Proiectanţii Băneasa Shopping Mall, angajaţi de fostul premier al Moldovei pentru un parc tehnologic în Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Sturza, fost premier al Moldovei FOTO ADEVARUL
Ion Sturza, fost premier al Moldovei FOTO ADEVARUL

Omul de afaceri Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, va începe până la sfârşitul acestui an prima fază a proiectului imobiliar de pe fosta fabrică de mobilă Libertatea din Cluj-Napoca.

Fribourg Development, firma prin care Sturza dezvoltă proiectul de 26 milioane de euro, a desemnat câştigătorul proiectului arhitectural pentru reconversia fabricii în parc tehnologic, a consemnat capital.ro. Concursul a fost câştigat de arhitecţii Chapman Taylor din Marea Britanie. „Până la sfârşitul acestui an intenţionăm să demarăm prima fază a proiectului, respectiv reabilitarea şi finisarea clădirilor B şi C ce totalizează aproape 7.000 de mp de spaţii pentru birouri, cafenea şi alte facilităţi. Derularea a fost concepută în faze distincte, astfel încât locatarii primelor clădiri date în folosinţă să nu fie afectaţi de dezvoltarea ulterioară a proiectului”, a declarat, pentru sursa amintită, Sturza, preşedintele Frigourg Investments.

Birouri, săli de expoziţie, centre de sport

La sfârşitul acestei luni, în 25 aprilie, dezvoltatorul va organiza un eveniment deschis publicului în care vor fi expuse propunerile arhitecturale pentru Liberty Center Technological Park. Vor fi expuse selecţii relevante din toate proiectele participante, respectiv Chapman Taylor (Marea Britanie), Arhimar (România), Boros Tudor (Germania), Graphos (Portugalia), Planwerk (România) şi Studio Valle Architetti (Italia). Proiectul este amplasat pe terenul de 45.000 mp ce a aparţinut fostei fabrici Libertatea din zona centrală a Clujului. Complexul va cuprinde 22.000 mp de spaţii de birouri, săli de expoziţie, centre de sport, zone de food & beverage şi o clinică medicală.


Chapman Taylor: proiecte din Paris, până în Bucureşti

Chapman Taylor este o firmă internațională de arhitecţi, designeri şi urbanişti, care are birouri în 12 ţări. Compania are sediul central în Londra, operând din anul 1959 şi câştigând premii importante.  În 2008, Chapman Taylor a finalizat 27 de proecte în 11 ţări. Patru dintre acestea au obţinut premii din partea British Council of Shopping Centres.În România, firma a proiectat Băneasa Shopping Mall,Parcul de tehnologie şi afaceri Băneasa, Centrul Dâmboviţa etc.Printre proiectele companiei se numără terminalul 3 al Aeroportului Heathrow (LOndra),complexul comercial ataşat galeriei Louvru din Paris, complexul rezidenţial Bucintoro din Veneţia, centrul rezidenţial Dubaiu pearl, etc.

Cine este Ion Sturza

Ion Sturza (52 de ani) ocupă poziţia 69 în ultima ediţie a Top 300 Capital cu o avere estimată la 85-90 mil. euro. Fostul director general adjunct al Rompetrol s-a concentrat în ultimul an pe afacerea magazinului online Elefant.ro, dar şi pe proiectele fondului de investiţii GreenLight Invest. În 2011,  Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova la sfârşitul anilor '90, s-a concentrat mai mult pe afacerile din România şi din Europa de Vest. Notorietatea lui Ion Sturza în mediul de afaceri din România a crescut exponenţial după toamna lui 2007, mai precis după vânzarea Rompetrol către KazMunaiGaz. La momentul respectiv a fost considerat unul dintre artizanii tranzacţiei. În egală măsură, Sturza a făcut anul acesta investiţii noi dar a şi ieşit din unele afaceri - precum cele din Kazahstan, explică el. Revenind la România, focusul său a fost magazinul online Elefant.ro a cărui lansare din 2010 a suprins prin dimensiunea investiţiei - peste un milion de euro. Sturza spune că Elefant.ro va fi mai mult decât un retailer online de carte - ceea ce este, în esenţă, acum - urmând să devină o platformă generalistă, după modelul Amazon.com. De altfel, omul de afaceri a achiziţionat o mică firmă IT pentru a dezvolta platforma online. Elefant.ro este o investiţie care face casă bună cu Editura Litera, o altă afacere a antreprenorului. Editura Litera a editat colecţia de carte românească de la „Jurnalul Naţional". Sturza îşi derulează proiectele prin intermediul fondului de investiţii GreenLight Invest în care este asociat cu mai mulţi investitori. Fondul a anunţat că pentru anii de criză avea de investit circa 20-30 milioane de euro. Planul lui Sturza era să cumpere businessuri de familie aflate în dificultate din ţări occidentale precum Austria sau Elveţia. Spune că acest plan nu a putut fi pus în aplicare din câteva motive: lipsa de transparenţă a business-urilor de familie şi naţionalismul acţionarilor care acceptă cu greu să cedeze controlul unor investitori din est.

Afaceri în industrie, IT, petrol, gaze

Ca antreprenor, a experimentat de-a lungul anilor mai multe domenii de business precum industria alimentară, agricultura, imobiliarele, IT-ul, petrolul, distribuţia de gaze, industria textilă sau sectorul bancar. Imediat după 1990 a fondat şi condus Incon, cel mai mare producător de sucuri naturale şi conserve din Republica Moldova, afacere din care a ieşit cu totul. Totodată, a fost acţionar în Fincombank (o bancă din Republica Moldova). Şi în acest caz şi-a vândut participaţia. Mai are puţine investiţii în ţara natală, una dintre cele mai vizibile deţineri fiind un pachet de 20% din Rompetrol Moldova. Până în septembrie 2009 a ocupat funcţia de director general adjunct al întregului grup Rompetrol. A părăsit acest post, în condiţiile în care Dinu Patriciu a cedat în totalitate controlul către KazMunaiGaz.

   

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite