Raed Arafat a venit la Cluj: „Prin proteste, populaţia şi-a spus cuvântul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul Raed Arafat, care a demisionat în 10 ianuarie din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a ajuns, joi, la Cluj-Napoca, unde a fost invitatul mai multor emisiuni televizate, emisiuni în cadrul cărora a dezbătut aspecte legate de sistemul de Urgenţă din România.

Raed Arafat a declarat că, părăsind Ministerul Sănătăţii, va putea apăra mai bine sistemul de Urgenţă din ţară. De asemenea, medicul a adus lămuriri cu privire la punctul său de vedere în ceea ce priveşte medicina de urgenţă, şi anume că această ramură nu ar trebui să se „privatizeze".

Legat de protestul clujenilor, de miercuri seară, în semn de solidaritate faţă de gestul lui Raed Arafat de a demisiona din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, medicul a declarat că „prin aceste proteste, populaţia şi-a spus cuvântul".

Raed Arafat a adus lămuriri şi despre licitaţiile la ambulanţele şi echipamentele medicale cu care a fost dotat SMURD, în ultimii ani, perioadă în care a fost angajat al Ministerului Sănătăţii.

Medicul susţine că, prin demisia sa, a încercat să tragă un sistem de alarmă. „Distrugem ceva foarte bun: unitatea de primiri de urgenţe, serviciul de ambulanţă şi SMURD-ul. Avem un sistem de urgenţă integrat, dar interdependent. Dacă unităţile de primiri urgenţe vor fi afectate, atunci va fi afectat şi SMURD-ul. Când o firmă are interesul să ocupe piaţa celeilalte firme, nu se mai poate discuta despre un sistem integrat. Când o să înţelegem asta, va fi prea târziu", a explicat Raed Arafat.

Fostul subsecretar de stat a plecat, joi seară, spre Târgu-Mureş, unde peste 1.500 de persoane au participat la un miting de trei ore prin care şi-au arătat susţinerea faţă de medicul care a înfiinţat SMURD în România.

Raed Arafat s-a declarat surprins de reacția și suportul populației. „Pentru mine, reacția oamenilor mi s-a părut a fi ceva spontan și sper să nu se politizeze în niciun fel acest lucru. Tocmai din acest motiv, prefer să nu comentez protestele clujenilor sau ale mureșenilor, pentru că orice aș spune în acest moment ar fi speculat", a declarat, pentru „Adevărul", medicul.

Arafat a spus că intenționează să revină la activitatea sa și să se mute în Târgu-Mureș. „Am eliberat deja biroul de la minister, urmează să predau și apartamentul de serviciu", a precizat medicul. Totuși, Raed Arafat a dat asigurări că va continua să participe la dezbateri în ce privește Legea Sănătății, pe segmentul serviciilor de urgență: „Voi aloca timp pentru discuții și dezbateri, până în clipa în care se va decide ce va fi cu sistemul de urgență".

Arafat susține că regretă tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile, dar nu și gestul pe care l-a făcut, și anume demisia din funcția de subsecretar de stat în Ministerul Sănătății. „A fost vorba de un punct de vedere al unul om care se pricepe mai bine decât cei care au scris propunerea care se referă la sistemul de urgență. Până la urmă este, dacă vreți, punctul de vedere al unui grup de medici, pentru că în aceste chestiuni mereu m-am consultat cu colegi de-ai mei. Sper doar să se termine cu bine, în beneficiul sistemului și al pacientului", a concluzionat medicul.

„Cu cât mă gândesc mai bine, realizez că am făcut bine dându-mi demisia, am luat decizia corectă. Astfel, mă pot exprima liber. Nu m-am așteptat la un astfel de suport din partea populației, însă este un lucru știut că SMURD, dar și întreg sistemul medical de urgență se bucură de încredere din partea oamenilor", a mai punctat Raed Arafat.

În ce privește posibilitatea ca, într-un alt guvern, să ocupe funcția de ministru al Sănătății, Raed Arafat a declarat că niciodată nu va dori un asemenea post: „Este o funcție politică, plus că un ministru al Sănătății trebuie să ia decizii pe tot sistemul sanitar. Eu vreau să mă ocup de domeniul medicinii de urgență".

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite