INTERVIU FOTO Designer clujean despre femeia secolului XXI: Elegantă, sofisticată, de carieră, preocupată de imagine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clujeanul Lucian Broscăţean şi-a prezentat noua sa colecţie la Londra şi Berlin  FOTO: Corina Lecca
Clujeanul Lucian Broscăţean şi-a prezentat noua sa colecţie la Londra şi Berlin  FOTO: Corina Lecca

Tânăr. Neconformist. Mereu original. Şi din ce în ce mai prezent pe catwalk-urile unde se face legea în modă. Numele clujeanului Lucian Broscăţean a fost rostit la Berlin şi Londra alături de designeri români precum Doina Levintza şi Irina Schrotter care nu mai au nevoie de nicio prezentare. Colecţiile lui Broscăţean atrag atât atenţia, cât şi aprecierea pretenţioşilor critici.

Lucian Broscăţean este un tânăr designer clujean care şi-a prezentat noua sa colecţie, inspirată dintr-un film al lui Ingmar Bergman, pe podiumurile de modă de la Berlin şi Londra.
Originalitatea şi avangardismul noii sale colecţii, numite „Immersed Self”, realizată pentru Irina Schrotter, nu au trecut neobservate de Julian Roberts, coordonatorul proiectelor de modă pentru British Council, i-a remarcat asocierile inedite de materiale.

Designerii români participanţi la Berlin Fashion Week (15-20 ianuarie 2013) şi la London Fashion Week (15-19 februarie 2013) s-au bucurat de aprecierile membrilor juriului, alcătuit din critici de la renumite reviste de modă din lume.

Designerii români au participat şi la expoziţia de modă „The Rest Is Tomorrow“, organizată şi iniţiată de Institutul Cultural Român din Londra. Expoziţia românească a fost nominalizată pentru premiul “Emerging Talent Award 2013” la Săptămâna Modei de la Londra, însă a pierdut titlul în favoarea Estoniei, după o jurizare foarte strânsă.

„Expoziţia României a fost foarte impresionantă şi atent gândită. Conceptul de backstage al unei defilări pe podium a fost prezentat extrem de imaginativ, iar creaţiile designerilor au fost curajoase, dramatice şi originale, cu o execuţie impecabilă şi tipare inovative. L-am remarcat în special pe Lucian Broscăţean, cu o colecţie excepţională”, declara Julian Roberts, coordonatorul proiectelor de modă ale British Council, după jurizarea premiului “Emerging Talent Award 2013”, pentru ICR Londra.

Reîntors la Cluj, într-o „fereastră“ din programul său încărcat, plin de cursuri pentru studenţi şi şedinţe, Lucian Broscăţean ne-a povestit, într-un interviu, experienţele de la Londra şi Berlin, dar şi din ce este compusă garderoba femeii din secolul al XXI-lea.

Londra, februarie 2012. Săptămâna Modei. Cu ce colecţie a fost prezent Clujul?

Am expus atât piese din colecţiile mele personale, unele dintre ele prezentate la Berlin, cât şi piese din ultima colecţie „Immersed Self” realizată pentru Irina Schrotter. Colecţie de toamnă-iarnă 2013-2014.
Toată expoziţia a fost gândită ca un backstage al unui show de modă şi a făcut parte din International Fashion Showcase organizat de British Fashion Council şi British Council în cadrul London Fashion Week, februarie 2013.

În expoziţia de grup, realizată de Attila Kim şi coordonată de Simona Nastac la Institutul Cultural Român din Londra, am participat alături cu alţi cinci designeri pe care îi respect mult: Doina Levintza, Irina Schrotter, Andreea Bădală, Carla Szabo, Dinu Bodiciu.

Emoţii? bănuiesc că niciodată nu dispar.

Nimic nu se compară cu emoţiile pe care le simţi în momentul în care primul model intră pe podium... E momentul în care tot backstage-ul trece din starea de agitaţie într-o linişte apăsătoare.

După acel moment toată lumea revine la pregătirea următoarelor ieşiri. Emoţiile atâta timp cât sunt constructive sunt cele care te încarcă cu o anumită energie.
Nu am făcut niciodată bungee jumping dar cred că e ceva asemănător...

Sursa de inspiraţie a colecţiei dumneavoastră a fost… ?

„Persona”, filmul lui Ingmar Bergman. E un film care mă obsedează şi pe care l-aş putea revedea la nesfârşit. E povestea halucinantă a două personaje - Elizabeth Vogler şi Alma care trec prin stări diferite ajungând să fie prinse într-un ciudat joc psihologic.

Ce m-a inspirat a fost dualitatea acestui joc - feminitate/masculinitate, forţă/vulnerabilitate, senzualitate/austeritate, încărcătură emoţională/vid, agresivitate/ inocenţă... Sunt ipostaze care definesc complexitatea unui personaj şi un nivel de ambiguitate care devine intrigant.

Cum arată colecţia dvs? Ce materiale s-au folosit, ce accesorii..etc

În cadrul colecţiei am plecat de la dihotomiile despre care vorbeam şi am pus accentul pe produse hibrid care conţin elemente specifice hainelor masculine, dar au o siluetă feminină. Asocieri de materiale şi texturi contrastante au avut menirea de a sublinia ideea colecţiei: lână în combinaţie cu mătase, blană asociată cu material peliculizat, batist combinat cu fetru, material buretat cu inserţii de voal...

Piesele au fost dinamice şi am încercat să construim item-uri relevante pentru o garderobă contemporană - de la mantouri elegante până la rochii de seară şi de la bluze din tricot cu volume drapate până la rochii scurte şi pantaloni de tuxedo cu fuste încorporate.

Unitatea colecţiei a fost dată de cromatică, de liniile de croi şi de inserţiile care s-au regăsit pe fiecare piesă vestimentară, pe accesoriile din lemn, metal, oglindă, plexiglas realizate de Carla Szabo şi pe încălţările cu accente avangardiste gândite de Mihaela Glăvan.

Cum vedeţi femeia care să poarte această colecţie?

O femeie elegantă, sofisticată. O femeie care doreşte să poarte produse cu o poveste cusută în interiorul lor, care pune accentul pe imagine fără a uita nicio clipă că frumuseţea spiritului e cea mai luminoasă şi mai importantă.

Ce are în garderoba ei femeia secolului al XXI-lea?

Portretul femeii căreia mă adresez este conturat de câteva trăsături definitorii: e o femeie cu un background cultural, sofisticată, atentă la ce se întâmplă în jurul ei, determinată să îşi construiască o carieră, asta în cazul în care deja nu are una, cu mult gust care face ca orice haină pune pe ea - fie una vintage, fie una de designer... să o poarte într-un anumit fel, o femeie care are curajul de a combina produse dintre cele mai elegante cu piese neconvenţionale.

Cred că cel mai mult apreciez individualitatea şi atitudinea. Mă bucur să spun că majoritatea femeilor din ţară şi străinătate, care cumpără hainele create de mine, se înscriu în acest portret.

Editorul BBC Blast online v-a remarcat colecţia la Londra. Ce a spus despre ea?

Reacţiile juriului internaţional format din jurnalişti prestigioşi ca Sarah Mower de la Vogue USA, Tamsin Blanchard de la Telegraph, Anna Orsini de la British Fashion Council sau Oriole Cullen de la Victoria and Albert Museum, faţă de expoziţia României au fost onorante şi sunt încântat că Julian Roberts a remarcat produsele mele pentru formele avangardiste şi asocierile inedite de materiale.

Astfel de feedback-uri şi faptul că am reuşit să interacţionez cu personalităţi din lumea modei pe care le admir de mulţi ani - au fost două aspecte importante ale participării.

Ce anume credeţi că le-a plăcut membrilor juriului din Londra?

Din ceea ce ne-au spus şi din ceea ce au scris în comunicatele de presă le-a plăcut faptul că fiecare din designeri are o identitate vizuală bine conturată şi produsele sunt relevante, iar conceptul expoziţional gândit de Attila Kim a fost considerat fresh şi ingenios.
Cuvintele lor ne-au motivat foarte mult pe toţi.

… dar criticilor de la Berlin Fashion Week?

Am văzut din backstage toate show-urile Romanian Designers, am văzut reacţiile imediat după prezentări şi ce pot să spun este că nivelul calitativ al colecţiilor a fost unul înalt. Designerii români au prezentat diferite perspective ale modei româneşti contemporane şi fiecare a reuşit să creeze show-uri coerente, cu un concept bine pus la punct, impecabil lucrate şi cu un styling creativ.

În cadrul fiecărei participări coerenţa stilistică a fost asigurată de Ovidiu Buta (Ovidiu a fost şi cel care a organizat delegaţiile), Maurice Munteanu şi Marian Pălie. Accesoriile Mihaelei Glăvan au completat fiecare colecţie şi atenţia pentru regia show-ului, pentru muzică şi pentru toate elementele legate de participare cred că au dus la o imagine compatibilă cu ceea ce înseamnă un fashion week internaţional.
De aceea şi multe din aprecierile criticilor au fost pozitive.

O comparaţie între moda londoneză şi cea berlineză... ?

Ambele sunt dominate de creativitate şi de impactul pe care îl are multiculturalismul. Sunt spaţii culturale în care avangarda este foarte apreciată.

Moda londoneză e, ca şi cea din Berlin, îndreptată spre tot ce ţine de mixajul diferitelor elemente specifice unui anumit areal geografic. O combinaţie savantă între sofisticare şi excentricitate este una din direcţiile cele mai percutante atât pe podiumuri, cât şi în efervescentul street-style din Londra şi Berlin.
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite