Marile puteri vor să colonizeze Luna şi Marte. Când sunt programate misiuni cu echipaje umane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omenirea se află în faţa unei noi provocări. În mai puţin de 20 de ani ar urma să avem primele baze pe lună şi Marte. FOTO: NASA
Omenirea se află în faţa unei noi provocări. În mai puţin de 20 de ani ar urma să avem primele baze pe lună şi Marte. FOTO: NASA

SUA, Rusia, China, Japonia şi India se pregătesc să cucerească spaţiul, cu echipaje umane, după aproape 50 de ani de la prima aselenizare. De această dată, ambiţiile sunt mult mai mari.

Pe 20 iulie 1969, peste o jumătate de milion de oameni au putut urmări momentul în care Neil Armstrong devenea primul om care a pus piciorul pe lună. Mult aşteptata colonizare a spaţiului, despre care au vorbit deopotrivă oamenii de ştiinţă şi autorii volumelor SF, s-a lăsat însă mult aşteptată. Abia cinci mai târziu, SUA, Rusia, China, Japonia şi India au anunţat noi expediţii spre necunoscut şi chiar mai mult decât atât. Baze pe lună şi pe Marte, alături de alte proiecte ambiţioase, sunt prevăzute pentru următoarele decenii.

Preşedintele Donald Trump a anunţat, pe 17 decembrie 2017, că Statele Unite ale Americii sunt gata să trimită din nou echipaje umane pe lună. Trump a semnat o directivă care trasează ca obiectiv pentru (NASA) stabilirea unei baze pe lună. Astrul a fost vizitat ultima dată de oameni în 1972, cu ocazia misiunii americane Apollo 17. Baza selenară ar urma să fie funcţională până în 2025, a mai anunţat Trump.

„Vom stabili o bază pentru o misiune ulterioară spre Marte şi, poate, într-o zi, spre alte lumi dincolo de aceasta”, a spus Donald Trump, potrivit AFP, citată de Agerpres. Intenţia este ca baza americană de pe Marte să fie utilizabilă deja din 2030.

China şi Rusia au ambiţii mari

China a anunţat lansarea unei misiuni spre Marte, în 2020, dar cireaşa de pe tort o reprezintă proiectul înfiinţării unei colonii pe „Planeta Roşie”. Oficialii chinezi au precizat şi data până la care intenţionează să înfiinţeze prima colonie pe Marte, 2032. Până atunci, asiaticii vor să întemeieze o staţie permanentă pe lună.

image

Taikonauţii chinezi Jing Haipeng (stânga) şi Chen Dong ar putea fi primii chinezi care vor pune piciorul pe lună. FOTO: CNN

Nici Rusia nu va rămâne spectatoare în cursa pentru cucerirea spaţiului. Preşedintele Vladimir Putin a informat că Federaţia Rusă va avea un om pe lună până în 2025. Însă Putin nu se mulţumeşte cu atât. Ruşii ar urma să aibă la dispoziţie o staţie şi un laborator permanent pentru expediţii periodice  pe lună.

Nici japonezii nu se lasă mai prejos

 Agenţia Japoneză de Explorare Aerospaţială (JAXA) are în vedere trimiterea unui echipaj uman pe Marte, până în 2040. Până atunci, cosmonauţii niponi ar urma să ajungă pe lună, în 2025. Între timp, anul trecut, cercetătorii japonezi au identificat pe satelitul Terrei o peşteră având o lungime de aproximativ 50 de kilometri, ideală pentru stabilirea unei baze lunare.

Deşi nu au făcut anunţuri oficiale, Agenţia Spaţială Europeană şi India au ambiţii pe măsură. Astfel, nu este exclus ca Agenţia Spaţială Europeană să trimită oameni pe lună, în cadrul unei colaborări cu NASA. În schimb, India a investit până acum peste 4 miliarde de dolari în propriul program spaţial şi încearcă să recupereze terenul pierdut. De curând, indienii au lansat 100 de sateliţi în spaţiu, în cadrul unui proiect de mare anvergură.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite