Satele româneşti se confruntă cu un şomaj ridicat. Un ONG organizează, de la Cluj, o dezbatere naţională pentru a schimba viitorul agriculturii
0România are nevoie de tineri profesionişti, bine pregătiţi pentru a depăşi etapa agriculturii de subzistenţă. Satele româneşti se confruntă cu un şomaj ridicat, cu lipsa profesioniştilor în agricultură şi cu lipsa unei educaţii potrivite. Acestea pot fi corectate, susţin cei de la ONG-ul World Vision România, prin educaţie de calitate şi parteneriate între stat şi sectorul privat.
World Vision România a lansat marţi, 26 februarie, la Cluj, o dezbatere naţională privind reforma învăţământului preuniversitar agricol şi propune statului român să se implice în acest efort, alături de actorii din mediul privat.
Specialişti din domeniul agricol s-au reunit la dezbaterea „Agricultura şi dezvoltarea rurală 2014 – 2020: O şansă pentru tinerii din mediul rural”, prima dintr-o serie de patru evenimente desfăşurate la nivel naţional în următoarele trei luni.
Prin această serie de dezbateri, fundaţia World Vision România doreşte să creeze condiţii de dialog între cei mai importanţi actori care pot să răspundă nevoilor de azi ale tinerilor din mediul rural, prin corelarea a două aspecte importante: şcoala - prin metode inovative de învăţare - şi pregătirea practică, pentru a răspunde cerinţelor pieţei muncii.
„Formarea de specialişti în agricultură se poate asigura prin parteneriate cu mediul de afaceri, care să permită desfăşurarea de stagii de practică reală a elevilor, dar şi prin realizarea unei evaluări relevante, credibile şi obiective a pregătirii elevilor. În acest scop, este imperativ ca viitorul Plan Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR 2014 2020) să includă activităţi specifice învăţământului agricol preuniversitar între operaţiunile eligibile.
Lipsa de profesionalizare în meseriile agricole face ca statutul de agricultor sau fermier în România să fie astăzi considerat inferior şi indezirabil pentru tineri. O schimbare de mentalitate ar trebui să înceapă în perioada copilăriei, astfel încât tineri competenţi să aleagă în cunoştinţă de cauză învăţământul şi o carieră în agricultură şi dezvoltare rurală”, a declarat Crenguţa Bărbosu, manager Program Naţional Agricultură şi Dezvoltare Rurală World Vision România.
61% dintre tineri de la sate nu au avut vreun job
În prezent, deşi România este o ţară preponderent rurală (cu 59% din suprafaţă şi 45,8% din populaţie), aceste zone nu dispun de un potenţial de creştere substanţial. În plus, România nu reuşeşte să îşi valorifice resursele agricole şi să asigure un trai decent populaţiei rurale, unde riscul de sărăcie şi excluziune era în 2011 de 40,3%. De asemenea, nivelul de educaţie din aceste zone este scăzut, satele având de nouă ori mai puţini absolvenţi de universitate decât oraşele.
61% dintre tinerii de peste 19 ani din mediul rural nu au avut niciodată un loc de muncă. Toate acestea contribuie la migraţia masivă a tinerilor înspre mediul urban, tendinţă care pune în pericol viitorul agriculturii româneşti.
„La finalul dezbaterilor care vor fi organizate la Cluj, Iaşi, Braşov şi Bucureşti, propunerile specialiştilor în domeniu vor fi sintetizate într-un punct de vedere comun, care va fi înaintat Ministerului Educaţiei, Ministerului Agriculturii, precum şi Comisiilor pentru Agricultură şi pentru Învăţământ din Camera Deputaţilor şi Senat“, mai spun iniţiatorii dezbaterii, clujenii de la WWR.