Promisiunea EC_Special: 10 zile de regăsire a muzicii live, într-un lineup eclectic
0EC_Special, un alt fel de festival creat de organizatorii Electric Castle, înseamnă 10 zile de rock, muzică electronică, hip hop şi jazz înglobate într-un lineup eclectic ce promite descoperiri muzicale pentru toţi cei care cred în puterea festivalurilor de a oferi experienţe puternice şi de calitate.
Trei zile, şase scene, zeci de artişti pentru primul weekend al EC_Special, toate la castelul Banffy. Totul, între 6 şi 15 august, în Bonţida şi Cluj, în primul festival de muzică important din România în ultimul an.
Sigma şi Noisia revin aici, în format DJ Set, iar pentru fanii artiştilor olandezi va fi un moment emoţionant: Noisia este la ultimele show-uri după 20 de ani în topul muzicii electronice, urmând ca trio-ul să se despartă în acest an. Ben Böhmer, Eelke Kleijn şi Mind Against fac parte din acel grup de artişti pentru care fiecare performance înseamnă o explorare a muzicii electronice în cele mai diverse zone ale ei, iar rezultatul este de fiecare dată unic.
Mult mai maturi şi ataşaţi stilului care i-a făcut cunoscuţi, Dj Marky , un „veteran” al drum n bass, David Penn sau duo-ul minimalist HVBO completează, alături de alţi artişti, lista motivelor pentru care festivalierii sunt aşteptaţi să opteze pentru un sfârşit de săptămână petrecut exclusiv în Bonţida. Organizatorii au amenajat un camping special pentru aceste 3 zile pentru a face experienţa de festival completă.
Din 9 august, EC_Special se mută în urban, în peste 20 de locaţii din Cluj-Napoca. Probabil cea mai aşteptată scenă, cea din Piaţa Unirii, va oferi, în fiecare seară, un mix de artişti români şi străini din toate zonele muzicale. Golan şi The Blaze (DJ set), duo-ul francez cu una dintre cele mai spectaculoase evoluţii din ultimii ani în muzica electronică, fac onorurile în prima seară. Pe aceeaşi scenă vor mai urca Asaf Avidan, artistul israelian a cărui notorietate a ajuns atât de puternică încât are videoclipuri regizate de regizorul Wim Wenders, excentrica Aurora, senzaţia pop a muzicii norvegiene care se opreşte la Cluj chiar înaintea turneului ei american, mereu explozibilii Dubioza Kolektiv şi una dintre cele mai importante voci ale generaţiei sale, rapperul britanic Slowthai.
Participă şi Orchestra Operei Naţionale Române Cluj
IAMDDDB, artista ce încearcă să spargă noi bariere în scena urbană londoneză, şi show-ul Elenei Mîndru alături de orchestra Operei Naţionale Române Cluj probează că jazz-ul sună la fel de bine în amestec cu hip hop sau muzică simfonică. Şuie Paparude, Subcarpaţi, Irina Rimes, Alternosfera, Viţa de Vie, Coma, CTC şi Zdob şi Zdub completează afişul celor 7 seri în Piaţa Unirii.
Rămân zeci de alţi artişti de descoperit în celelalte locaţii din Cluj, printre ei Molchat Doma - trupa de new wave din Belarus care, recent, a cunoscut un succes surprinzător pe piaţa americană, Acid Pauli, live set-ul lui Martin Gretschmann, un artist activ în genul techno si house de peste 20 ani, şi Igorrr o aparitie "exotica" pe scena muzicii metal, ce reuşeşte sa combine cu o uşurinţa extraordinara stiluri de muzica total opuse, de la black metal la muzică barocă şi trip hop. În show-ul lui de la Cluj, Skream revine la dubstep, stilul la a cărui popularitate a avut o importantă contribuţie, iar Dimension promite materiale noi gândite în ultimul an în care a fost nevoit să-şi întrerupă ritmul nebun al turneelor mondiale.