Portret: Cezar Enache a adus muzica underground în film
0
Foto: Trupa Truda este unul din „personajele” documentarului „Underground”Tânărul realizat un documentar despre scena muzicală underground din Cluj, primul film de acest fel din România. Pelicila a obţinut, până acum, două premii la festivalurile de film din ţară.
A ajuns să facă film pentru că şi-a dorit să compună soundtrack-uri (coloana sonoră a filmului-nr). Cezar Enache a activat pe scena muzicală underground timp de 12 ani, ca sunetist, dar a fost şi membru component al câtorva trupe rock din Râmnicu Vâlcea. „Am o pasiune absolut diabolică pentru sunet. Nu am vrut niciodată să fiu regizor. Am contopit practic pasiunea pentru sunet şi muzică, cu cea pentru film, dorindu-mi să creez soundtrackuri”, a declarat Cezar Enache.
El a fost admis în 2006, la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj. Cu toate acestea, nu a putut sta deoparte de prima dragoste, muzica, astfel încât în mai 2009 a regizat documentarul „Underground”, un film despre mişcarea underground din Cluj, primul proiect de acest fel realizat în România. „Atunci când m-am apucat de treabă, am vrut să văd ce au făcut alţii, înaintea mea, însă, efectiv nu am găsit un film despre mişcarea underground la modul general”, a spus regizorul.
Puya, underground şi celebru
Cezar a radiografiat în cele 22 de minute, atât cât durează documentarul, scena underground din oraş, care este formată din genuri muzicale precum folk, rock, hip-hop sau drum and bass. Regizorul a ales ca personaje trupe ca Guerrilas, Camuflaj, Mauser, Unde, Truda, DJ Flood, dar şi pe hip-hoperul Puya, chiar dacă acesta este unul din cei mai bine vânduţi artişti din showbizul mioritic.
Cezar Enache a explicat, însă, motivul pentru a decis să-l introducă pe artist în „Underground”. „Am vrut să am în film şi un contrapunct. Însă acest contrapunct mi-a <<picat>>, atunci când Puya a declarat că se consideră, defapt, un artist de underground. În momentul când ajungi să fii cunoscut, când ajungi să faci ceea ce-ţi spun alţii, nu mai poţi zice că faci parte din undeground”, a spus Cezar Enache.
Premii pentru „cel mai bun documentar”
Documentarul a fost filmat în aproximativ trei săptămâni, iar editarea acestuia a mai durat mai bine de o lună. Acesta a explicat că artiştii surprinşi în film au concluzionat la unison că internetul va „sparge” bariera dintre „mainstream” (tendinţa generală într-un anumit domeniu - nr) şi „undergrpund”: „Din acest motiv, toţi au fost de părere că nu vor mai depinde de media şi că vor reuşi să se managerieze singuri, aşa cum se întâmplă în cazul celor de la Truda. Ei au concerte, doar stând pe internet”.
Filmul a fost foarte bine primit în rândul cinefililor, clujeanul obţinând două premii la festivalurile de profil din România, premiul I pentru documentar la Festivalul Internaţional al Filmului Studenţesc din Cluj şi premiul „Victor Iliu” pentru documentar, la Festivalul Internaţional de Film „Cinemaiubit”.
Ce-i place:
„Sunt pasionat de tot ce înseamnă religie alternativă, şi probabil, următorul meu documentar va fi pe acest subiect”
Ce nu-i place:
„Urăsc cruzimea împotriva animalelor. Nu-mi place să mănânc carne. Nu-mi plac oamenii care nu sunt toleranţi cu privire la orice, inclusiv religie sau orientare sexuală. Ideea e că cel de lângă noi este diferit”
PROFIL:
Născut: 24 iunie 1980, Râmnicu Vâlcea
Educaţie: Masterand în Studii de Film
Familie: Necăsătorit