Ioan Rus, baronul lui Năstase, baronul lui Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Rus a avut o contribuţie foarte importantă în ascensiunea lui Victor Ponta în PSD. FOTO: Adevărul
Ioan Rus a avut o contribuţie foarte importantă în ascensiunea lui Victor Ponta în PSD. FOTO: Adevărul

Ioan Rus a fost promovat pe scena mare a politicii de Adrian Năstase, în cabinetul căruia a fost timp de patru ani ministru de Interne, perioadă în care atât influenţa politică cât şi averea lui au crescut substanţial. Întrucât Victor Ponta a ajuns în fruntea PSD beneficiind de sprijinul „grupului de la Cluj”, Ioan Rus a rămas unul dintre cei mai influenţi politicieni ai zilei, dar şi unul dintre cei mai bogaţi.

Cariera în administraţie a lui Ioan Rus a început în 1996, când a fost din august şi până în decembrie prefect al judeţului Cluj. În anul 2000, el a fost desemnat preşedinte al consiliului judeţean Cluj, funcţie pe care a îndeplinit-o mai puţin de un an, întrucât în decembrie a devenit  membru al Guvernului în Cabinetul Adrian Năstase. În 2003 a cumulat şi funcţia de vicepremier. Concomitent, în anul 2001, a fost ales în funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Cluj a PSD. În anul 2002 a devenit vicepreşedinte al partidului. Atât influenţa lui în partid cât şi averea lui aveau să crească substanţial în perioada 2000-2004, cât timp a fost ministru de interne. În această perioadă a apărut aşa-zistul „Grup de la Cluj”, care reunea trei miniştri importanţi Ioan Rus, Vasile Dâncu, ministru al Informaţiilor Publice, şi Vasile Puşcaş, negociator-şef cu Uniunea Europeană.  Una dintre deciziile importante care au fost influenţate de ei a fost alegerea lui Mircea Geoană în funcţia de preşedinte al PSD în 2005. Ioan Rus l-a susţinut puternic şi pe Victor Ponta să ajungă şef al partidului, în 2010.

A pierdut în faţa lui Emil Boc 

 În 2004 s-a retras din executiv pentru a se concentra asupra campaniei pentru alegerea în funcţia de primar al municipiului Cluj. Din această poziţie a readus în discuţie propunerea regionalizării, pe care a numit-o "calibrare regională", susţinând că descentralizarea privitoare la Transilvania trebuie gândită "la Cluj sau în alt oraş din Transilvania, dar nu la Bucureşti." Iniţiativa sa a fost criticată de Octav Cozmâncă, preşedinte executiv al PSD, cu observaţia "ce să descentralizăm, eşecul?".  La alegerile locale din 2004 a candidat din partea PSD pentru funcţia de primar al municipiului Cluj. În primul tur de scrutin a obţinut 60.199 de voturi reprezentând 40,17% din totalul voturilor valabil exprimate şi s-a clasat astfel pe primul loc, înaintea lui Emil Boc, care a obţinut 49.631 de voturi reprezentând 33,12% din totalul voturilor valabil exprimate. În al doilea tur de scrutin a fost devansat de Emil Boc, candidatul Alianţei D.A., care a obţinut 56,26%, faţă de 43,74%. În decembrie 2007 a demisionat din funcţia de preşedinte al PSD Cluj, funcţie care a fost ocupată de Vasile Dâncu, ales în ianuarie 2008. Ioan Rus a renunţat după o jumătate de an la toate funcţiile deţinute la nivel naţional şi local, păstrându-şi doar calitatea de membru PSD.

Ministru în Guvernul Ponta, om de afaceri de succes

Rus a revenit pe scena mare a politicii în data de 20 aprilie 2013, când a fost ales în funcţia de vicepreşedinte PSD pentru regiunea Nord-Vest, compusă din 6 judeţe.  Pentru o scurtă perioadă de timp a fost ministru de Interne în Guvernul Ponta, dar a demisionat, în 2012, cu ocazia scandalului referendumului de demitere a lui Traian Băsescu. A revenit în Guvern, din vara lui 2014, ca ministru al Transporturilor.

Rus este cel mai influent  clujean din punct de vedere politic, el derulând şi afaceri importante în domeniile auto, imobiliar şi hotelier. În declaraţia de avere depusă în 2012, în calitate de ministru de Interne, se arată că Rus deţine, împreună cu soţia, o singură clădire – o casă de locuit de 493 de metri pătraţi în Cluj-Napoca. Vila a fost construită în 2009 şi este situată într-o zonă rezidenţială superbă a Clujului, pe versantul unui deal, având  panorama spre oraş. În declaraţia de avere depusă în 2012, Rus susţinea că este administrator la două firme – Autosincron şi RMB Interauto, şi este acţionar la Romproduct Serv. Numele membrilor familiei Rus apar însă în mari afaceri imobiliare. Copii lui Rus, Ioana şi Alexandru (foto), sunt acţionari la una din cele două firme care au preluat hotelul Meridian din Cluj, Romproduct Serv.  Ginerele său, Vasile Puşcaş, a terminat de construit anul trecut una dintre cele mai mari clădiri de birouri clasa A din centrul oraşului, e pe punctul de a finaliza un alt imobil de birouri în Piaţa Mihai Viteazu şi a cumpărat terenul unde a fost amplasată fosta fabrică de bere Ursus. Vasile Puşcaş deţine şi publicaţia online regională "Vocea Transilvaniei". De asemenea, apropiaţi de-ai lui Rus controlează firme de construcţii precum Ben Ben, Panpetrol, Napoca Construcţii, Napocamin. Deţine o reprezentanţă Mercedes, dar are un Duster   Deşi este acţionar la o firmă care comercializează autoturisme Mercedes, în declaraţia de avere, Rus a trecut că posedă o Dacia Duster şi un Fiat 850 din 1967. În bănci are conturi de 5,3 milioane de lei, 83.000 de euro şi 6.700 de dolari. El a realizat venituri de circa 900.000 de lei, din cele două slujbe de administrator la Autosincron şi RMB Interauto şi din postul de cadru didactic la Universitatea Tehnică.   

Citeşte şi

Un influent politician din Cluj: Ioan Rus, ministrul Transporturilor

FOTO Clujul, la „picioarele” lui Ioan Rus. Cum arată vila în care trăieşte cel mai influent politician clujean

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite