Studiu recent: obezitatea, responsabilă pentru 4% din cazurile de cancer. Ce spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Supraponderabilitatea şi obezitatea au fost asociate cu un risc crescut în ceea ce priveşte 13 tipuri de cancer, se arată într-un studiu publicat recent. Printre cele mai mari creşteri ale fenomenului obezităţii se întâlnesc în ţările cu venituri mici şi mijlocii, probabil ca rezultat al răspândirii „stilului de viaţă occidental”, spun cercetătorii.

Politicile, sistemele economice şi practicile de marketing care promovează consumul de alimente bogate în calorii, dar sărace în nutrienţi, tiparele comportamentale care cuplează aportul ridicat de energie cu activitatea fizică insuficientă şi mediile construite de om care amplifică aceşti factori conduc la o creştere globală a procentului de persoane cu masă corporală excesivă, potrivit unui nou studiu.

Raportul, prezentat la începutul anului în revista „Jurnal de Cancer pentru Medici”, publicaţie revizuită de către Societatea Americană pentru Cancer, spune că excesul de greutate corporală a provocat aproximativ 3,9 % din toate cazurile de cancer din întreaga lume în 2012, cifră care va creşte fără îndoială în deceniile viitoare, având în vedere tendinţele actuale.


Raportul realizat de cercetători de la Societatea Americană de Cancer, Colegiul Imperial din Londra şi Şcoala Chan de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Harvard prezintă modele globale şi regionale în ceea ce priveşte fenomenul obezităţii, precum şi factori care provoacă epidemia, un rezumat al dovezilor care leagă excesul de greutate corporală de riscul de cancer şi politici publice care ar putea contribui la rezolvarea problemei, relatează Science Daily.


Cercetătoarea drd. Hyuna Sung, de la Societatea Americană de Cancer, este principalul autor al raportului.

Răspândirea „stilului de viaţă occidental” a cauzat o explozie a obezităţii

Prevalenţa excesului de greutate corporală a crescut în întreaga lume din anii 1970. În 2016, aproximativ 40% dintre adulţi şi 18% dintre copii (cu vârsta cuprinsă între 5 şi 19 ani) au avut o greutate corporală excesivă, echivalentul a aproape 2 miliarde de adulţi şi 340 milioane de copii din întreaga lume.

Raportul precizează că prevalenţa excesului de greutate corporală a crescut rapid în majoritatea ţărilor din toate grupurile de populaţie. Câteva dintre cele mai mari creşteri se întâlnesc în ţările cu venituri mici şi mijlocii, probabil ca rezultat al răspândirii "stilului de viaţă occidental", alcătuit din alimente bogate în calorii  şi sărace în nutrienţi, alături de niveluri reduse de activitate fizică.

 

Unde găsim cea mai mică rată a cancerului cauzat de obezitate

 

În 2015, aproximativ 4 milioane de decese au fost atribuite excesului de greutate corporală. Impactul economic mondial al bolilor legate de excesul de greutate corporală este estimat la 2 trilioane de dolari.


În 2012, excesul de greutate corporală a cauzat aproximativ 544.300 de cazuri de cancer, 3,9% din totalul cazurilor de cancer la nivel mondial, proporţia variind de la mai puţin de 1% în ţările cu venituri mici la 7% sau 8% în unele ţări occidentale cu venituri mari şi în Orientul Mijlociu şi ţările din Africa de Nord.


Supraponderabilitatea şi obezitatea au fost asociate cu un risc crescut a 13 tipuri de cancer: cancere ale sânului (postmenopauză), colon şi rect (colorectal), corpus uter, esofag, vezică biliară, rinichi, ficat, ovare, pancreas, stomac şi tiroidă, precum şi meningiom şi mielom multiplu. Mai recent, excesul de greutate a fost denumit o cauză probabilă a cancerului de prostată avansat, precum şi a cancerului la nivelul gurii, faringelui şi laringelui.

Tranziţia către o economie mai bogată precipită obezitatea

Produsul intern brut este cel mai evident mecanism sistematic ce determină obezitatea populaţiei. Tranziţia către o economie mai bogată aduce cu ea un mediu care precipită obezitatea. 

Fiecare creştere de 10.000 USD a venitului naţional mediu este asociată cu o creştere a indicelui de masă corporală de 0,4 în rândul adulţilor. 

Cu toate acestea, prosperitatea nu este întotdeauna corelată cu excesul de greutate corporală; prevalenţa obezităţii este destul de scăzută în ţările cu venituri mari din Asia Pacific (interval de 4% -7%), ceea ce este probabil rezultatul aderării la obiceiurile alimentare tradiţionale, care conduc la un consum redus de calorii şi la un sistem de transport activ care implică de obicei mersul pe jos ca parte a activităţii zilnice. Între timp, prevalenţa obezităţii este foarte mare în unele ţări cu venituri mici, cum ar fi unele ţări insulare din Pacific (40% -65%) şi Egipt (43% dintre femei şi 24% dintre bărbaţi).

Recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii


Stoparea tendinţei de creştere a obezităţii este una dintre cele nouă obiective ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru 2025.


În timp ce ritmul curent al creşterii şi al provocărilor existente face ca realizarea acestui obiectiv să fie puţin probabilă, OMS declară că strategiile prioritare care trebuie adoptate de guverne, industrii şi societăţi civile includ intervenţii la nivelul întregii populaţii, conduse de politici pentru a rectifica producţia, distribuţia , marketingul alimentelor nesănătoase şi schimbările din mediul construit pentru a promova niveluri adecvate de activitate fizică.


Aceste intervenţii includ eliminarea grăsimilor-trans prin elaborarea legislaţiei care să interzică utilizarea acestora în lanţul alimentar; reducerea consumului de zahăr prin impozitarea băuturilor îndulcite cu zahăr; implementarea subvenţiilor pentru creşterea consumului de fructe şi legume; limitarea mărimii porţiilor şi a ambalajului pentru a reduce aportul de energie şi riscul de exces de greutate corporală; asigurarea unui designul urban care să încorporeze elementele care stimulează mişcarea precum: reţelele stradale conectate care includ trotuare, acces uşor la o diversitate de destinaţii şi acces la transportul public; o infrastructură adecvată pentru a sprijini mersul pe jos şi ciclismul.


Creşterea rapidă atât a prevalenţei excesului de greutate corporală şi a complicaţiilor care provoacă cancer evidenţiază necesitatea unor intervenţii în sensul prevenirii şi controlului obezităţii. 

Citeşte şi

Cum poţi să previi obezitatea fără a-ţi schimba major dieta. Descoperirile făcute de cercetători în legătură cu postul

Sindromul metabolic, „bomba cu ceas“ care afecteză 25 la sută din populaţia lumii. De ce nu este diagnosticat în România

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite