Mihai Lucan, doctorul care l-a operat pe Arşinel: „România a ajuns să fie campioană europeană la donatori în moarte cerebrală“
0Mihai Lucan, şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, cel care l-a operat pe actorul Alexandru Arşinel, a afirmat, sâmbătă, la Cluj, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat şi membrii din conducerea Agenţiei Naţională de Transplant, că ţara noastră este prima din Europa la capitolul donatori în moarte cerebrală.
“Acest fapt e un eveniment remarcabil în activitatea de transplant a ANT. România a ajuns să fie campionă europeană la rata de donare de la donatori în moarte cerebrală, depăşindu-se 100 de astfel de donatori în acest an, de la 22 câţi erau în 2006.
Acest rezultat este consecinţa unei activităţi de lungă durată, este şi meritul coordonatorilor de transplant care au depus eforturi extraordinare. Transilvania este fruntea, cei mai mulţi donatori în moarte cerebrală au provenit de această zonă. Noi, la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca avem realizate de la începutul anului până acum 144 de transplante renale, din care 91,7% de la donatori în moarte cerebrală”, a spus Lucan, care este şi membru al Consiliului Ştiinţific al ANT.
Mihai Lucan mai susţine că peste 75% din pacienţii Institutului clujena în fruntea căruia se află au fost transplantaţi sub un an din momentul înscrierii pe listele de aşteptare:
„Sunt 12 bolnavi care au fost transplantaţi în mai puţin de o zi din momentul înscrierii în lista de aşteptare, alţi 14 transplantaţi în mai puţin de o săptămână şi 60 în mai puţin de 30 de zile”..
Transilvania, zona cu cei mai mulţi donatori
La conferinţă au participat Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, şi Victor Zota, coordonatorul naţional de transplant.
“Am depăşit 100 de donatori în moarte cerebrală, avem acum circa 107 , din care mare parte provin din Transilvania. România este prima ţară din Europa din punct de vedere al creşterii numărului de donatori şi a creşterii transplatelor. Avem mai mult de un transpant solid pe zi, acum 15 ani nici nu ne imaginam că se putea face aşa ceva, şi avem peste 350 de oameni noi transplantaţi”, a declarat Victor Zota.
Mai puteţi citi: