Sophia şi arta. Povestea fetiţei care-şi desenează propriul viitor de la nici 6 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lansarea albumului de artă. Muzeul Etnografic al Transilvaniei de la Cluj FOTO: arhivă personală
Lansarea albumului de artă. Muzeul Etnografic al Transilvaniei de la Cluj FOTO: arhivă personală

O fetiţă de nici 6 ani şi-a lansat primul ei album de artă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj. Micuţa artistă a avute deja două expoziţii în Canada, prima fiind la vârsta de 3 ani şi 8 luni.

Cu părul bălai şi în rochiţă roz, Sophia-Leopold Mureşan stă cuminte pe scaun şi ascultă ce spun oamenii mari despre desenele ei. Cuvinte ca „talent“, „Sophia“, „artişti“, „culoare“ se repetă de către fiecare vorbitor încât mesajul este clar: „fără artişti am fi o societate fără culoare şi sunet, fără aceşti copii talentaţi ca şi Sophia, care pot să-şi deseneze singuri propriul viitor“ - cum declara artistul plastic Ioana Antoniu, la lansarea albumului de artă al Sophiei-Leopold Mureşan.

De pe scaun nu atinge încă pământul, dar prin desenele ei spune tot ce e în viaţa ei. Inspiraţie zice că o are “de la Dumnezeu”.

Sophia Leopold-Mureşan s-a născut pe 16 decembrie 2008 la Toronto, Canada, unde trăieşte alături de părinţii ei, cetăţeni canadieni de origine română. Unchiul ei, filosoful clujean Vianu Mureşan, spune că Sophia a început să deseneze şi să coloreze de pe la 3 ani. „De foarte mică a avut o curiozitate specială pentru cărţile desenate, pentru obiectele, personajele, situaţiile şi poveştile lor. În iarna lui 2011, Sophia a trecut de la cărţile de colorat la desene, schiţe, compoziţii proprii”, explică unchiul.

Îndată se face un an de când fetiţa al cărei nume înseamnă „înţeleptciune” în greacă a fost înscrisă în programul preşcolar al şcolii catolice St. Marguerite d'Youville cu predare în limba franceză.

sophia leopold muresan foto

Fotbalul, sportul preferat

Deşteptător. Mic dejun. Şcoală. Desene. Joacă, câteodată fotbal cu tata. Aşa arată o zi din viaţa Sophiei. „Merg la şcoală, iar după-amiaza câteodată desenez sau mă joc fotbal cu tăticul meu. Fotbalul e sportul meu preferat. Trag de la o distanţă mai mare decât trebuie. Vreţi să vedeţi?”, zice fetiţa. Şi se ridică de pe iarba din Parcul Central al Clujului şi ne arată. “Pot şi de la o distanţă mai mare”, adaugă ea.

A venit la Cluj de trei săptămâni cu mama şi unchiul ei. „Tăticul meu nu m-a lăsat aici doar cu condiţia să desenez”, spune ea. Şi l-a ascultat: a făcut şi felicitări pentru prieteni. Mamei i-a dăruit un desen numit “Fetiţa-lebeniţă”, iar acum desenează o lucrare pe care a numit-o „Party, ochii care te pândesc”.
La început, Sophia Leopold-Mureşan desena sau picta personajele pe care îşi dorea să le imite. Se inspiră din locurile pe unde merge - de la grădiniţă, din excursiile şi călătoriile cu părinţii, din cărţi, albume de artă, dar şi din desene animate.

“Tot ce o înconjoară e o sursă de inspiraţie pentru ea, locurile pe unde merge apar în tablourile ei, fie mai devreme, fie mai târziu, dar apar tot ce observă şi o impresionează. Le abstractizează, creează peisaje cu structuri geometrice”, spune unchiul fetiţei.

Desenează cu pensule şi carioci profesioniste pe agende, caiete şi foi de desen, iar când iese la plimbări cu mama desenează pe nisip sau zăpadă, depinde de anotimp, ori cu coajă de copac putredă pe o platformă cu fântâni ţâşnitoare.

„Mergem aproape zilnic la Lacul Onterio, care e ca marea. E la 5 minute de casă, mergem în plimbare, iar Sophia desena pe nisip, sub sălcii, vara, iar tot acolo desenează şi iarna, pe zăpădă. Aproape e un loc cu ţâşnitoare, iar ea desena pe beton cu coajă de copac”, povesteşte mama Sophiei, Mirela-Leopold Mureşan care e profesoară.
„Desenează şi la mami, pe lucrările elevilor”, adaugă ea zâmbind, uitându-se la Sophia.

La nici 6 ani ştie deja ce pictori îi plac: Joan Miró, Paul Klee şi Vassily Kandinsky. Toţi suprarealişti.
„Joan Miro e favoritul meu artist pentru că figurile din tablourile sale sunt bizare. De la Vassily Kandinsky îmi plac desenele şi figurile geometrice, iar de la Paul Klee am învăţat să fac spirale”, spune Sophia Leopold-Mureşan.
Ziua ei de naştere e aceeaşi cu a unuia dintre pictorii preferaţi, Vassily Kandinsky, dar şi a lui Beethoven.

image

„Strada cu cheie”, o lucrare din prima expoziţie

La prima expoziţie avea 3 ani şi 8 luni. Prima reacţie a oamenilor care au văzut desenele este de complexitate, spune unchiul. Li se pare că e o artă prea matură pentru la o astfel de vârstă.

„Mulţi au vrut să cunoască originea unor teme şi dacă a avut vreun profesor. Normal că nu avusese profesor. Sophia s-a format din aproape în aproape, din improvizaţie, şi din discuţii cu familia. Şi-a creat singură temele şi formele”, explică unchiul.

„Masterpiece”-ul primei expoziţii a fost lucrarea „Strada cu cheie”. „E o stradă care are o cheie, iar eu am cheia. Şi închid strada să nu treacă maşinile. Nu las oamenii răi acolo, pe stradă”, explică mica artistă.

sophia leopold muresan foto

„Să ne jucăm că facem artă”

„Sophia-Leopold, să ne jucăm că facem artă”, aşa se numeşte albumul de artă lansat la Cluj zilele acestea. Coperta albumului e inspirată din desene animate, din Hansel şi Graetel, mai precis. „În album sunt desene, detalii din anumite tablouri care nu sunt terminate - dar care sunt relevante pentru a arăta evoluţia Sophiei - , tablouri din cele două expoziţii, tablouri făcute în iarna-primăvara lui 2014”, explică Vianu Mureşan.
Artiştii plastici, Ioana Antoniu, Radu Pulbere, Andrei Florian, care au venit la evenimentul Sophiei, au fost impresionaţi de talentul micuţei.

“Acest album este povestea unei minţi la început de formare, care simte cu totul altfel, aşa cum şi noi am simţit, la rândul nostru, la acea vârstă lumea. Am primit imaginile de la Vianu, am parcurs imaginile cu foarte mare plăcere ca pe ceva extraordinar de delicat. Prima impresie: lucrările Sophiei ies din plan, au o extraordinară putere de sugestie spaţială, construiesc volumuri, construiesc scheme spaţiale extraordinar de interesante şi de inedite. E interesant că Sophia revine, la un moment dat, pe o lucrare, după ce adună date din lumea înconjurătoare”, este de părere Andrei Florian, artist ceramist.

image

O opinie similară a avut şi pictorul clujean Radu Pulbere, fost profesor la universitar la Universitatea de Arte şi Design Cluj-Napoca, în discursul său de la lansarea albumului fetiţei.
“Lucrările Sophiei nu sunt lucrări obişnuite. Vorbesc despre dimensiunea unei persoane care are, fără îndoială, aptitudini absolute speciale pentru arta vizuală. Este o persoană care, şi în zona aceasta a copilăriei, dovedeşte calităţi deosebite, cum ar fi perseverenţa, faptul că reuşeşte să îşi încheie lucrările, faptul că are o continuitate în tot ceea ce face. Îi doresc succes", a spus pictorul.

sophia leopold muresan foto

Sophia Leopold are în jur de 100 de tablouri şi peste 200 de desene şi schiţe. A avut prima expoziţie de pictură în august 2012 la vârsta de trei ani şi opt luni, iar cea de-a doua în septembrie 2013 la Eskimo Art Gallery, Toronto.
În galeria virtuală prezentată la Muzeul Etnografic din Cluj s-au aflat şi lucrările numite “Dragonul cu bască”, “Strada cu cheie”, “Insula triunghiulară”, "Mozaicuri misterioase”, "Sf. Petru si casa fermecată".

“Să vă apropiaţi cu emoţie de lucrările unor copii”, a mai spus artistul plastic Radu Pulbere.

Mai puteţi citi:

La nici 6 ani, o fetiţă îşi lansează primul album de artă la Cluj. A avut deja două expoziţii de pictură în Canada
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite