Soția primarului Clujului a primit zeci de mii de euro pentru „ședințe de consultări juridice” fictive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O familie descurcăreaţă: Monica şi Sorin Apostu
O familie descurcăreaţă: Monica şi Sorin Apostu

Consultanță juridică fictivă, documente inexistente în calculatorul Monicăi Apostu, presupuse rapoarte stufoase. Pentru toate acestea, societăți din Cluj au plătit zeci de mii de euro soției primarului, pentru a masca mita care a ajuns, în ultimii ani, la edil.

Procurorii DNA Cluj au ridicat, în urma percheziției făcute, la începutul lunii noiembrie, la domiciliul primarului suspendat al Clujului, Sorin Apostu, calculatorul soției acestuia, care - susținea Monica Apostu - conținea dovezi cu privire la activitatea sa juridică, prin care oferea consultații reprezentanților unor societăți al căror nume apare în dosarul Apostu.

Concluzia percheziției în sistem informatic asupra calculatorului ridicat a fost una care i-a șocat până și pe procurori: activitatea juridică a învinuitei Monica Apostu a fost, practic, nulă.

Legislație internă și din Republica Moldova

În ce privește activitatea desfășurată pentru societatea denunțătoarei primarului, femeia de afaceri Aspazia Droniuc, procurorii DNA Cluj arată, în rechizitoriu, că Monica Apostu nu a prestat nicio activitate juridică, prestație care să stea la baza sumelor facturate și încasate. Mai mult, Aspazia Droniuc le-a declarat procurorilor că, atunci când avea într-adevăr nevoie de consultanță juridică, angaja un avocat de la un alt cabinet de avocatură.

Monica Apostu a părăsit sediul DNA Cluj însoțită de unul dintre avocați

Monica Apostu declarase procurorilor DNA că a întocmit nu mai puțin de 12 rapoarte pe marginea unor probleme juridice ridicate de clienta sa, care se găsesc în folderul „F" din calculatorul percheziționat în sistem informatic. Contrar declarațiilor soției primarului, în acel folder au fost găsite „17 documente Word  (din perioada 19 aprilie 2008 - 11 iulie 2011) conţinând exclusiv legislaţie internă şi din Republica Moldova. Din datele tehnice privind data creării documentelor, precum şi cele ale ultimei accesări, rezultă că cele mai multe au fost create şi accesate la aceeaşi dată şi oră, de unde reiese că nu cuprind o activitate de concepere (aşa cum ar impune redactarea oricărui raport, act), ci reprezintă documente al căror conţinut a fost introdus în calculator şi păstrat ca atare, fără a mai fi accesate vreodată. Pe de altă parte, conţinutul acestor acte, fără excepţie, nu cuprinde nicio analiză juridică sau de altă natură, ele referindu-se strict la legislaţie".

Primarul suspendat al Clujului, Sorin Apostu, soţia acestuia şi oamenii de afaceri Călin Stoia şi Aspazia Droniuc au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie

Concluzia procurorilor este că descărcarea de pe internet a unor documente nu poate justifica „onorariile" în valoare de peste 274.000 de lei încasate de învinuită.

45.000 de euro pentru nimic

În ce privește relația dintre soții Apostu și omul de afaceri Călin Stoia, mita, în jur de 45.000 de euro, a ajuns la edil prin intermediul unui contract de consultanță juridică încheiat între cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu și societatea Total Trading Company, al cărei administrator este Călin Stoia.

Monica Apostu a declarat că efectuase mai multe rapoarte și pentru Total Trading Company. „În baza contractului de asistenţă juridică încheiat cu SC Total Trading, am întocmit mai multe rapoarte, câteva de dimensiuni mai mici cu referire la legislaţia în domeniu, legislaţie pe care nu o pot specifica la momentul declaraţiei, şi un raport mai voluminos, de peste 100 de file, care se referea la managementul societăţilor comerciale, mai exact. La acest raport am lucrat mai multă vreme în acest an, l-am finalizat cu câteva luni în urmă şi el se referă la legislaţie din dreptul comercial, drept civil, despre înfiinţarea societăţilor comerciale, managementul societăţilor comerciale. În acest raport am făcut referire la societate şi la clienţii societăţii Total Trading pe baza informaţiilor furnizate de Stoia Călin", a arătat Monica Apostu în fața procurorilor.

Mita de la Carrefour a fost negociată „la sânge" chiar de primarul Clujului. Apostu a primit de la Carrefour 13.600 de euro

Cu toate acestea, spun procurorii, în folderul denumit „Contracte Total Trading Company" se regăsesc doar trei documente Word:

- unul denumit „Raport audit juridic" ce reprezintă un model, un draft al unui astfel de raport, fără date care să identifice părţi, societăţi etc, creat la data de 01.03.2011, ora 07.16.37 şi accesat ultima dată la 01.03.2011, ora 07.16.37 ;

- al doilea denumit „Raport Legal Due Diligence 1", ce reprezintă de asemenea un model, un draft al unui astfel de raport, fără date care să identifice părţi, societăţi etc, creat la data de 11.05.2011 ora 05.24.33 şi accesat ultima dată la 11.05.2011, ora 05.24.33;

- al treilea document, denumit „New Microsoft Word Document", este o foaie albă, fără conţinut, creat la data de 08.08.2911, ora 03.21.22 şi accesat ultima dată la 08.08.2011, ora 09.19.57.

EXCLUSIV Excursii de 50.000 de euro pentru primarul suspendat al Clujului

„Din aceste specificaţii tehnice rezultă că cele două documente, conţinând informaţii (ca modele de acte juridice), au fost introduse în calculator prin descărcare de pe un alt suport sau de pe internet, salvate ca atare în calculator fără a mai fi vreodată accesate. Ca atare, declaraţia învinuitei Apostu Monica, cum că ar fi întocmit mai multe rapoarte, din care unul mai voluminos, la care a lucrat mai multe luni, este totalmente lipsită de suport real", se mai arată în rechizitoriu.

Primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, dar şi soţia acestuia, avocatul Monica Apostu, şi oamenii de afaceri Călin Stoia şi Aspazia Droniuc au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, joi, pentru fapte de corupţie, dosarul fiind trimis spre judecare la Curtea de Apel Cluj.        

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite