Producătorul filmelor „Şapte ani în Tibet“, „Mad Max“ şi „Al cincilea element“ vine la TIFF
0Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) îşi va desfăşura peste 10 zile la Cluj cea de-a 15-a ediţie, una care se anunţă spectaculoasă, cu multe premiere, filme speciale, noutăţi şi invitaţi celebri din lumea filmului. Între ei se numără şi Iain Smith, unul dintre cei mai cunoscuţi producători ai zilelor noastre.
Este omul din spatele unor filme care au făcut încojurul lumii, de la ”Şapte ani în Tibet”, la ”Mad Max”, ”Alexander” sau ”Al cincilea element” şi a lucrat cu vedete ca Julia Roberts, John Malkovich, Charlize Theron, Jude Law, Brucde Willis, Nicole Kidman, Jeremy Irons sau Brad Pitt. La Cluj, producătorul Iain Smith va fi distins cu Premiul Special pentru Contribuţia adusă Cinematografiei Mondiale.
”Este un personaj foarte interesant. A mai fost în România când a filmat pentru ”Could Mountain”. Sunt convinsă că le va împărtăşi tinerilor pasionaţi de cinematografie de la TIFF din experienţele lui”, a precizat Tudor Giurgiu, directorul TIFF.
Smith va fi premiat în cadrul Galei de închidere a ediţiei din acest an, programată pentru sâmbătă, 4 iunie, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca.

Organizatorii festivalului au anunţat câteva din coordonatele cele mai importante ale ediţiei care va avea loc între 27 mai şi 5 iunie la Cluj. Cifrele sunt impresionante: 248 de filme (din care 216 lungmetraje şi 32 de scurtmetraje) din 64 de ţări şi 850 de invitaţi din România şi străinătate. Totul va fi găzduit de peste 20 de locaţii şi va avea contribuţia a nu mai puţin de 300 de voluntari.
”Mă bucur că vom vedea filme şi în afara centrului Clujului. Vor avea loc pentru prima dată proiecţii de film la Cinematograful Dacia, proaspăt renovat, are un echipament perfect, între cele mai moderne din ţară. Cinematpograful în aer liber se mută din Mănăştur în Grigorescu, la Someş Open Air. De asemenea, Zilele Filmului Maghiar se mută la Castelul de la Gilău”, a mai anunţat Giurgiu.
Ediţia din acest an are două secţiuni tematice. „Animal“ are în prim-plan necuvântătoarele, relaţia lor cu omul şi felul în care interacţiunea se reflectă asupra comportamentului uman. Cealalta secţiune se numeşte ”Cinema, Mon Amour” şi este inspirat de Cluj, de senzaţia descoperirii Depozitului de Filme, moment care a avut parte şi de un documentar care poate fi urmărit în cadrul Zilelor Filmului Românesc de la TIFF.
Cinefilii vor putea urmări, de asemenea, serialul australian ”Damnaţii”, descris de directorul TIFF drept ”prea deştept ca să îl vedem vreodată la vreo televiziune din România”. Mai este programată o premieră mondială, cea a producţiei ”Nelly”, filmată în jurul Sibiului, a cărei proiecţie va avea loc în cadrul EducaTIFF.

Muzica ocupă un loc special şi în programul ediţiei 2016 de la TIFF. Vor cânta Alexandrina (care va aniversa la Cluj 10 ani de activitate), The Mono Jacks, Byron, Baasch (Polonia), Viţa de Vie, Urma, islandezul Bardi Johannsson sau trupa de rock neo-psihedelic Garbanotas Bosistas.
O altă noutate vine din zona tehnologiei: în curând se vor putea achiziţiona bilete direct din aplicaţia mobilă TIFF, iar biletele şi cardurile vor fi scanate cu cititoare speciale de bare la intrare la proiecţii. Cei care îşi instalează TIFF App, pe iOS, Android sau Bluetooth vor primi notificări cu noutăţi de la festival dacă se vor afla în preajma device-uilor Beacons care vor face parte, de asemenea, din tehnologia festivalului.
Bugetul ediţiei este de 1,8 milioane de euro, din care aproximativ 40% este finanţare de la stat, iar restul din sponsorizări şi alte contribuţii.