INGENIOS Iepurele de Cluj şi Uriaşul de Transilvania, primii iepuri „fabricaţi“ în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un genetician şi un biolog din Cluj-Napoca au creat două rase locale de iepuri pe care le-au numit Iepurele de Cluj şi Uriaşul de Transilvania şi vor să le omologheze. Procedura de omologare a unei rase poate dura şi ani, spun specialiştii. În România nu este o tradiţie în creşterea iepurilor cum e în Ungaria şi până în prezent nu există nicio rasă autohtonă omologată din această specie

Doi clujeni, geneticianul Valentin Petrescu-Mag şi biologul Botha Miklós, au creat două rase autohtone de iepure: Uriaşul de Transilvania şi Iepurele de Cluj. Dacă vor fi omologate, acestea vor fi primele rase româneşti din această specie în condiţiile în care în România nu există o tradiţie în creşterea iepurilor cum există la vecinii din Ungaria. Cei doi tineri nu vor ca timpul şi banii lor, nu puţini, din ultimii ani să fi fost investiţi în van, de aceea nu se vor lăsa până când o instituţie de profil le va recunoaşte oficial, negru pe alb, în acte, că realizările lor, la care lucrează de aproape şase ani, sunt rase.

Uriaşul de Transilvania este „creaţia" geneticianului Valentin Petrescu-Mag, un cercetător clujean din 2010 la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad" din Iaşi. Celălalt, fost coleg la doctorat cu Valentin Petrescu-Mag, care a creat o rasă locală, pe care a denumit-o simplu Iepurele de Cluj, este Botha Miklós. Acesta a crescut în preajma urecheaţilor, de aceea s-a făcut biolog de profesie, şi-a luat şi doctoratul în biologie, însă acum e şomer.

Citeşte în Adevărul de Cluj-Napoca de mâine cum arată cele două rase de iepuri, cât cântăreşte un Uriaş de Transilvania şi ce mănâncă el.

 

 

 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite