Publicitatea în vremea când Ghiţă era berbec: reclame de acum două veacuri la „cocaină Midy“, „Ghiţă berbecu’“ şi cognac comandat de la farmacie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arăta reclama unui restaurnat  numit „Ghiţă Berbecu“  FOTO: Ucu Bodiceanu
Aşa arăta reclama unui restaurnat  numit „Ghiţă Berbecu“  FOTO: Ucu Bodiceanu

Din veacul al XIX-lea, când lumea din România începea să vadă utilitatea publicităţii, s-au păstrat reclame la restaurante, cafea, trăsuri şi alcool. Casetele cu reclame din ziare arătau modul simplu şi direct prin care i se comunica cumpărătorului oferta. Imagini din acea perioadă pot fi admirate la Institutul Cultural Român din Bucureşti de marţi, 17 martie, într-o expoziţie gândită de clujenii Ucu Bodiceanu şi Ancuţa-Lăcrămioara Chiş.

În ziua de azi când reclamele le găseşti la orice pas, pe canalele de televiziunile, posterele de pe blocuri, în mijloacele de transport, doi clujeni propun o călătorie în lumea publicităţii din secolul al XIX-la, adică chiar în acele vremuri când reclamele îşi făceau loc în societatea românească.

Ucu Bodiceanu şi Ancuţa-Lăcrămioara Chiş de la Asociaţia Clujul de altădată şi Casa Municipală de Cultură Cluj, cunoscuţi în Cluj pentru expoziţiile inedite pe care le organizează, au pus cap la cap o altă iniţiativă: o expoziţie de reclame româneşti din secolul al XIX-lea. Aceasta se va deschide marţi, 17 martie, de la ora 18.30, în incinta Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti).

Curioşii vor putea vedea cum se făcea reclamă odinioiară la cafea din orz, haine de iarnă pentru cai, pluguri, trăsuri, „orologii“ de buzunar, alcool, trăsuri. Din expoziţie fac parte şi câteva reclame neobişnuite - pastile „cocaină Midy“ care, aşa cum zice reclama, „sunt cele mai energice contra tuturor boalelor de gură, de gât şi de larynge. Aceste pastile fac să înceteze, la un moment, înţepăturile şi sgârieturile ce simţim în gât, precum şi tusele nervoase“. Un astfel de „medicament“ (foto mai jos, credit foto: Ucu Bodiceanu) se vindea sub formă de flacoane şi costa 3 lei.

image

Tot de la farmacie sau spiţerie - cum i se spunea atunci - se putea cumpăra şi cognac Alessandriu: „Sticla e frumoasă, dar ce e în sticlă e şi mai grozav. De nu me credeţi, gustaţi şi vă veţi convinge de superioritatea Cognacului Alessandriu. Comandele se primesc la Farmacia Alessandriu 07, Calea Victoriei 97, Bucuresci“ (foto în dreapta, credit foto: Ucu Bodiceanu).

„Prezentările reclamelor erau savuroase. Se făcea publicitate la trăsuri, cafea din orz, alături de produse şi preparate dintre cele mai ciudate, recomandate de farmaciştii de altădată (cocaină, granule de kola sau hrean iodat), ne introduc într-o lume în care publicitatea începea să se înfiripeze într-un mod profesionist şi organizat. Expoziţia ne înfăţişează un secolul XIX surprins prin intermediul casetelor publicitare, fascinante prin modul simplu şi direct de prezentare, în care imaginea spunea mai multe decât textul“, spun organizatorii expoziţiei.

Expoziţia se poate vizita în perioada 17-25 martie. Intrarea este liberă.

reclame romanesti din sex XIX foto

Autorii primului album despre fumat din România

Cei doi clujeni au scos în 2012 primul volum despre viciul fumatului, istoria sa şi personalităţile româneşti care au fost surprinse în fotografii fumând.

Albumul a fost scos într-o ediţie limitată, într-o calitate grafică ce te poartă cu gândul spre cărţile vechi şi te îmbie să porneşti într-o călătorie cu ochii minţii în care vezi cum fumau românii în perioada interbelică, cum arăta interiorul unui restaurant interbelic unde se fuma, unde era fabrica de tutun din Cluj, cum fumau Regii României (Carol I, Carol II), dar şi ce produse cosmetice destinate fumătorilor circulau pe vremuri. Ucu Bodiceanu şi Ancuţa-Lăcrămioara Chiş au de gând, anul acesta, să scoată al doilea volum despre patima fumatului.

Mai puteţi citi:

Luxul de odinioară al Clujului. Bogaţii din Ardeal îşi comandau maşini de peste Ocean şi îşi cumpărau haine de la Viena

VIDEO Poveştile fascinante ale Clujului vechi: trenul care trecea prin centrul oraşului şi autobuzul decapotat care ducea străinii la băi

FOTO Cum ajunge moloz fabrica de bere „Ursus“ din Cluj, care producea încă din 1878. Ce vrea să facă proprietarul cu terenul

FOTO Prima imagine cu Regina Maria fumând. Doi clujeni expun, la Peleş, altfel de fotografii cu Regii României

FOTO O istorie a fumatului în imagini cu regii României şi pipa lui Avram Iancu

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite