O directoare de creşă denunţă corupţia din sistem: „M-a prevenit în stil mafiot: «Ai grijă ce faci, cu gura ta mare, că nu mai are cine să te apere»“
0În condiţiile în care 900 de copii au rămas, în vară, fără locuri la creşele din Cluj-Napoca, Janela Barna, coordonatoarea unei creşe din municipiu, vorbeşte despre neregulile care se petrec în spatele uşilor închise.
Peste 900 de copii au rămas, anul acesta, după înscrierile din vară, fără un loc la creşă în Cluj-Napoca. Pentru 570 de locuri s-au depus 1.475 de dosare de înscriere. Confruntată cu protestul familiilor, Primăria a schimbat regulamentul de înscriere, a mutat 110 copii de la creşă la grădiniţă şi a promis că în curând se va deschide o nouă creşă cu 80 de locuri, care nu funcţionează nici azi. S-a făcut o nouă sesiune de înscrieri, la începutul toamnei, după care pe lista de aşteptare au rămas 293 de copii. Restul au renunţat sau au găsit alte variante. Astfel, s-a uitat propunerea primarului Emil Boc de a oferi „un ajutor de 400 de lei pe lună timp de 11 luni pentru 800 de copii care ar rămâne fără loc după ce şi creşa de pe strada Donath va fi inaugurată.“
Părinţii care nu au prins loc vorbesc despre un sistem de „pile şi relaţii“, dar nu pot dovedi nimic. Se vorbeşte despre „forţarea“ listelor, care s-ar face cu ajutorul coordonatoarelor de creşă (n.r. - un fel de directoare), iar acestea, de frică să nu-şi piardă postul, ar accepta de multe ori situaţii aberante. Oficial, procesul este însă transparent, fără loc de intervenţii. Janela Barna (51 de ani), care este de opt ani coordonatoarea creşei „Clopoţica“ din Cluj-Napoca, a „îndrăznit“ să nu se supună „sistemului“ şi acum suferă consecinţele.
„Ai grijă ce faci, cu gura ta mare“
Janela Barna (foto jos dreapta) nu a fost pe placul conducerii Centrului Bugetar de Administrare Creşe (CBAC), deoarece, spune ea „un pic am fost încăpăţânată în sistem, n-am vrut să fiu supusă niciodată.“ Janela îşi aminteşte că fosta directoare a CBAC, Marioara Neamţ, care şi-a dat demisia în martie 2018, i-ar fi transmis la ultima şedinţă: „«Ai grijă ce faci, cu gura ta mare, că nu mai are cine să te apere». M-a prevenit în stil mafiot. În 9 martie m-a prevenit, iar în 13 martie am primit reclamaţia şi circul“.
Este vorba despre reclamaţia pe care i-a făcut-o Elena Potoră, mama a doi gemeni care, conform coordonatoarei, au intrat la creşă fără a fi prezenţi pe listele de înscriere. „Domnul Potoră, care e inspector şcolar şi a mai avut o fetiţă la noi, a venit în decembrie 2016, era serbarea de Crăciun, şi mi-a zis că dacă vrea de mâine aduce copiii la creşă. L-am întrebat atunci dacă a cumpărat cumva creşa.“ Nu i-a adus în ziua următoare, ci în primăvara lui 2017, fără a trece prin selecţia oficială, spune Janela Barna: „În mai erau înscrierile, iar ei au venit înainte cu o lună. L-am întrebat şi atunci: «De ce evitaţi înscrierile?» După începerea creşei, am fost sunată de doamna Neamţ, care mi-a zis: «De mâine vin gemenii, pregăteşte două paturi». Am constatat că mama nu are domiciliu în zonă şi a refuzat să-şi facă flotant, deci nu ar fi luat un loc, de aceea au evitat înscrierile“. Cum să facă loc în condiţiile în care cele 20 de pătuţuri erau ocupate de 24 de copii? „Am rugat doi părinţi mai înţelegători să vină înainte de prânz să-şi ridice copiii“, arată coordonatoarea.
„Dacă păţea ceva, eu ajungeam la puşcărie“
În decembrie 2017, unul dintre gemeni a suferit o operaţie. La întoarcerea lui la creşă, Janela Barna a cerut părinţilor un aviz de la un medic care să ateste că acesta se putea întoarce în colectivitate, cerut de medicul creşei. „Niciun medic nu-şi asumă responsabilitatea de a trimite un copil operat în colectivitate la vârsta aceasta. Putea să cadă, să se lovească în timp ce se juca cu alţi copii. Dacă se desfăcea operaţia şi copilul păţea ceva eu ajungeam la puşcărie“, spune Janela. În ciuda faptului că prinţii nu au adus adeverinţă şi nici măcar o declaraţie pe proprie răspundere, copilul a fost primit după mai multe refuzuri ale conducerii creşei. „Ca să nu fie probleme, am pus una dintre cele patru supraveghetoare să ţină, din ianuarie până în martie, tot timpul copilul în braţe sau de mânuţă ca să nu se întâmple ceva. În loc de mulţumire, am primit o plângere de patru pagini“, mai spune Janela Barna.
Printre cele reclamate se numără faptul că Janela a refuzat să-l primească pe unul dintre gemeni la scurt timp după ce acesta suferise o operaţie, că nu a informat părinţii cu privire la o şedinţă cu părinţii, că nu şi-a trecut numele complet pe uşa de la birou sau că i-a permis unuia dintre gemeni să-şi „sugă degetele“.
Deşi jurista grădiniţei a întocmit un raport în care se arăta că Janela Barna nu a încălcat prevederile legale şi „a procedat conform cu principiul interesului superior al copilului“, conducerea CBAC a înfiinţat o comisie de disciplină, care s-a întrunit în iulie. „A fost ca la interogatoriu. Cred că voiau să mă demită atunci, dar a făcut parlamentarul Emanuel Ungureanu un live pe Facebook despre situaţia de la creşă şi s-au speriat“, spune Janela. După două luni, comisia a stabilit că „faptele s-au clasat“.
I-au luat gestiunea grădiniţei
Luni, 12 noiembrie, atribuţiile de gestionar pe care Janela Barna le-a avut timp de opt ani au fost transferate altei persoane. Cinci persoane au venit la creşă pentru a prelua gestiunea. Coordonatoarea susţine că această decizie este o continuare a presiunilor care se fac asupra ei, pentru că a îndrăznit să nu fie obedientă. „Nu există o altă creşă mică, cum este «Clopoţica», care să aibă administrator şi coordonator. În pus, nu s-a modificat în niciun fel structura creşei astfel încât să fie nevoie de schimbări“, spune Barna.
Ea mai spune că plângerea familiei Potoră nu este singurul incident pe care l-a avut cu conducerea CBAC. A refuzat, zilele trecute, bananele stricate venite de la un furnizor, spre deosebire de alte creşe, unde s-a raportat că „s-a făcut shake de banane cu lapte“. „Când venea doamna Neamţ şi bătea cu pumnul în masă să sun familiile unor piloşi, să-mi cer scuze că nu au intrat la selecţia oficială şi să le spun că sunt admişi, eu refuzam asta. Atunci, îi ordona medicului creşei, care executa“, mai spune Janela.
Reacţii părţilor implicate
Marioara Neamţ, care până în luna martie a condus CBAC, a susţinut pentru „Adevărul“: „Eu nu mai sunt director la Centru, vorbiţi cu noul director. Eu vă pot spune că ceea ce spune doamna Barna nu este adevărat“. De asemenea, Elena Potoră, mama celor doi gemeni, a declarat: „Nu ştiu ce acuzaţii mi se aduc, dar nu vreau sa comentez.“
Mihaela Dumă, cea care a preluat conducerea CBCA din martie 2018, a susţinut: „Decizia de numire a unui administrator nu are legătură cu acel incident cu comisia de disciplină. Această decizie s-a luat la nivelul CBAC în vederea optimizării şi eficientizării activităţii din creşă şi nu vizează doar creşa „Clopoţica“ (54 de copii).“ Întrebată la ce alte creşe s-a luat decizia, Duma a menţionat că şi creşa „Donath“, care se va deschide în curând, va avea administrator. De asemenea, din 19 noiembrie, vor avea administratori şi creşele „Prâslea cel Voinic“ (52 de copii) şi „Tom Degeţel“ (51 de copii). Întrebată dacă au rămas creşe fără administratori, directoarea a susţinut „doar trei unităţi au rămas fără administrator, dar o să le asigurăm în curând administrator, dacă va fi aprobat referatul“.
Legat de Janela Barna, Duma a susţinut că va rămâne coordonator de creşă fără atribuţii de gestiune: „doamna coordonator îşi face cu seriozitate meseria, e implicată în buna desfăşurare a activităţilor“. Legat de Comisia de disciplină, Duma a spus: „E un subiect închis, aceste acuzaţii cu privire la postul de administrator nu au legătură cu cercetarea disciplinară“. Legat de posibilitatea ca unii copii să „prindă“ un loc la creşă prin „fentarea“ listei, directoare a susţinut „nu ştiu ce s-a întâmplat înainte, dar în ultimele două sesiuni s-a respectat procedura, iar distribuţia se face computerizat“.
Janela Barna spune însă că se teme în continuare pentru locul său de muncă, susţinând că „sistemul” o vrea plecată.
Citeşte şi: