Povestea italiencei care a decis să rămână în România. „M-am îndrăgostit de ţara asta, iar acum le dezvălui frumuseţile ei şi altora“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daria adoră România şi se simte cel mai bine în locurile cu multă verdeaţă. FOTO: Arhivă personală
Daria adoră România şi se simte cel mai bine în locurile cu multă verdeaţă. FOTO: Arhivă personală

În timp ce tot mai mulţi români pleacă în Italia, iar aproape un milion dintre ei s-au şi stabilit acolo, o tânără italiancă a ales să facă acest drum în sens invers şi să trăiască în România. Daria Barcheri a studiat limba română la Universitatea din Padova şi o vorbeşte mai bine decât mulţi dintre români. S-a stabilit aici, iar de acum merge în Italia natală doar în vizită.

daria barcheri foto arhiva speciala

Daria Barcheri are 36 de ani şi s-a îndrăgostit de România şi de tot ceea ce înseamnă această ţară. Vorbeşte, citeşte şi mai nou şi gândeşte româneşte. Un rol important, spune ea, l-a avut unul dintre profesorii care i-au predat limba română la facultate, Dan Octavian Cepraga. 

„Iniţial, am urmat la facultate cursurile de limba engleză şi franceză, dar m-am gândit să mă îndrept şi spre o limbă mai puţin de circulaţie. Prima dată m-am gândit la limba maghiară, mi se părea interesantă, dar m-am gândit că e foarte grea. Şi am ales limba română. Aveam câteva cunoştinţe din România, oameni deosebiţi, plus că mă gândeam că va fi foarte uşor fiindcă e o limbă latină şi seamănă şi cu italiana. N-a fost deloc aşa, aveam să descopăr că gramatica limbii române e cumplit de grea. Dar mi-a plăcut şi în facultate literatura română. Mă gândesc, de exemplu, la Mioriţa, care e o adevărată capodoperă românească. E specifică pentru cultura română, e ceva unic, ceva cu adevărat extraordinar”, explică însufleţită tânăra.

Decizia care i-a schimbat viaţa

După trei ani de facultate şi un masterat în limba română, Daria a decis să facă o schimbare importantă în viaţa ei. Şi a făcut o alegere care avea cu adevărat să-i schimbe viaţa radical. S-a mutat în România, pentru început provizoriu. Şi cum i-a plăcut foarte mult perioada de „probă”, a decis să se mute definitiv aici.

„Când am terminat facultatea m-am gândit ce să fac cu diploma mea. M-am gândit şi am zis să încerc în România, am vorbit şi cu profesorul meu şi el mi-a dat câteva sfaturi şi mi-a spus că voi găsi aici locuri de muncă bune. Am venit prima oară în România în 2014. Am stat pe perioada verii la Constanţa, mai mult de două luni. Şi mi-a plăcut mult. Mi-am făcut prieteni acolo şi am văzut cu ochii mei că românii sunt oameni frumoşi, deosebiţi. Şi cum în Italia era şi este o criză cumplită şi găseşti greu joburi bune, m-am interesat la noii mei prieteni, iar ei mi-au spus că în România poţi să găseşti joburi bune în oraşele importante. Şi am fost sfătuită să mă mut în Bucureşti. Ceea ce am şi făcut”, spune italianca.

  M-am îndrăgostit de limba română, de literatură în special. Îmi plac în special operele lui Mircea Eliade, Norman Manea sau Mariana Marin, ale cărei poezii le-am şi tradus în limba italiană ca să se poată bucura şi italienii de ele, Lucian Blaga şi Neagu Djuvara. Şi România îmi place mult, e o ţară frumoasă. Cel mai mult îmi place Bucureştiul, îmi plac parcurile de aici, verdeaţa, dar îmi plac mult şi alte oraşe precum Cluj, Sighişoara, Sibiu. Şi îmi plac şi mănăstirile Moldovei şi Delta. E o ţară frumoasă, cu mulţi oameni de calitate. Ar trebui ca şi românii să-şi aprecieze şi să-şi respecte mai mult ţara, ar merita Daria Barcheri

A devenit ghid turistic şi profesor

În Capitală, Daria şi-a echivalat studiile făcute în Italia, iar apoi a devenit ghid turistic. În paralel, are propria firmă şi predă limba italiană românilor şi pe cea română italienilor. Lucrează şi cu Institutul Italian de Cultură din Bucureşti şi s-a acomodat neaşteptat de repede şi bine. 

daria barcheri foto arhiva personala

„Îmi doream să devin ghid fiindcă am văzut cu ochii mei cât de frumoasă e România şi m-am gândit că merită să o promovez în rândul italienilor. Acum 3 ani am devenit ghid, iar de atunci colaborez cu mai multe agenţii importante de turism din Italia şi din România. Eu sunt ghid pentru turiştii italieni care vin aici, şi nu sunt deloc puţini. Îi duc în splendida Transilvania, care mie îmi place atât de mult, dar şi în Deltă, la mănăstirile din Moldova şi în alte locuri frumoase. Am dus grupuri de turişti italieni în diverse circuite, din Cluj, Braşov şi Sibiu până în Moldova, Sudul ţării, litoral sau Delta Dunării. E obositor, dar îmi place ceea ce fac”, spune tânăra. 

„Casa mea e în România”

Pentru că s-a dedicat muncii sale, în ultimii 3 ani nu a mai fost deloc acasă. A făcut-o abia acum, în preajma sărbătorilor de iarnă, pentru că a reuşit să-şi facă puţin timp liber şi pentru că îi era foarte dor de părinţi. Însă de acum, pentru ea „acasă” este în România, unde şi-a cumpărat un apartament. O spune cu zâmbetul pe buze şi mărturiseşte că se simte excelent în România. 

„Casa mea e în România, nu în Italia! Aici mi-am luat apartament, în Bucureşti, şi sunt foarte mulţumită de el. E foarte aproape de metrou, aşa mi-am dorit de la început”, spune ea

 Nu o sperie nici măcar birocraţia, despre care spune că este mult mai mică decât în Italia. Daria susţine că România ar putea fi din acest punct de vedere un model pentru Italia, ţară în care străinii sunt discriminaţi. 

„E adevărat, e birocraţie aici în România, dar nu se compară cu ce e în Italia. În Italia, birocraţia e mult mai mare! De exemplu, aici mi-a luat 30 de zile ca să-mi echivalez diploma. Cunosc români care au vrut să-şi echivaleze studiile în Italia şi le-a luat doi ani. Străinii sunt discriminaţi în Italia şi nu pot să fiu de acord cu asta. Eu sunt genul care apreciază omul pentru ceea ce e el, nu pentru naţionalitatea lui”, a încheiat italianca.

   

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite