al Guvernului în Cabinetul Adrian Năstase. În 2003 a cumulat şi funcţia de vicepremier. Concomitent, în anul 2001, a fost ales în funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Cluj a PSD. În anul 2002 a devenit vicepreşedinte al partidului. Atât influenţa lui în partid cât şi averea lui aveau să crească substanţial în perioada 2000-2004, cât timp a fost ministru de Interne. În această perioadă a apărut aşa-zistul „Grup de la Cluj”, care reunea trei miniştri importanţi Ioan Rus, Vasile Dâncu, ministru al Informaţiilor Publice, şi Vasile Puşcaş, negociator-şef cu Uniunea Europeană.  Una dintre deciziile importante care au fost influenţate de "Grup" a fost alegerea lui Mircea Geoană în funcţia de preşedinte al PSD în 2005 şi îndepărtarea lui Ion Iliescu. Ioan Rus l-a susţinut puternic şi pe Victor Ponta să ajungă şef al partidului, în 2010. 

Sunt golan Ioan Rus

Ministrul demisionar

În decembrie 2007 a demisionat din funcţia de preşedinte al PSD Cluj, funcţie care a fost ocupată de Vasile Dâncu, ales în ianuarie 2008. Ioan Rus a renunţat după o jumătate de an la toate funcţiile deţinute la nivel naţional şi local, păstrându-şi doar calitatea de membru PSD.  Rus a revenit pe scena mare a politicii în data de 20 aprilie 2013, când a fost ales în funcţia de vicepreşedinte PSD pentru regiunea Nord-Vest, compusă din 6 judeţe.  Pentru o scurtă perioadă de timp a fost ministru de Interne în Guvernul Ponta, dar a demisionat, în 2012, cu ocazia scandalului referendumului de demitere a lui Traian Băsescu. A revenit în Guvern, din vara lui 2014, ca ministru al Transporturilor. Rus este cel mai influent  clujean din punct de vedere politic, el derulând şi afaceri importante în domeniile auto, imobiliar şi hotelier. 

”România are 3 milioane de oameni să zicem, din forţa activă, în acest moment în Occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betonişti, fierari şi aşa mai departe. Lucrează în construcţii, autostrăzi prin Europa. Au poate 1500 de Euro salariu. O spun foarte direct. De banii ăştia copiii se fac golani acasă şi nevastă-sa curvă. De 700 de Euro vin acasă jumătate”, a declarat Ioan Rus la emisiunea Jurnalul de Seară moderat de Cosmin Prelipceanu la Digi 24. La o zi de la aceste afirmaţii, Rus şi-a dat demisia. 

Citeşte şi

Grupul de la Cluj - evoluţia lui  Ioan Rus de la liderul politicienilor ardeleni care l-au înlăturat pe Iliescu din vârful PSD, la subiectul scandalului „golani şi curve“

FOTO Despre copiii şi femeile din viaţa lui Ioan Rus. „Nora” din Liga sexy şi cadourile pentru fiul „negolan”

Un influent politician din Cluj: Ioan Rus, ministrul Transporturilor

FOTO Clujul, la „picioarele” lui Ioan Rus. Cum arată vila în care trăieşte cel mai influent politician clujean

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite