Ministrul Culturii, despre intervenţiile la clădirile istorice din Cluj: „Îmi exprim îngrijorarea faţă de slaba reprezentare a specialiştilor în acţiunea primăriei”
0
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, îşi exprimă îngrijorarea legată de modul în care au loc intervenţiile la clădirile istorice din Cluj-Napoca. În postarea de pe Facebook, ministrul face şi un apel clujenilor să ”ne informeze asupra situaţiei şi să ne trimită fotografii ale intervenţiilor, menţionând adresa acestora”.
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, se arată îngrijorat, într-un dintre postările sale de pe Facebook, legat de modul în care administraţia clujeană efectuează intervenţiile la clădirile istorice.
Oficialul mai afirmă că a solicitat Primăriei Cluj-Napoca şi Direcţiei Judeţene de Cultură rapoarte legate de intervenţiile făcute.
Postarea pe Facebook a ministrului Culturii, potrivit clujulcultural.ro:
„M-am informat în legătură cu situaţia intervenţiilor asupra clădirilor din centrul istoric al oraşului Cluj-Napoca. În ultimele zile primăria şi ISU au organizat o serie de acţiuni de înlăturare a unor fragmente din faţadele clădirilor identificate ca fiind un pericol public. Potrivit informaţiilor primite de la Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Cluj acţiunea este o intervenţie de urgenţă în categoria celor reversibile pentru care a fost obţinut avizul Direcţiei. Intervenţia se realizează cu condiţia extragerii elementelor decorative în vederea reutilizării lor în cadrul unor proiecte ulterioare de restaurare.
Până în acest moment nu a fost însă recuperat niciun element din faţade. Primăria Cluj-Napoca ne-a asigurat că se fotografiază zonele în care se intervine. În cadrul ultimei şedinţei a Comisiei Tehnice de Urbanism a Primăriei, organism consultativ, a fost prezentată lista de clădiri asupra cărora se doreşte intervenţia, iar Comisia şi-a prezentat opoziţia faţă de demers, neprimind o documentaţie corespunzătoare. Avizul Direcţiei a fost unul în regim de urgenţă, ceea ce a făcut ca acţiunea să nu fie prezentată în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice şi a avut la bază un raport minimal de expertiză tehnică.
Menţionez că se intervine atât asupra monumentelor de grupa B (valoare locală) aflate în competenţa de avizare a Direcţiei Judeţene, cât şi a celor de grupa A (valoare naţională) pentru care este necesar avizul Ministerului Culturii. Până în acest moment nu ni s-a solicitat avizul, motiv pentru care am solicitat primăriei oprirea intervenţiei pe respectivele clădiri.
Intervenţiile sunt urmărite de către un inginer angajat de către primărie, care nu este atestat de către ministerul Culturii şi de către arhitectul Direcţiei Judeţene de Cultură.
Îmi exprim îngrijorarea faţă de faptul de slaba reprezentare a specialiştilor din domeniu implicaţi în acţiunea primăriei, considerând necesară organizarea unor echipe multidisciplinare pentru recuperarea tuturor elementelor valoroase. Am solicitat în această dimineaţă Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi Direcţiei Judeţene de Cultură o serie de documente care fundamentează intervenţia şi rapoarte privind aceasta.
În acest moment, problema schimbărilor legislative care să asigure conservarea şi restaurarea clădirilor istorice care prezintă un pericol se află în atenţia Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice şi a Ministerului Cuturii.
Fac apel la cetăţenii oraşului Cluj-Napoca să ne informeze asupra situaţiei şi să ne trimită fotografii ale intervenţiilor, menţionând adresa acestora”.
Mai puteţi citi: