Locul unde visurile devin realitate. Compania care coordonează „Buftea de Cluj“ lansează un incubator de afaceri pentru firmele la început de drum
0Clujul va avea din această vară un nou incubator de afaceri. Este dezvoltat de Cluj Innovation Park, compania creată de municipalitatea clujeană pentru a administra şi a dezvolta Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative (CREIC) şi Centrul Transfer, Evoluţie, Antreprenoriat, Microîntreprindere (TEAM).
„Clujenii sunt foarte interesaţi să-şi dezvolte afaceri proprii, iar mediul de business din Cluj este cel mai efervescent pentru tineri: în judeţ avem peste 2.200 de SRL-D-uri în funcţiune, în timp ce Bucureştiul, care este pe locul doi, are aproximativ 2.000. Cum în acest an Cluj-Napoca este Capitala Europeană a Tineretului, e firesc să venim în întâmpinarea nevoilor tinerilor prin crearea incubatorului de afaceri, unde aceştia vor avea toate condiţiile să înceapă cu dreptul business-uri de succes”, a declarat Alexandru Coroian, directorul general al Cluj Innovation Park.
Ce le oferă firmelor acest incubator de afaceri
În primul rând, companiile vor beneficia de spaţii moderne pentru birouri şi servicii operaţionale complete precum recepţie, pază şi protecţie, reţea broadband, IP voce şi date, sistem de climatizare, întreţinerea clădirii, spun cei la Cluj Innovation Park într-un comunicat.
Apoi, un alt serviciu este cel de consultanţă specializată, de tip help-desk, în toate domeniile afacerii (juridic, financiar, marketing şi vânzări, investiţii, management, precum şi promovare pe portalul creic.ro).
„Vom organiza pentru membrii structurii şi evenimente dedicate, seminarii şi traininguri tematice, programe de mentorat şi întâlniri cu potenţiali finanţatori (business angels). Centrul va însemna şi un mediu favorabil dezvoltării afacerilor: vom încuraja parteneriatele între firmele din incubatorul de afaceri şi cele deja mature din centru, pentru că ne dorim să generăm un real efect de cluster. Am început şi discuţii cu universităţile clujene, ca acestea să vină aici cu companii (spin-off) inovative prin care să-şi valorifice proiectele de cercetare ştiinţifică”, a adăugat Coroian.
Aşa va arătat CREIC sau Buftea de Cluj FOTO: Primăria Cluj-Napoca
Cui se adresează
Sunt vizate start-up-uri cu activităţi din zona industriilor creative şi IT & C, de la design şi modă, muzică şi arte vizuale până la software şi computer games, IT, telecomunicaţii şi arhitectură. Programul se adresează firmelor nou-înfiinţate sau celor cu o vechime de maxim 2 ani.
Firmele incluse în incubatorul de afaceri vor fi selectate în cadrul unei proceduri care se va desfăşura în perioada aprilie-mai.
Regulamentul de selecţie pentru incubator a fost publicat, pentru consultare publică, pe site-ul www.clujinnovationpark.ro. Tot pe site a fost publicat şi Regulamentul de acces în centru ca firmele interesate să-şi facă o idee de ce ar avea nevoie pentru relocare.
Incubatorul de afaceri va funcţiona la etajul 4 al CREIC, având la dispoziţie aproximativ 1.000 mp - spaţiu pentru birouri şi un atelier de creaţie de 190 mp. O companie va putea fi găzduită aici maxim 3 ani, costurile lunare fiind de 30 de euro în primul an, 40 de euro în cel de-al doilea an şi 50 de euro în anul 3, sume la care se adaugă cota-parte de utilităţi.
Data estimată pentru darea în folosinţă a CREIC este luna iunie a acestui an, în condiţiile în care constructorul va respecta termenul limită de finalizare a imobilului.
Certidicare europeană. Reprezentanţii Cluj Innovation Park vor ca incubatorul de afaceri să fie certificat la nivel internaţional, prin European Business Network (EBN). Certificarea EUǀBIC realizată de EBN a fost creată în urmă cu aproape 30 de ani de Comisia Europeană, iar până în prezent au fost certificate peste 160 de structuri din 40 de ţări - niciuna din România.
Ce e Cluj Innovation Park
Cluj Innovation Park este o societate pe acţiuni creată de municipalitatea clujeană pentru a administra şi a dezvolta Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative (CREIC) şi Centrul Transfer, Evoluţie, Antreprenoriat, Microîntreprindere (TEAM). Înfiinţarea societăţii, statutul şi actul constitutiv al acesteia au fost aprobate prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca nr. 101/2014, modificată şi completată cu HCL nr. 172/2014.
Misiunea Cluj Innovation Park: să creeze un centru de afaceri atractiv şi inovativ prin intermediul structurilor de sprijinire a afacerilor (CREIC şi TEAM), în colaborare cu universităţile şi oamenii de afaceri din Transilvania.
Ce oferă: soluţii integrate pentru afaceri, servicii de suport pentru spin-off şi start-up, promovarea gratuită a firmelor din cadrul centrului prin intermediul unui portal web dedicate, instrumente IT dedicate colaborării între firmele găzduite de structura de sprijin a afacerilor, servicii de asistenţă gratuită de tip help-desk în domeniile IT, financiar şi juridic; asistenţă gratuită în management, investiţii, marketing şi vânzări.
Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative. sau „Buftea de Cluj“. CREIC este o structură regională de afaceri dedicată companiilor cu activitate în industrii creative. Este singurul centru creativ din Transilvania cu propriul studio de film. Firmele vor beneficia de spaţii în care să-şi desfăşoare activitatea şi să organizeze diverse evenimente, precum şi de servicii şi facilităţi adaptate nevoilor lor.
Spaţiile CREIC includ: o clădire de birouri cu zone pentru conferinţe şi întâlniri; o sală de vizionare a filmelor; un studio de film (hală de producţie cinematografică); trei birouri de producţie media; spaţii tehnice; un amfiteatru verde şi o platformă cu gazon circulabil; spaţii exterioare deschise publicului, pentru organizarea de manifestări în aer liber; 334 de locuri de parcare (209 în exterior şi 125 la subsol).
CREIC este o investiţie de 10 milioane de euro şi va fi terminat în acest an. Construcţia amplasată în Dealul Lomb din Cluj.
Lucrările la CREIC au început în iunie 2013, sunt realizate de asocierea Valve International- RDV Construct/White Star International - Team Net Engineering şi au ca termen de finalizare 31 mai 2015. Valoarea totală a proiectului este de 58.398.210,63 de lei, din care 21.997.696,94 de lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă solicitată.
Cartea tehnică a proiectului:
• Suprafaţă: 73.365 mp;
• Suprafaţă utilă: 13.265 mp;
• Arie construită: 5.165 mp, din care:
- Birouri: 2.230,93 mp
- Ateliere de creaţie: 966,07 mp
- Studio de film (hală de producţie cinematografică): 600 mp
- Spaţii multifuncţionale: 1.056,55 mp
Despre Centrul Transfer, Evoluţie, Antreprenoriat, Microîntreprindere. (foto deasupra şi jos) Scopul acestui centru este să sprijine mediul de afaceri din industria prelucrătoare şi servicii. Spaţiile TEAM includ: o clădire de birouri şi zone de suport, cinci hale pentru microproducţie, parcări aferente clădirii (28 exterioare şi 18 la subsol) şi halelor (40 de locuri).
Lucrările la Centrul TEAM au început în iunie 2014, sunt realizate de asocierea TCI Contractor General SA - SC Valdek Impex SRL - SC Ianus SRL şi au ca termen de finalizare 31 iulie 2015. Valoarea totală a proiectului este de 37.436.728,18 lei, din care 17.299.055,86 de lei reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă solicitată.
Cartea tehnică a proiectului:
• Suprafaţă totală: 106.786 mp
• Suprafaţă utilă: 4.840,28 mp, din care:
Clădire de birouri şi zone de suport: S+P+3E: 3.301,83 mp
Cinci hale pentru microproducţie: 1.538,45 mp
• Arie construită: 3.788,4 mp
• Suprafaţă pentru platforme: 4.710 mp
Mai puteţi citi:
Cum arată “Buftea de Cluj”. Proiectul va fi gata în 2015
16 firme se „bat“ să construiască „Buftea de Cluj“
Cum avansează lucrările la „Hollywood-ul pitic“ şi „Silicon Valley de Cluj“. Orăşelul informaticienilor cu 100.000 de locuitori şi cu 20.000 de joburi