Reputat medic român din New York: „Tehnologia mRNA va învinge pandemia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Theo Trandafirescu a plecat în Statele Unite încă de acum 25 de ani, iar în prezent e unul dintre cei mai buni medici din New York. FOTO Arhivă personală
Theo Trandafirescu a plecat în Statele Unite încă de acum 25 de ani, iar în prezent e unul dintre cei mai buni medici din New York. FOTO Arhivă personală

Cea mai mare provocare pentru întreaga lume este o strategie de vaccinare eficientă şi o campanie prin care să fie convinşi să se vaccineze 80% dintre oameni, e de părere reputatul medic american de origine română Theo Trandafirescu. În opinia sa, genetica reprezintă viitorul medicinei în toate domeniile.

Cum pot fi convinse să se vaccineze persoanele indecise, în ce măsură ar trebui să ne temem de un val 4 şi cât de eficiente sunt vaccinurile actuale contra variantelor mutante. Sunt doar câteva dintre întrebările la care a răspuns într-un interviu pentru „Adevărul” reputatul medic Theo Trandafirescu, profesor universitar la Facultatea de Medicină a Universităţii Mount Sinai din New York şi doctor la Queens Hospital Center, având triplă specializare – Medicină Internă, Pneumologie şi Terapie Intensivă.

Deşi trăieşte de ani buni în Statele Unite, Trandafirescu a rămas conectat cu realitatea din ţara sa natală şi se află la curent cu situaţia din România. 

Adevărul: În România, la fel ca în Statele Unite, pandemia pare domolită, chiar dacă nu învinsă în totalitate. Ar putea fi totuşi acesta finalul pandemiei sau ne-am putea aştepta la un nou val?

Theo Trandafirescu: Părerea mea personală e că va exista un val 4 undeva în toamnă. Cred însă că va fi mai slab decât valurile anterioare, însă oricum ar fi în joc sunt multe vieţi, aşa că oamenii trebuie să se vaccineze. Am spus-o şi o voi spune ori de câte ori voi avea ocazia: vaccinarea este marea noastră şansă să învingem acest virus, să învingem pandemia. După ce vom învinge pandemia, chiar dacă virusul va continua cel mai probabil să coexiste cu noi, nu vor mai exista valuri, iar cazurile vor apărea sporadic pe ici şi pe colo, fără ca sistemele de sănătate să fie copleşite.

Există şi voci care spun că pandemia nu poate fi învinsă cât timp vaccinurile nu ajung în toate ţările lumii şi că vor urma alte perioade dificile, cu valuri puternice şi cu lockdown. Te aştepţi şi tu la aşa ceva?

Este adevărat, pentru ca pandemia să fie învinsă e nevoie ca vaccinurile să ajungă pretutindeni, în toate ţările lumii, însă nu cred că ne aşteaptă vremuri mai grele decât cele prin care am trecut. Nu cred că vom ajunge în această situaţie. În schimb, e posibil să se ajungă din nou în situaţia în care vom avea restricţii punctuale. Dar vor fi în funcţie de transmisibilitatea locală, iar astea sunt scalate, se vor cuantifica de la măsuri dure la altele mai puţin dure.

Cel mai probabil, în multe cazuri aceste măsuri vor fi luate local şi de companiile private, care le vor lua pentru a-şi menţine afacerile pe lista de plutire. De exemplu, mulţi dintre patronii restaurantelor vor permite doar accesul celor vaccinaţi, pentru a nu ajunge în situaţia în care angajaţii să li se îmbolnăvească sau să trebuiască să închidă.

Cum acţionează vaccinurile

S-a vorbit şi se vorbeşte tot mai mult despre faptul că vaccinurile împotriva Covid-19 au salvat nenumărate vieţi, uneori chiar atunci când cei vaccinaţi au făcut totuşi boala. În ce măsură este adevărat?

Din proprie experinţă pot spune că la mine în spital persoanele vaccinate care totuşi s-au îmbolnăvit au făcut forme mult mai uşoare, au dus-o ca pe o raceală şi viaţa lor nu a fost niciun moment în pericol. E o dovadă că vaccinul reduce şi transmisibilitatea, dar aş spune că principalul rol e să reducă mortalitatea. Şi aş mai adăuga ceva.

vaccin foto pixabay

Vaccinurile actuale împotriva virusului SARS-CoV-2 sunt eficiente şi în cazul variantei Delta. FOTO Pixabay

Aceste vaccinuri sunt nu numai eficiente, ci şi sigure. A, că au existat câteva cazuri în care unii dintre cei inunizaţi au avut reacţii adverse, e adevărat. Dar au fost foarte, foarte puţine cazuri şi trebuie să spunem că aşa şi cel mai banal medicament pe care îl ia aproape oricine poate să aibă unele efecte secundare.

Cum arată campania de vaccinare din Statele Unite?

Se poate spune că e un succes. Însă nici aici nu s-a atins încă ţinta. Chiar de curând s-a anunţat faptul că obiectivul stabilit de preşedintele Joe Biden în luna mai, ca 70% din populaţia adultă a Statelor Unite să fie vaccinată împotriva Covid-19 cu cel puţin o doză până la data de 4 iulie.

Deocamdată, cam 65% dintre americanii de 18 ani şi peste au primit cel puţin o doză de vaccin, dar ritmul actual de vaccinare nu va permite  atingerea pragului de 70% în această lună. Deci nici aici nu e perfect. Însă sperăm că oamenii vor continua să se vaccineze şi că vom ajunge la imunitatea colectivă, pentru a opri pandemia. 

Cum pot fi convinşi românii să se vaccineze

    

Tot mai puţini români sunt dispuşi să se imunizeze, iar mulţi dintre ei nici nu vor să audă de aşa ceva. Cum crezi că ar trebui dusă campania de vaccinare pentru a fi un succes?

Trebuie să li se vorbească oamenilor pe limba lor. E vorba de o informare transmisă la nivelul de înţelegere al fiecăruia, una e când te adresezi celor din Cluj, Bucureşti, alta e la ţară. Trebuie să se recurgă la actori populari, sportivi care să îi îndemne pe toţi românii să se vaccineze. Aş mai spune că trebuie să vezi la ce răspunde fiecare persoană, la ce stimuli, să vezi şi nivelul de înţelegere al omului, să-i prezinţi beneficiile.

Îi mai dai un beneficiu, o gratificare, mergi pe positive feddback sau poate şi pe negative feedback în unele situaţii.Total împotrivă ar fi doar vreo 10 %, sunt unii care refuză să ia şi o aspirină. Ceilalţi 10-20% dintre cei care nu vor să se vaccineze pot fi convinşi să o facă. Dar e nevoie de o campanie susţinută, de comunicare bună şi de ceva mai multă insistenţă.

Multă lume nu crede în eficacitatea acestor vaccinuri, mai ales că s-a spus şi că ar fi mai puţin eficiente în faţa variantei Delta. Cum stau lucrurile de fapt?

În ce priveşte vaccinurile existente pe piaţă – şi mă gândesc în special la cele de la Pfizer şi Moderna - acum ai o acoperire ceva mai mică. Prima, în faţa virusului din Wuhan era de peste 90 %, acum e o protecţie ceva mai scăzută. Oricum e cam 80%, ceea ce înseamnă foarte mult şi dovedeşte că aceste vaccinuri sunt o reuşită uriaşă. Trebuie să ne vaccinăm ca să oprim pandemia, actualele vaccinuri sunt excelente şi opresc în mare măsură transmisibilitatea bolii, dar mai ales să prevină mortalitatea. 

Când vom avea medicamente eficiente anti Covid

   

Avem vaccinuri eficiente şi le avem deja de o jumătate de an, dar când vine vorba de medicamente lucrurile nu stau deloc aşa. Când crezi că vor apărea pe piaţă primele medicamente cu adevărat eficiente contra acestei boli?

Companii precum Pfizer şi Mearck lucrează la medicamente contra Covid. Sunt semnale pozitive şi cu siguranţă se vor găsi în cele din urmă să scoată pe piaţă medicamente şi mai eficiente, aşa cum e tamiflu contra gripei. Pfizer şi Mearck au deja proiecte avansate, dar există şi companii higtech din Israel care sunt aproape să reuşească cu acel spray nazal despre care se vorbeşte mult şi care ar avea darul să oprească virusul să intre pe căile respiratorii. Dar vaccinurile vor rămâne cele mai importante pentru că e mai uşor şi mai ieftin să prevenim decât să tratăm. 

O nouă revoluţie în medicină

    

De unde ar putea să apară un astfel de tratament eficient?

Viitorul medicinei se leagă de tehnologia mRNA.Asistăm la o nouă revoluţie în medicină, revoluţia genetică în medicină. Genetica e viitorul în toate domeniile. De la cancere, la astm, toate vor fi controlate prin mRNA. Deci, în viitoarea medicină mRNA nu va fi utilizată doar în  procesele virale, se şi foloseşte deja în laboratoare, peste tot. Centrele mari de genetică o folosesc peste tot, în artita reumatroidă, procese infecţioase, astm. Toate medicamentele se adaptează pe genomul uman

Când crezi că am putea asista în sfârşit la finalul pandemiei?

E o întrebare bună, dar la care e foarte greu să se dea un răspuns pe măsură. Deocamdată nu ştim când va fi finalul pandemiei, dar sperăm că nu va mai dura mult. Însă aşa cum spuneam, e foarte importat ca lumea să se vaccineze. Şi la fel de important este ca vaccinurile să ajungă peste tot pe glob, ca să se imunizeze şi cei din ţările sărace care nu şi-au putut permite să cumpere vaccinurile.

theo trandafirescu

Altfel vom opri într-adevăr pandemia în Statele Unite ale Americii, în Uniunea Europeană şi în ţările bogate, dar ea va continua să facă ravagii în statele sărace. Şi nu ştiu dacă omenirea poate trăi cu acest gând, că mie mi-e bine, dar celălalt poate să moară oricând. Şi mai este ceva. Aşa cum a apărut varianta Delta, în India, pot să apară şi alte variante de virus mai agresive şi mai contagioase. Şi pentru că lumea este conectată, ar fi doar o chestiune de săptămâni sau cel mult de luni pentru ca aceste tulpini mutante să se răspândească peste tot, iar unele dintre ele poate chiar să se sustragă imunităţii oferite de vaccinuri. Şi atunci întreaga lume ar avea din nou o problemă.

Există, totuşi, semne bune care să ne dea speranţă?

Da, există, iar eu sunt convins că vaccinurile ne vor ajuta în cele din urmă să ieşim la liman. Când se va întâmpla asta? E greu de spus. Dar mai devreme sau mai târziu vom reuşi să închidem această pandemie. S-au făcut deja paşi importanţi în această direcţie, iar alţi paşi mari vor continua să fie făcuţi. Vaccinurile vor fi perfecţionate, la fel şi tratamentele, important este să fim cu un pas înaintea acestui virus care a lovit atât de puternic lumea.  

Deja sunt ţări în care s-a atins această imunitate de grup, de peste 60% din populaţie vaccinată. Este adevărat, odată cu apariţia variantei Delta au fost efectuate studii care par să indice că ar fi acum nevoie ca circa 80% din populaţia lumii să se vaccineze. Sigur că asta nu este cea mai bună veste, însă chiar şi aşa putem învinge această pandemie. Şi mă gândesc că începând din 2022 vor fi destule vaccinuri pentru toată populaţia lumii, că strategia de vaccinare va fi mai bună, că se va învăţa din erorile de până acum şi că vom câştiga definitiv această bătălie pe viaţă şi pe moarte cu virusul. 

A plecat în SUA de 25 de ani

Doctor Theo Trandafirescu este profesor universitar la Facultatea de Medicină a Universităţii Mount Sinai din New York şi doctor la Queens Hospital Center, având triplă specializare – Medicină Internă, Pneumologie şi Terapie Intensivă. Absolvent al Universităţii de Medicină din Bucureşti, Trandafirescu a plecat încă de acum 25 de ani în Statele Unite ale Americii. Aici, el s-a dezvoltat profesional şi a ajuns profesor universitar şi unul dintre cei mai cunoscuţi medici din marea metropolă americană. 

Vă mai recomandăm şi:

Cercetătoarea română din SUA care a câştigat un premiu uriaş. „Studiez proteinele responsabile pentru 30% din îmbolnăvirile de cancer“

Cum a ajuns o româncă cea mai bogată femeie din Portugalia 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite