Motivul pentru care trebuie să stăm în case cel puţin 14 zile. Explicaţia unui medic aflat în prima linie a luptei cu Covid-19
0
Autorităţile din întreaga lume au impus măsuri de distanţare socială în lupta cu pandemia de Covid-19, iar unele state au luat chiar măsuri suplimentare. Una dintre aceste măsuri, esenţială în viziunea specialiştilor, este ca oamenii să nu-şi mai părăsească siguranţa apartamentelor cel puţin 14 zile.
Unul dintre medicii aflaţi în prima linie a luptei cu pandemia a explicat motivele pentru care se insistă atât de mult ca lumea să stea acasă. Medic anestezist reanimator, Oana Chelărescu este de 10 ani angajata Spitalului Universitar de Urgenţă din Caen, Franţa, unde se înregistrează tot mai multe cazuri de pacienţi cu Covid-19. Chelărescu susţine că izolarea socială ar trebui menţinută chiar şi dincolo de cele 14 zile recomandate.
„Dacă suntem asimptomatici pe tot parcursul celor 14 zile, presupunând că avem virusul de la început , cantitatea virală excretată devine minimă după 14 zile. Problemele care se pun însă sunt următoarele: dacă tuşim (virus cantonat la nivel pulmonar), studiile spun că poate rămâne până la 5 săptămâni. Dacă nu îl mai avem deloc după 14 zile şi ieşim din carantină, există riscul de a ne întâlni cu cineva «excretor» aflat în perioada asimptomatică. Deci, de reţinut, izolarea socială, în aceste vremuri tulburi, trebuie să devină în măsura posibilului o regulă de bază a fiecăruia dintre noi”, explică Chelărescu.
Ea mai spune că nu există neapărat o perioadă definită în care ar trebui să stăm în casă. Timpul pe care îl petrecem în casă, adaugă Oana Chelărescu, este timp câştigat pentru specialiştii care încearcă să afle acum cel mai eficient tratament.
„Cât timp virusul circulă ca acum, liber, aş zice că nu există o perioadă definită. Ideea este că trebuie să câştigăm timp ca studiile începute să ne dea certidudinea unui tratament sau şi mai bine a unei profilaxii pentru a putea în fine, să ieşim din case fără teamă. Până una-alta, nu avem decât o certitudine: limitarea la maximum a contactelor şi deplasărilor este singura metodă de a ne proteja”, a mai afirmat Chelărescu.
Situaţia din România
În România, autorităţile au anunţat că dintre cele 433 de cazuri înregistrate cu noul coronavirus la nivel naţional, 14 pacienţi sunt internaţi la secţiile de terapie intensivă, din care 3 în stare gravă. Luni, 23 martie, a fost înregistrat al patrulea deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus. Este vorba despre o femeie în vârstă de 72 ani, internată în data de 21 martie 2020 in Spitalul Judeţean Suceava, cu afecţiuni asociate cronice - diabet, boli cardiovasculare.
De asemenea, 64 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi şi externaţi (47 la Timişoara, 11 la Bucureşti, 3 la Craiova, 2 la Constanţa şi 1 la Iaşi). În plus, potrivit oficialilor, 4.803 de persoane se află în carantină instituţionalizată şi alte 65.799 în izolare la domiciliu. Asta după ce, sâmbătă, în carantină se aflau 4.207 de persoane şi doar 55.198 în izolare la domiciliu. Ţara noastră a înregistrat primul caz în 26 februarie, şi abia după 16 zile, pe 14 martie, numărul total a trecut de o sută, fiind confirmate atunci 123 de cazuri.