Statistică neagră pentru cel mai scump oraș din România: „Cel mai mare număr de decese premature din cauza căldurii”
9Temperaturile ridicate sunt asociate cu multe efecte asupra sănătății, inclusiv cu mortalitatea prematură, arată un studiu publicat în „The Lancet”. Cluj-Napoca este localitatea cu cel mai mare număr de decese premature din cauza căldurii din cele 93 de orașe europene analizate de cercetători.

„Orașul Cluj-Napoca, din România, a înregistrat cel mai mare număr de decese premature din cauza căldurii, cu 32 de decese la 100.000 de locuitori. Orașul are doar 7% acoperire cu copaci”, se arată într-un articol publicat de Euronews.com, care citează un studiu din revista The Lancet, dintre cele mai prestigioase reviste de știință din domeniul sănătății.
Studiul, publicat în 31 ianuarie, are ca punct de plecare faptul că temperaturile ambientale ridicate sunt „asociate cu multe efecte asupra sănătății”, inclusiv cu „mortalitatea prematură. Potrivit echipei de cercetători din mai multe țări europene, combinația dintre încălzirea globală cauzată de schimbările climatice și extinderea mediului construit global va avea ca efect „intensificarea insulelor de căldură urbane (UHI), însoțită de efecte adverse asupra sănătății populației”.
În rezumatul studiului se arată că infrastructura verde urbană poate reduce temperaturile locale: „Ne-am propus să estimăm sarcina mortalității care ar putea fi atribuită UHI și povara mortalității care ar fi prevenită prin creșterea acoperirii arborilor urbani în 93 de orașe europene”.
Emil Boc: datele sunt depășite
Studiul se referă la situația din vara anului 2015, motiv pentru care primarul Emil Boc susține că nu este relevant.
„Datele din 2015 sunt complet depășite, acum avem in implementare un proiect de 100 de milioane de euro pentru 200 de hectare de spatii verzi în oraș. Iar toate investițiile din 2015 încoace au avut în vedere plantarea de mai mulți copaci, chiar și în locuri unde nu au existat (vezi de Ex Piața Lucian Blaga și în alte locuri) . Până în 2030 avem în strategie plantarea a 100.000 de copaci”, a mai precizat edilul.
Pe de altă parte, activiștii de mediu susțin că dezvoltarea imobiliară accelerată și necontrolată a dus la apariția unor blocuri și case în mai multe zone de pădure ale orașului, cum ar fi pădurea Hoia și pădurea Făget.
De asemenea, activiștii de mediu critică Primăria că în multe dintre parcurile modernizate s-a redus spațiul verde în favoarea betonului. Răspunsul municipalității la aceste acuzații este: „Nu noi am decis cum se vor reamenaja parcurile, proiectele aparțin specialiștilor”.
4,3% din decesele de vară atribuite efectelor căldurii
Cercetătorii au realizat o evaluare a impactului efectului de insulă de căldură urbană (UHI) asupra sănătății și a mortalității adulților cu vârsta de peste 20 de ani, în 93 de orașe europene. Datele sunt culese din vara anului 2015.
Concluzia cercetătorilor a fost că „în general, 6.700 de decese premature ar putea fi atribuite efectelor UHI”, adică aproximativ 4,33% din toate decesele de vară”.
„Am estimat că creșterea acoperirii cu arbori la 30% ar răci orașele cu o medie de 0,4°C. De asemenea, am estimat că 2.644 de decese premature ar putea fi prevenite prin creșterea acoperirii arborilor orașului la 30%, ceea ce corespunde la 1,84% din toate decesele de vară”, se arată în studiu.
De ce zonele urbane sunt predispuse la valuri de căldură?
Zonele urbane - unde betonul și asfaltul absorb razele soarelui - acționează ca niște „insule de căldură” pe timpul verii.
Potrivit studiului, trei sferturi din populația urbană totală trăiește în zone în care temperatura este cu mai mult de un grad mai ridicată decât în mediul rural din jur. O cincime dintre locuitorii orașului trăiesc în zone în care diferența medie de temperatură de vară este mai mare de două grade comparativ cu zonele rurale.
Spațiul verde poate contracara acest efect potențial mortal. Copacii oferă umbră și eliberează umezeală răcoritoare în aer.
Ce orașe europene cele mai mari probleme
Când vine vorba de mortalitatea legată de căldură, unele orașe sunt mult mai periculoase decât altele.
Orașele Europei de Sud și de Est - unde temperaturile sunt mai ridicate și acoperirea arborilor tinde să fie mai scăzută - au înregistrat un număr mai mare de decese care pot fi prevenite, arată Euronews.
„Cluj-Napoca din România a înregistrat cel mai mare număr de decese premature din cauza căldurii, cu 32 de decese la 100.000 de oameni. Orașul are doar 7% acoperire cu copaci”, susține sursa citată.
Primarul orașului, Emil Boc, a declarat în mai multe rânduri că municipiul Cluj-Napoca este cel mai scump din țară la imobiliare pentru că și calitatea vieții este cea mai ridicată.
Lisabona are doar 3,6% acoperire cu copaci. La celălalt capăt al spectrului, Oslo are cea mai mare acoperire a arborilor, cu 34%.
Studiul nu a inclus zonele suburbane cu centuri verzi.
„Reducerea deceselor cauzate de valurile de căldură va necesita o abordare pe mai multe direcții - de la creșterea spațiului verde până la investiții în clădiri prietenoase cu căldura”, concluzionează jurnaliștii de la Euronews.