„Serile Clujul Cultural“, un proiect care îi aduce în Ardeal pe cei mai buni autori de cărţi. La prima întâlnire va veni jurnalistul Adelin Petrişor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai buni autori de cărţi vor veni la Cluj în 2014 FOTO: Adevărul
Cei mai buni autori de cărţi vor veni la Cluj în 2014 FOTO: Adevărul

Scriitori, jurnalişti, activişti civici, intelectuali, politicieni vor participa la „Serile Clujul Cultural“, un eveniment pe termen lung ce are în spate un parteneriat între site-ul clujulcultural.ro, Librarium Universităţii şi Editura Polirom. Acest eveniment va avea loc lunar. Primul invitat este jurnalistul Adelin Petrişor care îşi va lansa la Cluj volumul „Ţara cu un singur gras“.

Cel mai nou eveniment cultural din Cluj-Napoca se numeşte „Serile Clujul Cultural“ şi are în spate un parteneriat între un site de cultură din Cluj, clujulcultural.ro, o librărie, Librarium Universităţii, şi o editură, Polirom.

„E un parteneriat pe termen lung. Exceptând ianuarie şi august, vom organiza lunar câte o întâlnire la care vom avea  invitaţi intelectuali, jurnalişti, scriitori din toată ţară, nu doar din Cluj şi Transilvania, autori străini, activişti civici şi politicieni“, afirmă Tiberiu Fărcaş, jurnalist clujean şi realizatorul publicaţiei online clujulcultural.ro, totodată moderatorul primei întâlniri de joi, 6 februarie.

Fărcaş mai spune că nu exclude colaborări cu alte edituri locale şi naţionale. „Sunt deschis tuturor editurilor care au cărţi bune şi editurilor care au ceva de spus“, afirmă acesta.

Prima întrevedere din cadrul parteneriatului va avea loc de la ora 18.00, joi, 6 februarie, la Librarium Universităţii. Acolo va fi lansată cartea „Ţara cu un singur gras“ a jurnalistului Adelin Petrişor.

Intrarea este liberă.

Volumul redă experienţa de jurnalist în Coreea de Nord, Petrişor fiind primul ziarist român care a intrat în această ţară comunistă şi a relatat evenimentele de la sărbătorirea a 100 de ani de la naşterea lui Kim Ir Sen.

Pasaje din carte:

„Aveam să descopăr că este complicat să ajungi în Coreea de Nord chiar şi atunci când ai viză. Am pornit spre peninsulă via Beijing. De acolo urma să zburăm la Phenian cu compania nord-coreeană, una dintre cele mai slab cotate din lume, mai cu seamă din cauza vârstei depăşite a flotei. Îmbietor, nu-i aşa?“

„Timp de o oră am filmat şi am fotografiat feţe imobile, copii frumoşi. Dar lipsiţi de expresie, priviri în gol. Nu puteai vedea un zâmbet sau o grimasă! Nimic!
Imaginaţi-vă că sunteţi pe Arena Naţională înaintea unui mare concert, iar terenul şi tribunele sunt pline ochi, însă nimeni nu scoate un cuvânt. Nu se auzea niciun pâs. Era înspăimântător, deşi nu era niciun pericol iminent.
Atmosfera era, pur şi simplu, ciudat de înspăimântătoare“

„M-am întrebat dacă e corect să filmez pe ascuns. Deontologia jurnalistică nu recomandă aşa ceva, cu excepţia cazurilor în care informaţiile de interes public nu pot fi obţinute altfel. (…) Cum aş fi putut să vă arăt altfel nivelul de nebunie şi paranoia din Corea de Nord? M-aţi fi crezut pe cuvânt dacă v-aş fi spus că oamenii de pe stradă se tem de noi, că ghizii sunt nişte cerberi, care mint şi traduc intenţionat aiurea, că străzile sunt aproape pustii?
Unii poate m-ar fi crezut, alţii nu. De aceea am preferat să filmăm chiar şi atunci când nu am avut voie. A fost un risc calculat. Singura mea teamă a fost, este şi va fi că, fără să intenţionăm, le-am făcut rău unor oameni: cei intervievaţi, ghidul şi alţii care au apărut în reportaj.
Regimul e neiertător“

Adelin Petrişor este unul din cei mai reputaţi corespondenţi de război români. A relatat din Bosnia, Kosovo, Afganistan, Irak, Fâşia Gaza, Cisiordania, Liban, etc.

Lansarea cărţii va fi urmată de o discuţie liberă a jurnalistului cu publicul.

Mai puteţi citi:

Cărţi!

De ce nu este România altfel. Adevărurile lui Lucian Boia

Calendarul călătorului pe 2014 - Destinaţii şi cărţi pentru drum

Ce trebuie să ştie un tânăr despre literatură

Călătorie într-o ţară sigilată

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite