Cât timp ar trebui să petreacă un cuplu împreună înainte să se căsătorească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când poţi spune că ai stat împreună cu o persoană suficient timp pentru a decide că este cel sau cea alături de care vrei să întemeiezi o familie şi să-ţi asumi responsabilităţi? Este pripit să iei o astfel de hotărâre după şase luni, un an de zile este de ajuns? Cert este că perioada de timp pe care un cuplu şi-o acordă pentru a se cunoaşte mai bine înainte de căsătorie joacă un extrem de important în evoluţia ulterioară a unui mariaj.

Cu toţii am auzit poveşti despre relaţii care au fost oficializate la cinci luni după ce partenerii s-au cunoscut. Sau care au stat căsătoriţi mai puţin timp decât au fost iubiţi. Cert este că graba s-a dovedit adesea că strică un mariaj tocmai pentru că îndrăgostiţii nu reuşesc să se cunoască suficient de bine şi astfel ajung să pună bazele unei căsătorii sortite din start eşecului. 

Psihologul Tracey Cox a explicat într-un articol pentru publicaţia Daily Mail, pe baza experienţelor observate în cabinetul său, dar şi a exemplelor oferite de cupluri celebre, care ar fi perioada optimă de timp pe care un cuplu ar trebui să o petreacă împreună, înainte de a oficializa relaţia. 

Dragostea adevărată este ceea ce rămâne după ce îţi vezi perechea cu bune şi rele, după ce îi accepţi şi părţile mai puţin atrăgătoare şi obiceiurile deranjante care te scot din minţi. Mariajele încheiate după câteva săptămâni sau luni de zile nu mă impresionează nici cât negru sub unghie, deşi sunt învăluite într-o aură de romantism înşelătoare. Este simplu să spui te iubesc atunci când creierul este acaparat cu totul de hormoni, când această infuzie hormonală transformă orice persoană acceptabilă într-o versiune idealizată a sa“, explică Tracey Cox. 

Sexologul britanic îşi argumentează spusele cu exemple de mariaje ale unor vedete precum Britney Spears, căsătorită cu Jason Alexander fix 55 de ore, ori a mariajului dintre actorii Nicolas Cage şi Lisa Marie Presley, de numai 107 zile, sau cea dintre Pamela Anderson şi Kid Rock, care au rezistat ca soţ şi soţie numai 122 de zile. Aproape 50% din căsătoriile din ziua de azi se termină cu un divorţ, arată statistici recente, caz în care este esenţial ca îndrăgostiţii să aibă răbdarea de a se cunoaşte suficient pentru a da şanse unui eventual mariaj, atrage atenţia psihologul. 

Pe baza statisticilor şi a experienţei mele ca expert în relaţii de cuplu consider că modelul tradiţional este cel mai indicat, când partenerii au o „perioadă de curtare“ de 18 luni şi decid să se căsătorească după încă un an de relaţie. Prin urmare, perioada minimă de timp pe care un cuplu este necesar să o petreacă împreună înainte de a se căsători este de doi ani şi jumătate, în opinia psihologului Tracey Cox. 

„În ceea ce mă priveşte, aceasta este perioada de timp în care partenerii pot să realizeze dacă relaţia lor are ceea ce trebuie pentru a rezista şi a se transforma într-un mariaj solid. Dragostea nu este factorul decisiv, alte aspecte sunt mult mai relevante când vorbim despre căsătorie. Prietenia este la fel de importantă ca dragostea, să vă luaţi angajamente unul faţă de celălalt, comunicarea şi puterea de a face compromisuri, puterea de a acţiona ca o echipă, chiar dacă este sănătos să ne păstrăm individualitatea“, punctează Cox.

Citiţi şi: 

VIDEO Cum se filmează, de fapt, o scenă de sex la Hollywood

Mărturiile unui fost deţinut: adevărul despre sex, violuri şi homosexualitate în închisori

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite