FOTO VIDEO Parc tehnologic, 100% românesc, inaugurat de doi foşti premieri. Sturdza: „Vom avea la Cluj un orăşel tehnologic care va schimba lumea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Cluj s-a inaugurat, joi, 5 decembrie, Parcul tehnologic Liberty, realizat de ex-premierul Republicii Moldova, Ion Sturza, prin transformarea unei vechi fabrici de mobilă cu o investiţie de 25 de milioane de euro. S-au dat în folosinţă primele 2 din cele 8 clădiri din plan.

„Liberty Technology Park Cluj este un proiect, aşa cum l-au numit cei de la Forbes, pe contrasens. Este un exemplu unic în lume, cel puţin în România: ideea unui parc tehnologic cu toate elementele. Această locaţie este o istorie, este o legendă. Aţi văzut la intrare un panou pe care scria 1870. Am ţinut să păstrăm această istorie relocând fabrica de mobilă care va fi un atelier cu totul special.
Cred în viitorul Clujului, în viitorul industriei IT din România. Cred în Cluj pentru că este un oraş tânăr, dinamic, universitar. E un proiect care un pic va schimba lumea. Vom avea un orăşel tehnologic la Cluj care va schimba lumea“
, a afirmat Ion Sturdza, fostul premier al republicii Moldova, azi, la Cluj, la finalizarea primei etape din proiect. 

Prima etapă din proiect înseamnă terminarea reconversiei a două din cele 8 clădiri din plan, înseamnă 6 luni şi 7 milioane de euro investiţi.

image

Prima parte însumează 5.600 de metri pătraţi utili destinaţi amenajării de birouri, săli de conferinţe şi organizare de evenimente, o zonă de relaxare cu sala de fitness, restaurant şi cafenea.
Acestora li se adaugă, în etapele următoare, amenajarea peisagistică a ambientului înconjurător, respectiv a celor 13.239 metri pătraţi de zonă verde, şi amenajarea celor 565 de locuri de parcare şi a pistelor pentru biciclete.
A doua etapă a proiectului, care însumează peste 13.000 de metri pătraţi, va fi gata în semestrul al doilea al anului 2014. 3.700 de oameni îşi vor putea desfăşura activitatea în acest parc.

Liberty Technology Park Cluj este un proiect dezvoltat de Fribourg Development, diviziunea de real estate a fondului de investiţii Fribourg Capital, controlat de omul de afaceri Ion Sturza. Lucrările au fost făcute de firma CON-A.

Made in Cluj

Ion Sturdza mai spunea că oraşul Cluj are un potenţial uriaş atât datorită infrastructurii, cât şi resurselor umane foarte bine pregătite, dar şi că parcul este un proiect pur românesc, de la idee până la execuţie.

„Noi înţelegem că orice start-up dacă nu este plasat în piaţă şi nu se întâlneşte cu finanţatorii este doar o idee frumoasă, de aceea avem şi un accelerator de afaceri“, a adăugat Sturdza.

Promisiunile lui Boc

Un alt fost premier, Emil Boc, primar al Clujului, i-a promis omului de afaceri moldovean că va susţine parcul tehnologic inaugurat azi prin asigurarea facilităţilor: străzi, iluminat, canalizare, gaz, transport în comun.

„Nu ştiu la ce se referea domnul Sturza când zicea că este un proiect contrasens, este exact pe profilul acestui oraş, dumneavoastră sunteţi în locul potrivit, pe sensul corect şi în momentul optim pentru dezvoltarea proiectului. Este exact pe profilul şi viitorul acestui oraş.
Mă bucur să văd că aici vom avea primul accelerator de afaceri la nivel naţional, apreciez acest proiect pentru că ne va ajuta pe toţi să facem din Cluj-Napoca să facem acel smart city prin care să putem oferi clujenilor soluţii inteligente la problemele cu care se confruntă. Va fi un orăşel tehnologic”
, a declarat Boc.


Un parc tehnologic condus de o femeie

CEO noului parc este Nina Moldovan. Aceasta a firmat că Liberty Technology Park va susţine şi ajuta colaborarea dintre universităţi, mediul de afaceri şi administraţia publică.
„Ne place Clujul pentru parcul tehnologic. Considerăm că zona aceasta are un potenţial fantastic”, a afirmat Nina Moldovan (cea din stânga).

image

Viitorii „locatari“

Ion Sturza spune că lista celor care vor să-şi mute afacerile în noul parc este lungă. Două companii, care au sediu în Cluj, poartă deja discuţii avansate pentru a se muta în parc.

„Ideea acestui parc aduce bani, şi nu puţini. Conceptul prinde bine la rezidenţii din străinătate. Sunt companii noi care vor să vină în Cluj, sunt companii cu renume pe plan internaţional, nu le pot da nume, marele avantaj este că sunt spaţii mari pe un etaj, foarte puţine construcţii noi se fac cu atâta deschidere“, a afirmat Sturdza.

Acestui nu îi este frică de concurenţă, dimpotrivă: „Mă bucur pentru concurenţă, cât mai multe cu atât mai bine. La Berlin sunt 15 parcuri tehnologice”, a mai spus fostul premier al Republicii Moldova.

Mai puteţi citi:

Ex-premierul Moldovei:  „Silicon Valley este locul în care se întâlnesc ideile cu capitalul, nu se produce nimic. Clujul  va fi un loc în care se vor produce idei“

FOTO VIDEO Fostul premier al Moldovei a transformat o fabrică de mobilă din Cluj într-un mini-Silicon Valley

 

Moldovenii urcă în topul milionarilor din România

Expremierul moldovean Ion Sturza intră pe o piaţă de circa un miliard de lei

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite