Un influent politician din Cluj: Ioan Rus, ministrul Transporturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujul nu are „baroni locali" precum Nicuşor Constantinescu de la Constanţa sau Liviu Dragnea de la Teleorman, însă în fiecare partid politic sunt oameni cu influenţă. Unul dintre aceştia este actualul ministru al Transporturilor Ioan Rus, şi vicepreşedinte PSD.

Cel mai influent om din PSD Cluj este Ioan Rus, actualul ministru al Transporturilor. După o perioadă în care nu a deţinut nicio funcţie, din aprilie 2013 a fost ales în funcţie de vicepreşedinte al partidului pe Regiunea Nord-Vest. Chiar şi în perioada în care era doar simplu membru PSD, Ioan Rus era omul care lua deciziile importante la nivel local şi era o voce importantă la nivel central.

În perioada 28 decembrie 2000 - 15 iunie 2004 a fost ministru de interne în guvernul Năstase. Din 2003 a cumulat şi funcţia de vicepremier al Guvernului, tot în cabinetul Năstase. La alegerile locale din 2004 a fost candidatul PSD pentru funcţia de primar al municipiului Cluj, funcţie deţinută în acel moment de Gheorghe Funar. În primul tur de scrutin s-a clasat pe primul loc, iar în al doilea tur de scrutin a fost devansat de Emil Boc, care a obţinut 56,26% din voturi. În decembrie 2007 a demisionat din funcţia de preşedinte al PSD Cluj, apoi a renunţat la toate funcţiile deţinute la nivel naţional şi local, păstrându-şi doar calitatea de membru PSD.

Pentru o scurtă perioadă de timp a fost ministru de Interne în Guvernul Ponta, dar a demisionat, în 2012, cu ocazia scandalului referendumului de demitere a lui Traian Băsescu. A revenit în Guvern, din vara lui 2014, ca ministru al Transporturilor.

Ioan Rus este unul dintre cei mai bogaţi clujeni, el derulând afaceri imobiliare, hoteliere şi în industria auto. În Strada pe care este amplasată vila este privată, accesul străinilor fiind oprit de o barieră.

Potrivit declaraţiei de avere completate în iulie 2014, Ioan Rus are în conturi circa 1,2 milioane de lei, 100.000 de dolari, circa 225.000 de euro, iar ca administrator al celor două firme a câştigat, anul trecut, circa un milion de lei.

Mai puteţi citi:

Cine sunt principalii baroni ai Vrancei

Mircea Hava şi Teodor Atanasiu, cei mai influenţi politicieni din Alba. Adversarii îi cataloghează ”baroni locali”

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite