Muzeul de Istorie al Transilvaniei şi-a redeschis porţile după o lungă absenţă. „Echipa lucrează pentru a atrage cât mai mulţi parteneri privaţi şi prieteni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj şi-a redeschis porţile luni, 15 ianuarie, după o lungă perioadă de absenţă. Prima activitate: expoziţie cu o parte din corespondenţa lui Lucian Blaga. În anul Centenarului, conducerea instituţiei promite un program plin de expoziţii, dezbateri şi evenimente speciale.

„Principala provocare va fi şi în acest an continuarea lucrărilor de consolidare şi reparaţie a clădirii, pentru a beneficia de noi spaţii expoziţionale, indispensabile planurilor instituţiei pentru 2018. Muzeul are o serie de spaţii culturale alternative – lapidarul muzeului, curtea interioară şi podul care vor găzdui evenimente complexe şi interdisciplinare, precum dezbateri pe teme istorice, piese de teatru, concerte de cameră sau artă performativă. Încheierea lucrărilor de consolidare a clădirii până în vara acestui an va permite MNIT să amenajeze şi alte spaţii, de care depind în mare măsură proiectele de expoziţii temporare“, afirmă Felix Marcu, managerul Muzeului Naţional de Istorie al Transilvaniei. 

Primul eveniment organizat de instituţie a avut loc azi, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale: o expoziţie cu o parte din corespondenţa poetului şi filosofului Lucian Blaga.

Alte evenimente

Reprezentanţii MNIT precizează că pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române, vor expune obiecte din colecţiile proprii care vor scoate la lumină personalitatea lui Al. I. Cuza, o serie de medalii emise în Transilvania ce au legătură cu oamenii ce au înfăptuit Mica Unire.

„Scopul principal al MNIT este redeschiderea expoziţiei permanente, în urmărirea căruia se fac toate eforturile, chiar dacă evoluţiile la acest capitol sunt parţial independente de voinţa echipei muzeului. Trebuie, de asemenea, menţionat şi faptul că planurile expoziţiilor temporare din 2018 depind în mare măsură de alocarea bugetară, iar în paralel echipa muzeului lucrează pentru a atrage cât mai mulţi parteneri privaţi şi prieteni ai muzeului, care să ajute la îndeplinirea acestor planuri“, susţine George Cupcea, director adjunct al instituţiei.

image

FOTO: MNIT

Redeschiderea muzeului vine cu o nouă identitate vizuală, realizată de specialişti din secţia de Relaţii Publice a instituţiei cu profesionişti în design şi PR.

„Un prim pas a fost regândirea celui mai important element vizual, respectiv simbolul grafic. Acest lucru nu presupune schimbarea denumirii administrative, ci numai interfaţa prin care instituţia se prezintă unui public larg, modern şi multicultural. Noul simbol pleacă de la două idei pilon ale MNIT: omul/povestea sa şi Transilvania“, se arată într-un comunicat.

Mai puteţi citi:

Ce-i lipseşte Muzeului de Istorie al Transilvaniei să fie o instituţie europeană. „Am observat că planurile de management sunt făcute să fie“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite